MAINOS

Terassin laajennus – Poreisiin vaikka joka päivä

Piha

Kun elämä alkoi keskittyä varsinkin kesäisin entistä enemmän ulos, päätös terassin laajentamisesta syntyi. Kylpyvalmis ulkoporeallas viimeistelee pihan parhaan paikan ja tarjoaa rentouttavia hetkiä vaikka vuoden jokaisena päivänä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

13 vuotta sitten valmistuneen omakotitalon terassi alkoi tuntua liian pieneltä. Talon asukkaiden elämä oli laajentunut entistä enemmän ulos, joten he halusivat kasvattaa myös pihan oleskelualuetta niin, että sinne mahtuisi muun muassa suuri ruokailuryhmä ystäväjoukon kestittämiseen.

Päätös terassin laajennuksesta syntyi lopullisesti, kun pitkäaikainen haave porealtaasta päätettiin toteuttaa. Altaalle ei tarvinnut pitkään miettiä paikkaa – se tulisi terassille! Vanha terassi oli tarkoitukseen liian pieni, joten terassia laajennettiin 45 m²:stä 70 neliömetriin.

IMG_2083 IMG_2085

Teräksinen ruuvipaalu on kierretty maahan. Ruuvipaaluperustus on kestävä ja nopea perustustapa kaikenlaiseen rakentamiseen.

Ruuvipaalu on nopea perustustapa

Terassin perustukseksi valittiin ruuvipaaluperustus mm. asennustavan helppouden ja nopeuden vuoksi. Asukkaat ovat ennenkin käyttäneet ruuvipaaluja kesämökillään ja todenneet sen helpoksi ja kestäväksi perustusratkaisuksi.

Koska mittavia maansiirtotöitä ei tarvita, on ruuvipaaluperustus kustannustehokas perustustapa. Se sopii erityisesti savi- ja hiekkamaille paalujen hyvän kantavuuden vuoksi.

Perustukseen käytettiin Paalupisteen ruuvipaaluja (7 kpl 1,2-metrisiä ja 4 kpl 1,7-metrisiä), jotka ruuvattiin maahan käsin kiertämällä. Ruuvipaalujen asentaminen onnistuu vaikka yksin rautakangen tai muun tangon avulla. Ruuvipaalun kierrelaippa kierretään routarajan alapuolelle, jotta routa ei liikuttele rakenteita. Asennussyvyyteen vaikuttavat myös maaperä, tavoiteltu kantavuus ja sivuttaistuki. Ensin maahan lyötiin n. 20–30 cm syvä reikä, jonka jälkeen ruuvipaalu asennettiin paikoilleen myötäpäivään kiertämällä.

IMG_2090

Suojakangas estää nurmikon puskemisen terassilautojen välistä. Kestopuisen rungon päälle rakennetaan terassin kansilaudoitus.

Uusi ja vanha osa samansävyiseksi

Ruuvipaalujen päälle asennettiin puinen kehikko, jonka päälle rakennettiin terassin kansilaudoitus. Vanha terassi oli kestopuuta, joten luonnollisesti jatko-osakin rakennettiin samasta sileästä terassilaudasta (28 mm x 120 mm). Päänvaivaa tuotti aluksi puutavaran saaminen kotipihaan, sillä talon asukkailla ei ole omaa peräkärryä. Vuokrakärryä ei tarvinnutkaan hankkia, sillä laudat ja tarvikkeet ruuveineen tilattiin edullisesta nettirautakauppa Taloon.comista.

Omistajat olivat erittäin tyytyväisiä palveluun, sillä kaikki toimitettiin viimeistä ruuvia myöten pihaan aivan kuin nettitilausvahvistuksessa sanottiin. Itse ei tarvinnut kantaa mitään ja ostoksia pystyi tekemään rauhassa kotoa käsin.

Ennen pintakäsittelyä terassin annettiin kuivua muutamia viikkoja, jotta lopputuloksesta tulisi paras mahdollinen. Vanha terassi oli käsitelty Osmo Colorin Suojaavalla kuulto­öljyllä (sävy 905 Patina), joten uusi osakin käsiteltiin samalla hyväksi havaitulla aineella samaan sävyyn. Öljy hylkii vettä ja likaa sekä estää homehtumista. Katoksen alla oleva vanha osa (20 m²) käsiteltiin kevyesti kerran, ja ulos jäävät osiot (50 m²) kahteen kertaan. Käsittelyjen määrä riippuu paljon puun laadusta ja siitä, miten aine imeytyy. Usein uutta, höylättyä ja hyväkuntoista pintaa käsittelee yhdellä litralla noin 25 m². Levityskertojen välissä terassin annettiin kuivua noin vuorokausi. Lopuksi terassin pinta vielä suojattiin yhteen kertaan Osmo Colorin Anti-Slip Terassiöljyllä, joka myös estää liukkautta märillä puupinnoilla. Terassiöljyn menekki on sama kuin kuultoöljyn.

Helppohoitoiset norjanangervopensaat reunustavat terassin molempia sivuja. Osa pensaista siirrettiin uuden terassin reunoille vanhan terassin edestä.

IMG_2259

Terassiin sahattiin reikä porealtaalle, joka asennettiin nopeasti paikoilleen kahden miehen voimin. Terassin laajennusosa käsiteltiin lopuksi samaan sävyyn vanhan terassilaudoituksen kanssa.

Pyöreän altaan poreet ovat aina kylpyvalmiina

Ulkoporealtaan valintakriteereinä oli ulkonäön lisäksi korkea laatu ja nopea huolto tarpeen vaatiessa. Mieluisin malli löytyi Pro Patiolta. Allas asennettiin muutamassa tunnissa paikoilleen, ja se oli heti käyttövalmis.

Useimmiten altaassa poreilee kaksi ihmistä, mutta tarvittaessa halkaisijaltaan kaksimetrisen ja tilavuudeltaan 830-litraisen altaaseen mahtuu myös ystäviä. Altaassa on tunnelmallinen LED-valaistus ja 5 kylpijälle omat säätimensä hieronnan tehon säätöä varten.

Allas on ollut ahkerassa käytössä niin kesällä kuin talvipakkasillakin. Lämpötila on jatkuvasti 38 astetta, joten poreisiin voi hypätä silloin kun huvittaa. Saunomisesta on tullut ihanan pitkä prosessi, koska altaassa on mukava rentoutua pitempikin tovi. Uudistunut terassi on nyt pihan suosituin paikka. Varsinkin kesällä elämä siirtyy pihalle, mutta lämpimien poreiden ansiosta ulkona tulee vietettyä aikaa ympäri vuoden.

IMG_9769

Laajennetulle terassille mahtuu nyt suuri ruokailuryhmä, jossa voi nauttia kesän herkuista.

Mitä maksoi?

  • Perustukset 790 €
  • Terassilaudat + ruuvit n. 450 €
  • Suojaava Kuultoöljy 260 € (2 x 2,5 l)
  • Anti-Slip Terassiöljy 155 €
  • Poreallas 5 990 €
  • Työ (terassin rakentaminen) n. 950 €

IMG_9930

IMG_0024

Helppohoitoiset norjanangervopensaat reunustavat terassin molempia sivuja.

Teksti: toimitus, kuvat: Seija Rajander, toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

paalu poreallas ruuvipaalu terassi terassilaudoitus ulkoporeallas