Testissä 80 led-lamppua – näin ostat energiaa säästävän ledin oikein.

Talo
Erittäin hyviä lamppuja on saatavilla, eivätkä parhaat tuotteet välttämättä ole markkinoiden kalleimpia. Lamppujen energiatehokkuudessa on kuitenkin suuria eroja. Tutustu eurooppalaisten laboratorioiden tutkimustuloksiin!

Teknologinen kehitys on laajentanut nopeasti kotitalouskäyttöön suunniteltujen led-lamppujen valikoimaa. Ledejä on saatavilla jo lähes kaikkiin kodin valaistukohteisiin ja käyttötarpeisiin, mutta tuotteiden laatu vaihtelee huomattavasti.

Eurooppalaisissa valaistusalan laboratorioissa on testattu noin 80 led-lampun energiatehokkuus ja laatuominaisuudet. Testien perusteella erittäin hyviä ympärisäteileviä ledejä sekä led-kohdelamppuja on markkinoilla. Lamppujen energiatehokkuudessa on kuitenkin huomattavia eroja, mikä vaikuttaa lampun käyttökustannuksiin.

  • Energiatehokkuudeltaan parhaat ledit ovat jo 25–35 % parempia kuin energiansäästölamput.
  • Ympärisäteilevällä ledillä tarkoitetaan lamppua, joka antaa valoa samantapaisesti kuin hehkulamppu.
  • Ne korvaavat esimerkiksi 60 ja 75 watin hehkulamput.
  • Kohdevalaistuksessa ledi korvaa energiatehokkaasti halogeenilamput.

Hyvän ledin ominaisuudet

Osta led-lamppu pakkausmerkinnän avulla.

Led-lamppua ostavan kuluttajan kannattaa lukea pakkausmerkinnät, jotta pystyy tekemään hyvän ostopäätöksen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Hyvä led-lamppu on energiatehokkuusluokaltaan vähintään A+
  • Sen käyttöikä on vähintään 25 000 tuntia.
  • Lisäksi kannattaa käyttökohteen mukaan valita värisävyltään sopiva lamppu.
  • Lämpimän valkoista valoa antaa lamppu, jonka värilämpötila on 2700–3200 kelviniä (K).

Näin laboratoriot testasivat led-lamppuja


Testatuista ympärisäteilevistä E27-kantaisista led-lampuista noin puolet oli erittäin energiatehokkaita, energiatehokkuusluokkaa A+.

Testeihin valittiin energiatehokkaita ja käyttöiältään pitkäikäisiä tuotteita. Testeihin otettiin mukaan myös muutamia perustasoa edustavia, määrällisesti paljon myytyjä tuotteita, esimerkiksi IKEAn lamppuja. Laatuominaisuuksien lisäksi tutkittiin pakkausmerkintöjen paikkansapitävyyttä.

Testatuista ympärisäteilevistä E27-kantaisista lampuista noin puolet oli erittäin energiatehokkaita, energiatehokkuusluokkaa A+.

Valon tuotossa useilla tuotteilla mitattiin jopa 15 prosenttia paremmat tulokset kuin valmistajat olivat pakkauksissa ilmoittaneet. Toisaalta ledien valovirta alenee käytössä alkuperäisestä tasosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikki testatut lamput tuottivat lämpimän valkoista valoa, ja erot pakkauksessa ilmoitettuihin lukemiin olivat vähäisiä.

Myös led-kohdelampuista löytyi muutamia energiatehokkuudeltaan erinomaisia lamppuja esimerkiksi Philipsiltä. Valon määrän osalta testatut lamput korvaavat 20–40-wattisia halogeenikohdelamppuja.

Led-testien vertailutiedot verkossa

Käyttöikää koskevat testit valmistuvat myöhemmin syksyllä, jolloin testituloksiin saadaan tarkennusta. Testitulokset kokonaisuudessaan on julkaistu www.premiumlight.eu -verkkosivustolla. Siellä voi myös poimia vertailuun haluamansa tuotteet. Nopeaa vertailua varten tuotteille on annettu neliportainen luokitus heikosta erinomaiseen.

Lampputestien haasteena on tuotteiden nopea vaihtuminen. Testitulosten valmistuttua myymälöiden valikoima on saattanut jo vaihtua. Kaikkia testattuja lamppuja ei myöskään ole myynnissä Suomessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös:

Minkälainen lamppu kannattaa korvata ledillä >
Suositukset ledin valintaan >

Eurooppalainen PremiumLight-hanke tuottaa kaupan alan toimijoille ja kuluttajille tietoa led-lamppujen laadusta. Hankkeessa testattiin laboratorio-olosuhteissa noin 80 led-lampun energiatehokkuus ja laatuominaisuudet. Testit tehtiin Ruotsin Teknisessä tutkimusinstituutissa, Paul Sabatierin Yliopiston testilaboratoriossa Tolousessa sekä Wienin kaupungin testilaboratoriossa. Suomessa hanketta koordinoi Motiva Oy.

Testitulokset: www.premiumlight.eu  -> Finland

Tietoa lampuista: www.lampputieto.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU