MAINOS

Terassin suunnittelu – oma pesä vai ylimääräinen olohuone? Katso vinkit!

Piha

Terassisuunnittelu käyntiin. Terassit ja parvekkeet ovat olohuoneen jatkeita, joihin panostetaan lähes samalla innolla kuin kodin sisustamiseen. Lue vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Etenkin lasitetuilla terasseilla ja parvekkeilla voi oleskella alkukevään ensisäteistä alkaen, joten nyt on hyvä aika aloittaa terassin suunnittelu. Suunnittelua ohjaa sisustussilmä, mutta myös ilmansuunta on hyvä ottaa huomioon.

Talven jäljiltä perusteellinen siivous ja kuntokartoitus on tarpeen. Lattian ja kalusteiden kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota: olisiko tänä vuonna aika hankkia ritilät lattialle tai uusia kalusteet? Suunnittelutyö aloitetaan kartoittamalla käytössä oleva tila, ja pohtimalla sen käyttötarkoitusta.

Huolellinen terassin suunnittelu kannattaa – lasitettuja tiloja sisustetaan eniten

– Mittaukset on hyvä tehdä huolellisesti ennen lähtöä huonekalukaupoille. Liikkeiden nettisivuilta voi etukäteen katsella, millaiset kalusteet tilaan sopisivat. Paikan päällä liikkeessä on taas syytä tempaista mittanauha esiin, Riikka Leskinen JYSKistä sanoo.

Lasitettuja ja katettuja terasseja ja parvekkeita sisustetaan eniten, sillä niiden käyttöaikakin on pidempi. Suojaisa tila mahdollistaa erilaisia kalustevalintoja, mutta myös avonaiseen tilaan löytyy yhä enemmän vaihtoehtoja.

– Kalustetarjonta on laajentunut huomattavasti värien ja materiaalien osalta. Helppohoitoiset ja vaihtelevia sääolosuhteita hyvin kestävät materiaalit, kuten polyrottinki ja puuta jäljittelevä artwood, kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Toisaalta puu miellyttää monen sisustussilmää siinä määrin, että sen eteen jaksetaan nähdä öljyämisestä koituva vaiva, Leskinen toteaa.

Kalustusta suunnitellessa on hyvä huomioida myös ilmansuunta; pieni aurinkovarjo suojaa porottavalta paahteelta, kun taas tuuliselle terassille tai parvekkeelle voi lisätä tuulensuojaseinän, jos tila antaa myöten.

Minkälainen on ihanneterassisi tai parvekkeesi?

Terassit ja parvekkeet

Terassit ja parvekkeet toimivat mukavina lukunurkkauksina.

Terassin tai parvekkeen sisustusvaihtoehdot mietitään paitsi tilan myös käyttäjien ja käyttötarkoituksen mukaan. Katso niksit seuraavien vaihtoehtojen rakentamiseen:

Oma rauhallinen pesä

Rento tila, esimerkiksi lukuhetkiä varten, rakennetaan pehmustetun aurinkotuolin ja ulkokäyttöön tarkoitettujen koristetyynyjen avulla. Illan viiletessä torkkuhuopa lämmittää parvekkeella ihanasti.

Ylimääräinen olohuone

Tilasta saa kodikkaan olohuoneen jatkeen vuoraamalla lattiapinta ulkokäyttöön tarkoitetuilla matoilla ja taljoilla. Oleskeluryhmien monipuolisesta valikoimasta jokainen löytää varmasti käytössä olevaan tilaan sopivan, ja kokonaisuus kruunataan mieltymysten mukaan sisustusesineillä ja kesäiltaan tunnelmaa tuovilla aurinkovalolyhdyillä ja valoketjuilla.

Ruokatila

Pienempien pöytien tarjonta on monipuolistunut, ja neljän hengen seurue on nyt mahdollista saada istumaan pyöreiden pöytien lisäksi myös neliön mallisten pöytien ääreen. Ruokatilaa suunnitellessa on hyvä huomioida myös tuolien ympärille vaadittava tila. Pienellä terassilla tai parvekkeella voi turvautua kokoontaitettaviin pöytiin ja pinottaviin tuoleihin, jolloin kalusteet ovat käytössä tarvittaessa.

Pieni puutarha

Kukkien, yrttien ja kasvien pienimuotoinen kasvattaminen onnistuu näppärästi ruukuissa, ja eritasoiset hyllyt mahdollistavat myös seinäpinnan hyödyntämisen. Rustiikkinen tyyli, esimerkiksi viljely vanhoissa perunalaatikoissa, on nyt myös erittäin suosittua.

Terassin suunnittelu - valolyhdyt

Valolyhdyt tuovat tunnelmaa terassille.

 

Lisätietoja: www.jysk.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

parveke pihakalusteet terassi terassikalusteet terassin sisustus