Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Tervetuloa Lopelle! Ryhdymme seuraamaan Suomelassa talonrakennusprojektia.

Talo
Nea Turkki ja Mika Koski rakentavat Lopelle taloa, johon tulee ilmakiertoinen lattialämmitys. Siihen yhdistyy myös takan lämpöenergia.
Tervetuloa Lopelle! Ryhdymme seuraamaan Suomelassa talonrakennusprojektia.
Nea Turkki ja Mika Koski rakentavat Lopelle taloa, johon tulee ilmakiertoinen lattialämmitys. Siihen yhdistyy myös takan lämpöenergia.
Teksti Jaana Laitinen
Kuvat Nina Dodd

Nea on aina halunnut ison pihan ja puutarhan. Nyt Nean ja Mikan perheelle valmistuu koti Lopelle Kormun kartanon naapuriin. Puolentoista hehtaarin tontilla on tilaa lapsille, kasvimaalle, omenapuille ja saunamökille.

Uuden asunnon etsiminen tuli ajankohtaiseksi, kun pariskunta muutti yhteen ja Vantaan-koti jäi pieneksi. Vaihtoehdot olivat isomman huoneiston ostaminen kaupungista tai uuden talon rakentaminen väljemmille vesille. Perhe päätyi rakentamaan, koska se oli heistä edullisin ja järkevin ratkaisu. Sekä Nea että Mika käyvät töissä Helsingissä. Matka taittuu omalla autolla parhaimmillaan puolessa tunnissa.

Runko valmiista osista
Perhe valitsi Mittava-kodin pre cut -talopaketin. Talo tuotiin valmiiksi leikattuina osina tontille maaliskuun lopulla. Pystytysporukka kasasi talon rungon, seinät ja tiilikaton kahdessa viikossa. Siitä eteenpäin nuoripari aikoo jatkaa omin voimin sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta. Apua antavat myös vanhemmat. Taloon tulee puolitoista kerrosta: alakertaan keittiö, olohuone ja makuuhuone. Yläkerrasta tulee lasten valtakunta: kolme makuuhuonetta ja tilava aula. Asuinpinta-alaa kertyy 160 neliötä. Uuden kodin pitäisi valmistua elokuun puoliväliin mennessä, kun vanhin lapsista aloittaa koulussa toisen luokan.
Takan lämpö lattiaan
Lämmitysjärjestelmäksi Nea ja Mika valitsivat Legalettin ilmakiertoisen lattia-
lämmityksen, jossa lattioiden alla kulkee sähkölämmitysjärjestelmä ja ilmaputkisto. Nuoret tekivät rohkean valinnan: järjestelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Ainutlaatuiseksi järjestelmän tekee se, että myös Ilconin maahantuoma Jolly Mec -takka kytketään lattialämmitykseen: takan lämmittämä ilma otetaan talteen ilmastointiputkiin.

Sieltä lämmin ilma kulkee alakerran lattioiden ilmaputkiin sekä yläkerran huoneisiin. Kun takan antama lämpö riittää pitämään talon lämpimänä, sähkölämmitys on poissa päältä. Mika vertaili lattialämmitysjärjestelmien hintoja, eikä hänen mielestään takan ja lattialämmityksen yhdistävä ilmakiertolämmitys tule muita järjestelmiä kalliimmaksi.

Suomelan syyskuun numerossa esittelemme Nean ja Mikan uuden keittiön. Lokakuussa paljastamme taloprojektin vaiheista loputkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU