MAINOS

Testissä alle 150 euron hintaiset akkuporakoneet. Katso tuloksista mikä on tarpeisiisi sopiva laite.

SisustusTalo

Testisarjamme jatkuu tällä kertaa työkalulla, jota tarvitaan lähes jokaisessa pientalossa aina kun tehdään pientä tai vähän isompaakin remonttia. Akkuporakone helpottaa monien töiden tekemistä ja säästää huomattavasti aikaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aikaisempien testien tapaan keskitymme merkittäviin koneen käyttöominaisuuksiin. Koneen ulkonäköä, muotoilua tai käyttöikää emme tässä testissä arvioi. Testaamme alle 150 euron hintaisia akkuporakoneita, sillä tämä hintaluokka oli Suomela.fi:ssä tehdyn kyselyn perusteella halutuin.

Saimme testattavaksi kuuden sijaan vain viisi eri laitetta, koska osalla tuotteiden edustajista ei ollut tähän hintaluokkaan sopivia laitteita. Kaikkien laitteiden akut ovat Li-ion-akuilla varustettuja, mikä akkutyyppi kestää laite-edustajien mukaan parhaiten satunnaista käyttöä ilman että akku menettää tehoansa tai että sitä tarvitsisi välillä ladata. Testin teki jälleen puolueeton testaus- ja sertifiointiyritys SGS Fimko Oy.

Mitä testattiin, tutkittin ja miksi?

Akkuporakoneen käyttäjä arvostaa seuraavia seikkoja: laitteen riittävää tehoa, pitkäkestoista ja nopeasti latautuvaa akkua, laitteen keveyttä ja muita tarvittavia toimintoja. Lisävarusteet ovat tietenkin mukavia, varsinkin jos niistä on oikeasti hyötyä.

Suorituskykyä mitattiin kahdella eri tavalla. Tiukkojen ruuvien vääntämiseen tarvitaan vääntöä ja reikien poraamiseen tarvitaan nopeutta. Vääntömomentti (Nm) kertoo hyvin ensimmäisestä ja kierrosnopeus jälkimmäisestä. Akkujen volttimäärä vaihteli laitteilla melko lailla mutta sillä ei ollut ratkaisevaa merkitystä tehoon.

Painon mittaaminen tehtiin akun ollessa paikallaan. Mitä kevyempi laite oli, sitä enemmän se sai pisteitä. Laitteen keveys on erityisesti pitkäaikaisessa remontissa tai rakentamisessa tärkeä ominaisuus, koska käsi väsyy nopeasti painavan laitteen kanssa.

Akku, sen kesto ja latausaika ovat yksi akkuporakoneen tärkeimmistä ominaisuuksista. On ikävää jos projekti venyy vain siksi että odotellaan akkujen latautumista. Tässä kohden testiä alkoikin testattavien välille syntyä eroavaisuuksia. Eroja ei ollut niinkään akkujen kestossa, sen sijaan latausajoissa oli huomattavia eroja. Joidenkin akkujen latausaika oli niin pitkä, että vaikka käytössä olisi ollut molemmat mukana tulevat akut, joutui välillä pitämään jopa parin tunnin tauon. Tämä tiputti laitteen pisteitä huomattavasti.

Istukan koko kertoo ostajalle kuinka ison terän koneeseen voi maksimissaan laittaa. Testattavissa laitteissa oli lähes poikkeuksetta 10 millin maksimikoko. Tämä riittää peruskäytössä, mutta palkitsimme yhden laitteen lisäpisteellä vähän isommasta istukasta.

Varusteet ovat tervetulleita jos niistä on oikeasti hyötyä. Led-valojen yleistyttyä niitä käytetään myös akkuporakoneissa sekä kohteiden valaisuun että ilmaisemaan akun jäljellä olevaa tehoa tai poran pyörimissuuntaa. Useimmiten porapaketissa on mukana kaksipuoleinen terä vakiona ja olipa yhdessä koneessa mukana integroitu vatupassikin. Myös vyöhön kiinnitettävä pidikekotelo ja ruuvien magnetisoimiseksi tehty kohta helpottavat työskentelyä. Varusteiden ja toimintojen määrä vaikutti kokonaispisteisiin.

Yhteenveto

Kaikkien koneiden laite-, akku- ja käyttöohjemerkinnät olivat turvallisuusstandardin EN 60745-2-1 vaatimassa kunnossa, joten niitä ei lähdetty edes pisteyttämään. Mutta kuten kokonaispistemääristä nähdään, oli laitteiden välillä melko suuria eroja. Niitä syntyi jokaisella testattavalla alueella mutta erityisen suuret erot löytyivät akkujen latausajassa. Käytännössä vain kolmella laitteella voi työskennellä tauotta ilman, että joutuu odottelemaan akun latautumista tai sitten olisi hankittava vielä muutama lisäakku. Myös laitteiden väännöissä oli suuria eroja. Tehokkain laite oli yli tuplasti voimakkaampi kuin heikoin.

Katso testitulokset seuraavalta sivulta.

 

Lue tulokset – miten kukin pärjäsi?

 


|Testivoittaja|

Makita | DF330DWE
Hinta: 129 euroa
Myynti: K-Rauta, Rautia

Makita DF330DWE

Makita kahmi pisteitä jokaisella osa-alueella ja oli testin selkeä ykkönen. Vaikka Makitan akku oli testilaitteiden pienin sekä kooltaan että teholtaan ei se vaikuttanut mitenkään suoritukseen. Kun laite oli vielä joukon edullisin voi vain todeta että se on erittäin hyvä hankinta.

 

Ilmoitettu Mitattu Pisteet
Suorituskyky
Vääntömomentti (Nm) 18,6 2
Kierrosnopeus (r/min) 1300 1370 1
Paino
Kone+akku (kg) 1,05 6
Akku
Latausaika (h+min) 46 5
Kesto (min) 31 2
Terä
Maksimi teräkoko (mm) 10 1
Varusteet
(Led, vara-akku, terä, 2-nop.,vyötasku) 3
YHTEENSÄ 20

 


| Varustelluin |

Ryobi | RDC1802
Hinta: 149 euroa
Myynti: Bauhaus ja K-Rauta

Ryobi RDC1802

Ryobi oli testin toiseksi tehokkain laite mutta kärsi hieman ison ja painavan akun aiheuttamasta pistemenetyksestä. Varustelu oli selkeästi runsain ja muita suurempi istukka voi olla jollekin ratkaiseva tekijä valintaa tehdessä.

 

Ilmoitettu Mitattu Pisteet
Suorituskyky
Vääntömomentti (Nm) 25 3
Kierrosnopeus (r/min) 1600 1525 3
Paino
Kone+akku (kg) 1,71 0
Akku
Latausaika (h+min) 60 3
Kesto (min) 27 1
Terä
Maksimi teräkoko (mm) 13 3
Varusteet
(Led-valo, vara-akku, terä, vatupassi, magneetti, 2-nop.) 4
YHTEENSÄ 17

 


| Tehokkain |

Einhell | 4513268
Hinta: 149 euroa
Myynti: Hong Kong

Einhell 4513268

Einhellin vääntömomentti oli joukon paras ja kierrokset kovimmat. Melko raskas laite sekä luvattoman pitkä latausaika tiputtivat sen kuitenkin jaetulle kolmossijalle. Varustetaso oli myös erittäin hyvä.

 

Ilmoitettu Mitattu Pisteet
Suorituskyky
Vääntömomentti (Nm) 29,5 5
Kierrosnopeus (r/min) 1350 1590 4
Paino
Kone+akku (kg) 1,55 0
Akku
Latausaika (h+min) 2h 45 min 0
Kesto (min) 32 2
Terä
Maksimi teräkoko (mm) 10 1
Varusteet
(Led-valo, vara-akku, 2-nop., akun led, Suunta-led) 3
YHTEENSÄ 17

| Tasainen |

Maktec | MT070E
Hinta: 149 euroa
Myynti:
Verkkokauppa.com

Maktec MT070E

Makitan kakkosmerkki jäi selkeästi isoveljelleen mutta ei missään tapauksessa ollut huono. Akun painavuus sekä hieman huonommat varusteet tiputtivat pisteitä. Testin kolmas laite jolla voisi käytännössä työskennellä tauotta.

 

Ilmoitettu Mitattu Pisteet
Suorituskyky
Vääntömomentti (Nm) 21,5 3
Kierrosnopeus (r/min) 1400 1435 2
Paino
Kone+akku (kg) 1,4 1
Akku
Latausaika (h+min) 55 4
Kesto (min) 38 3
Terä
Maksimi teräkoko (mm) 10 1
Varusteet
(Vara-akku, 2-nop.) 1
YHTEENSÄ 15

| Tehoton |

Bosch | PSR 1800 LI-2
Hinta: 149 euroa
Myynti:
K-Rauta

Bosch PSR 1800 LI-2

Boschin kokonaisuus oli pienoinen pettymys. Laitteen teho oli pienin ja akun latausaika ylivoimaisesti joukon pisin. Myös akun kesto jäi ryhmän lyhimmäksi mikä entisestään tiputti pisteitä. Suorituskyvyltään heikko.

 

Ilmoitettu Mitattu Pisteet
Suorituskyky
Vääntömomentti (Nm) 13,1 1
Kierrosnopeus (r/min) 1340 1306 1
Paino
Kone+akku (kg) 1,33 2
Akku
Latausaika (h+min) 3h 18 min 0
Kesto (min) 25 1
Terä
Maksimi teräkoko (mm) 10 1
Varusteet
(Led-valo, vara-akku, 2-nop., akun led., suunta-led) 3
YHTEENSÄ 9

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

akkuporakone pora porakone sähkötyökalut testi työkalut