MAINOS

Testaa vanhat siemenet, anna omenapuulle uusi elämä

Piha

Vanhojen siementen itävyys kannattaa testata ennen siemenkylvöjä. Jos haluat antaa vanhalle omenapuulle uuden elämän, nyt on hyvä aika varttaa uusia oksia. Muista laittaa kompostiin seosainetta aina kolmasosa mukaan, jotta se ei lakkaa toimimasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viikossa tapahtuu jo paljon, iltaisin näkee touhuta selvästi pidempään ja aamutkin valkenevat upeasti, pikkulintujen sirkutus ja tirskunta lisääntyvät päivä päivältä. Pikkutaimet nousevat kylvölaatikoista terhakkaasti ja sitä mukaa puutarhurinkin mieli piristyy ja kylvösuunnitelmat pyörivät iloisesti mielessä ja pitkin keittiönpöytää, yhdessä vanhojen siemenpussien kera.

Vanhat siemenet kannattaa testata, pikku kikka auttaa

Ennen kuin ostat uusia siemeniä tai lasket liian varmasti vanhojen varaan, kannattaa testata vanhojen siementen itävyys. Yleensä otan kymmenkunta siementä ja laitan ne kostetun talouspaperin päälle, jonka peitän vielä kelmulla ja laitan valoon (en paahteeseen). Elonmerkkejä ilmestyy hyvin nopeasti, jos on ilmestyäkseen. Näin tiedän, itävätkö siemenet ja jos itävät, niin millä prosentilla.

Muistetaan se valo

Kun siemenkylvöjä tehdään, niin yleensä kaikki muu onnistuu, mutta taimet kärsivät valonpuutteesta ja kasvavat hennoiksi ja honteloiksi, jokaisen koulijan painajaisiksi. Tärkeää on, että kylvöastia ei ole liian syvä ja kasvupaikka on valoisa, mutta ei suorassa paahteessa. Kunnollisesta kasvivalosta on aina korvaamaton apu.

orchard-59919_1280

Omenapuun uusi elämä

Mikäli sinulla on omenapuu, joka alkaa olla jo ehtoopuolella, mutta haluaisit sen kumminkin kasvavan pihallasi, nyt on hyvä aika ottaa siitä jalonnusoksia ja varttaa niistä uusia taimia. Näin sen saa jaettua vaikka koko suvulle, jos kyseessä on vaikka kaikkien muistama ”mummolan omenapuu”. Mikäli varrenoksen tekeminen on vierasta, ei hätää, sitä varten on taimistoja ja puutarhoja, jotka tekevät sen pientä korvausta vastaan. Löydät ne täältä > 

Komposti lakkasi toimimasta, unohtuiko kuiva-aine?

Vaikka pakkaset eivät nyt vaivaakaan pahasti kompostien toimintaa, niin se saattaa silti lakata käymästä. Yleensä silloin on syynä kuiva-aineen puute, jota ei aina meinaa muistaa lisätä näin talviakaan samassa suhteessa kuin orgaanisia aineita. Seosainetta (silputtua puuta + turvetta) tulisi laittaa aina 1/3 osa mukaan ja sekoittaa kompostia aina jokaisen täytön yhteydessä. Ulkona kompostin ympärille kannattaa kasata lunta, se eristää hyvin ja estää parhaiten kompostia jäätymästä.

Lumet pois hentovartisten päältä

Hennommat kasvit saattavat revetä märän lumen painosta yllättävän helposti. Ravistele haravalla varovasti liiat lumet pois.

Iloisen mullantuoksuista helmikuuta!

 

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kevätkylvö komposti kompostointi kompostori kylvää kylvö omenapuu omenapuun leikkaus


Lisää samasta aiheesta