Liukkaita kelejä riittää Suomessa lokakuusta huhtikuuhun. Jalkaisin liikenteessä kulkevalle pätee sama nyrkkisääntö kuin autoilevallekin: vähennä vauhtia liukkaalla. Myös askeleen lyhentäminen ja oikea kenkävalinta auttavat pysymään pystyssä.
”Liukkaus on siitä petollista, että ihminen ei aisti sitä ennen kuin on liian myöhäistä. Ainoa keino liukkauden torjuntaan onkin ennakointi ja liikkuminen kelin mukaisesti”, painottaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.
Tietoa tulevasta säästä on tarjolla sitä tarvitsevalle. Ilmatieteen laitoksen kelisää palvelee 24 tunnin päähän ja kertoo erikseen myös jalankulkusään. Liikenneviraston keliennuste puolestaan kertoo tiekohtaisesti, ja kelikameroista voi tarkistaa vallitsevan kelin omin silmin. Kännykkään on myös mahdollista tilata kelivaroituksia.
”Kannattaa ottaa tavaksi katsoa joka ilta seuraavan päivän sää. Jos luvassa on kehnompaa keliä, voi kellon asettaa herättämään aikaisemmin, jotta työ- tai koulumatkaan jää huonollakin säällä riittävästi aikaa”, Ojaniemi vinkkaa.
MAINOSLiikennesään kohdalla on hyvä tiedostaa, että se koskee pääasiallisesti pääteitä. Olosuhteet voivat taajamissa ja pikkuteillä poiketa ennusteesta.
”Keltaiset ja punaiset varoitukset kannattaa myös ottaa tosissaan. Erittäin huonolla kelillä ei liukkautta välttämättä ehditä torjua ja onnettomuusriskit kasvavat moninkertaiseksi. Normaali talvikelikään ei tarkoita kesäisiä ajo-olosuhteita”, Ojaniemi muistuttaa.
Jos tien pinnan havaitsee liukkaaksi tai keliolosuhteet ovat muutoin huonot, tulee riittävästä turvavälistä entistäkin tärkeämpää.
”Jos oikein liukasta kannattaa turvaväli pidentää kaksin- tai kolminkertaisiksi”, Ojaniemi kertaa.
MAINOSLiikenneturvan pysähtymismatka-animaatiosta voit testata, miten auton tai moottoripyörän pysähtymismatka pitenee liukkaalla.
Klikkaa pysähtymismatkatestiin >
MAINOS
Lähde: Liikenneturva