Näin testaat helposti auton jarrutusmatkan liukkaalla kelillä

Sisustus
Liukkaat kelit ja pimeä vuodenaika tuovat haasteita jokaiselle autoilijalle ja jalankulkijalle. Voita liukkaus ennakoimalla ja seuraamalla liikennesäätä. Tutustu myös kätevään jarrutusmatkatestiin!

Liukkaita kelejä riittää Suomessa lokakuusta huhtikuuhun. Jalkaisin liikenteessä kulkevalle pätee sama nyrkkisääntö kuin autoilevallekin: vähennä vauhtia liukkaalla. Myös askeleen lyhentäminen ja oikea kenkävalinta auttavat pysymään pystyssä.

”Liukkaus on siitä petollista, että ihminen ei aisti sitä ennen kuin on liian myöhäistä. Ainoa keino liukkauden torjuntaan onkin ennakointi ja liikkuminen kelin mukaisesti”, painottaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.

Ota liikennesään seuraaminen tavaksi

Tietoa tulevasta säästä on tarjolla sitä tarvitsevalle. Ilmatieteen laitoksen kelisää palvelee 24 tunnin päähän ja kertoo erikseen myös jalankulkusään. Liikenneviraston keliennuste puolestaan kertoo tiekohtaisesti, ja kelikameroista voi tarkistaa vallitsevan kelin omin silmin. Kännykkään on myös mahdollista tilata kelivaroituksia.

”Kannattaa ottaa tavaksi katsoa joka ilta seuraavan päivän sää. Jos luvassa on kehnompaa keliä, voi kellon asettaa herättämään aikaisemmin, jotta työ- tai koulumatkaan jää huonollakin säällä riittävästi aikaa”, Ojaniemi vinkkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muista riittävä turvaväli ja maltti

Liikennesään kohdalla on hyvä tiedostaa, että se koskee pääasiallisesti pääteitä. Olosuhteet voivat taajamissa ja pikkuteillä poiketa ennusteesta.

”Keltaiset ja punaiset varoitukset kannattaa myös ottaa tosissaan. Erittäin huonolla kelillä ei liukkautta välttämättä ehditä torjua ja onnettomuusriskit kasvavat moninkertaiseksi. Normaali talvikelikään ei tarkoita kesäisiä ajo-olosuhteita”, Ojaniemi muistuttaa.

Jos tien pinnan havaitsee liukkaaksi tai keliolosuhteet ovat muutoin huonot, tulee riittävästä turvavälistä entistäkin tärkeämpää.

”Jos oikein liukasta kannattaa turvaväli pidentää kaksin- tai kolminkertaisiksi”, Ojaniemi kertaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Testaa liukkaan kelin pysähtymisematka helposti

Auton pysähtymismatkatesti liukkaalle kelille kätevästi netissä.

Liikenneturvan pysähtymismatka-animaatiosta voit testata, miten auton tai moottoripyörän pysähtymismatka pitenee liukkaalla.

Klikkaa pysähtymismatkatestiin >

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Liikenneturva