MAINOS

Testaa siemenet ennen kylvöjä – näin paavalinkukka kukoistaa

PihaSisustus

Testaa siemenet ennen kevätkylvöjä helpolla konstilla, niin ei suotta tarvitse tilata uusia tai tule pettymyksiä. Saintpaulia on edullinen ja kestävä huonekasvi, jonka saat kukoistamaan ammattilaisen ja mummon nikseillä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Testaa siemenet kylvölautalla

Kylvöpuuhien aika alkaa lähestyä, ja vanhat siemenet kannattaa aina inventoida ja testata ennen uusien hankkimista. Siementen itävyys säilyy vaihtelevasti, joten hyvä olisi testata ne, ettei sitten suotta osta uusia tai tule pettymyksiä. Kylvölautta on siihen vallan kätevä konsti. Lautalla voi myös idättää varsinaiset kylvöt. Yhdelle pikku lautalle sopii useampi rivi testisiemeniä, ja tulokset näkyvät nopeasti ja selvästi.

Lautan tekeminen on helppoa kuin heinän teko! Videolta selviää homman idea parhaiten. Videon näet täältä.

Laita kelmu tai kansi lautan päälle, niin kosteus ja lämpö pysyvät paremmin. Kasvivaloa tulisi antaa vähintään 12 h päivässä, jotta tulokset olisivat luotettavia. Laitan omat testini aina led-lampun alle, siellä ne saavat muiden seassa ihan tarpeeksi valoa, eikä tarvitse erikseen viritellä.

Jäälyhtyjä ja koristeita, kiitos

Viime viikollakin oli puhetta, että jäälyhtyjen ja -koristeiden tekeminen on mitä mukavinta puuhaa. Itse en ole noiden kanssa kovin taitava ja tyydynkin usein perinteiseen jäälyhtyyn, mutta kun katselin teidän lähettämiänne kuvia, tiedä vaikka tulisi itsekin kokeiltua jotain noista. Kiitos kaikille kuvia lähettäneille, laitan tähän muutaman mallin iloksi ja inspiraatioksi.

Pikakonsti puiden suojaksi

Lumi ja pakkanen tekivät sen, että pupujussit alkavat hakeutua entistä herkemmin pihapuiden luo. Etenkin nuorten puiden rungon ne saattavat nakertaa helpostikin yhdessä yössä niin pahasti, että puusta ei ole enää eläjäksi. Kannattaakin tarkistaa, että suojat ovat kunnossa. Hyvä pikakonsti suojata puut on laittaa vaikka havuja rungon ympärille ja sitoa ne narulla kiinni.

Tulppaanit vähään veteen?

Vanha ohje on, että tulppaanimaljakkoon tulisi laittaa vain vähän vettä, jotta ne eivät suotta venyisi. Mielestäni vesimäärä ei ole niinkään ratkaiseva seikka kuin lämpötila ja tulppaanien kunto. Hyväkuntoiset tulppaanit toki venyvät maljakossa, mutta niinhän niiden kuuluukin tehdä, nehän kasvavat ja viihtyvät silloin hyvin. Itselleni on käynyt usein niin, että kun olen laittanut vain vähän vettä maljakkoon, vesi loppuu huomaamatta ja kukat menevät suotta huonoiksi. Vesimäärällä ei ole merkitystä, kunhan sitä on ja pääasia kumminkin on, että tulppaaneita on maljakossa piristämässä päivää ja mieltä ihan koko kauden ajan!

Paavalinkukka eli saintpaulia

Saintpaulia eli paavalinkukka eli kotoisimmin ”santtu” on mahdottoman ihanan helppo ja kiva huonekasvi. Siinä on paljon eri värejä ja nykyään myös kerrottuja ja monivärisiä kukkia. Se on edullinen ja kestävä ja minulle se tuo myös lämpimiä ”mummon muistoja” aina mieleen.

Santtujen hoito on helppoa:

1. Kastele kerran viikossa kasvukaudella (ledin alla ympäri vuoden). Talvella harvemmin tai vähemmin, etteivät juuret mätäne. Paras tapa kastella on laittaa vesi aina aluslautaselle, antaa olla vartin verran ja kaataa ylimääräinen pois.

2. Sumuttele päivittäin (tämä on kätevä sumupullo). Saintpaulia on alun perin sademetsästä ja pitää kosteasta.

3. Kesällä ei kannata laittaa paahteeseen, mielellään varjoisampi paikka.

4. Lannoita vähän ja vain kerran kuussa kasvukaudella. Keväällä mullan sekaan laitettu puolikas lannoitekäpy hoitaa koko kauden lannoitukset. 

5. Ja sitten ne tärkeimmät eli ”mummon salaiset niksit”:

Lisää muutaman kerran vuodessa kahvinpuruja mullan sekaan. Saintpaulia on happaman maan suosija, ja kahvinpuruilla se hoituu kätevästi.
Kastele välillä melko lämpimällä, jopa kuumalla vedellä (aluslautaselle aina). Se saa kukat puhkeamaan ja kukkimaan runsaammin kuin jatkuva huoneenlämpöisellä vedellä kastelu.

Kevätuutisia: kuvasto painossa

Aloitetaanko jo kevään fiilistely? Minä olen aloittanut sen jo muutama kuukusi sitten, sillä esikasvatettujen taimien valikoima on nyt koossa ja kuvasto painossa. Nyt on sellainen valikoima ja sellaisia lajikkeita, joita halusinkin ja onneksi kaikista löytyi lisäysmateriaalia tarpeeksi, vaikka osa onkin ”vastasyntyneitä”. Testattuja toki kaikki, mutta uuden ja halutun lajikkeen kanssa on aina kova pula lisäysmateriaalista.

Kuvasto on siis painossa ja jos haluat sen ensimmäisten joukossa, niin nyt kannattaa klikata osoitetiedot tänne, niin lähetämme sen sinulle. Jos olet tilannut kasveja tai tarvikkeita viimeisen parin vuoden aikana meiltä, saat VIP-kuvaston automaattisesti. Kevään 2018 kuvastotilaukset täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jäälyhdyt jäälyhty kylvää kylvö kylvölautta kylvöt paavalinkukka saintpaulia


Lisää samasta aiheesta