Testissä käsisahat

Talo
Käsisahalla selviää useimmista sahauksista sekä ohuiden vanerilevyjen että vankemman rakennepuutavaran sahaamisesta. Testasimme kuusi yleisintä sahamallia. Lue tulokset!

Käsisahojen pituudet vaihtelevat, samoin niiden hammastus. Tämän vuoksi tarjolla on erikoiskäsisahoja kuitulevyn, kevytbetonin tai laminaatin sahaamiseen ja hampaaton malli mineraalivillaa varten.

Yleisimmin käytetään 550 mm pitkää yleissahaa hienolla hammastuksella, eli sitä jota käytetään puhtaaseen puuhun. Tätä sahamallia testasimme. Hyvän käsisahan pitää olla vakaa ja jäykkäteräinen. Siinä pitää olla kestävä kahva, joka on kiinnitetty terään tukevasti. Kahvan pitäisi olla kaksikomponenttinen, jotta kädellä saa aina otteen pehmeästä, liukumattomasta päällysteestä. Kädelle on myös oltava tarpeeksi tilaa.

Sahanterä on aina kylmävalssattua terästä, joka on kirkasta tai teflonilla pinnoitettu. Molemmat tavat suojaavat ruosteelta, mutta teflonpinta vähentää myös kitkaa, jolloin saha liukuu kappaleessa paremmin. Kahvan 45 ja 90 asteen kulmavastetta voi käyttää vain suuntaa antavasti, se ei voi korvata suorakulmaa.

Näin testasimme

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teho/kestävyys: painoarvo 40 %

Arvioimme sahan kestävyyttä tutkimalla terän jäykkyyttä ja vakautta. Valmistajat ilmoittavat terän paksuudeksi millin. Tarkistimme paksuuden mikrometriruuvilla, joten paksuus ilmoitetaan millimetreissä kahdella desimaalilla (esimerkiksi 0,84 mm). Tutkimme myös kahvaa sekä kahvan ja terän liitoksen vankkuutta ja kestävyyttä.

Toiminta: painoarvo 40 %

Sahan tehokkuutta testataan oksattomaan 63 x 150 mm mäntylankkuun. Sahasimme siitä kappaleen ja kerromme, kuinka monta vetoa katkaisu vaati. Lisäksi sahasimme lankkua pituussuunnassa (halkaisu). Sahan kahvassa on 45 ja 90 asteen kulmat. Tarkistimme niiden tarkkuuden, vaikka kahvan kulmaa on syytä käyttää ainoastaan suuntaa antavasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ergonomia: painoarvo 20 %

Arvioimme kahvan kokoa, ja sitä, kuinka mukavan otteen siitä saa työskenneltäessä. Punnitsimme kaikki sahat.

Arvosanat

9–10 Ylivoimainen. Parempaa ei löydy.
7–8 Oikein hyvä. Laatutuote.
4–6 Tyydyttävä. Kohtuullista tasoa.
2–3 Välttävä. Keskitason alapuolella.
0–1 Ala-arvoinen. Kannattaa välttää.

Testin tulokset

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Stanley
Malli: FatMax 2-20-530
Arvosana 8,6

Uusi FatMax täyttää nykyaikaisen käsisahan vaatimukset. Kestävästi muotoiltu, tehokkaasti karkaistut hampaat sekä iso ja mukava kahva. Teho/kestävyys: Kaikki sahan osat ovat vahvoja ja kestäviä. Yli millin paksuinen terä on jäykkä ja vaikuttaa vakaalta. Kahva on tukevasti kiinnitetty läpimenevin koneruuvein ja mutterein, joita voi kiristää jälkikäteen.

Toiminta: Isot kärkikarkaistut hampaat, jotka on haritettu ja vielä kolmipistehiottu. Sahaa hyvin syiden poikittaissuuntaan. Testikappaleeseen käytettiin 17 vetoa. Pitkittäissuuntaan sahauksesta saha saa keskivertoa paremmat pisteet. Luotettava kulmavaste +/-0,5 virheasteella (Stanleyn oma ilmoitus). Teräkärkeä ei valitettavasti ole kavennettu.
Ergonomia: Kahva on iso ja pehmustettu sieltä, missä käsi ja sormet voivat osua sivuihin ja reunoihin. Mielestämme tässä on testin parhaiten kiinnitetty kahva.

Hinta: n. 30 €
www.stanleyworks.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Irwin
Malli: xpert universal 550
Arvosana 8,7

Hyvin suosittu saha yleistehtäviin. Jättää siistin sahausjäljen, jossa ei juuri näy rispaantumia. Kahva on suuri ja hyvin muotoiltu.

Teho/kestävyys: Paksu, jäykkä ja vakaa terä. Vankka iskunkestävästä muovista tehty kahva on valettu ja lujakiinnitteinen.
Toiminta: Sahassa on poikkeuksellisesti 8 hammasta tuumalla. Sahausjälki on hienompi ja rispaantumia vähemmän. Sahan kolmipistehiotut ja karkaistut hampaat ovat laadukkaat, joten testikappaleen sahaamiseen tarvittiin vain 18 vetoa. Vuosisyiden pituussuuntaan sahaus onnistuu, mutta vain keskinkertaisesti. Kulmavaste vääristää paljon. Terää on hieman kavennettu. Tarjolla on myös teflon-pinnoitettu versio.
Ergonomia: Suuri ja tilava kahva. Vain kahvaosa ja sen sisäpinta on päällystetty mukavan pehmeiksi. Kahvan muut reunat ovat kovaa muovia, mutta ne on pyöristetty.

Hinta: n. 23 €
www.irwin.eu

Luna
Malli: 20183-403
Arvosana 6,0

Vahva ja vakaa terä. Iso mukava kahva, jossa on pehmeä ja liukumaton päällyste. 9 hammasta tuumalla tekee sahasta tehokkaan.

Teho/kestävyys: Sahan kaikki osat ovat vankkoja ja kestäviä. Voimakas, millimetrin paksuinen terä tekee liikkeestä vakaan. Vankka iskunkestävästä muovista tehty kahva, joka on kiinnitetty 5 mm läpimenevillä koneruuveilla.
Toiminta: Isot, karkaistut ja kolmipistehiotut hampaat yhteensä 9 tuumalla. Hammastuksen koko ei jätä täysin siistiä jälkeä, mutta sahausteho on keskivertoa parempi sekä syihin nähden poikittain että pitkittäin sahattaessa. Palkin katkaisu vaati 18 reipasta vetoa. Kulmavasteen tarkkuus on tyydyttävä. Kavennettu terä.
Ergonomia: Mukava kahva, joka on vuorattu kokonaan varren päältä ja sisäpinnoilta. Ei teräviä reunoja, joihin satuttaisi sormiaan. Huono kahva isokätisille käyttäjille.

Hinta: n. 23 €
www.back-tools.fi

Bahco
Malli: ProfCut PCP-22-GT7
Arvosana 4,4

Sahan ominaisuudet eivät ole ammattilaislaatua vaan keskiluokkaa. Ohutta terää voi olla vaikea ohjata. Kestävä kahva, joka ei sovi isokätisille.

Teho/kestävyys: Vetelä terä, joka on testin ohuimpia. Testissä terän kärki juuttui puuhun, jolloin ohut terä taipui. Terään tuli selvä pullistuma. Kahva on hento. Se on kiinnitetty ruuveilla kolmesta eri kohdasta, muttei läpimenevin ruuvein.
Toiminta: Bahcon GT hammastus tarkoittaa erittäin teräväksi hiottua hammastusta. Testipalkin katkaisuun riitti 20 reipasta vetoa. Tämä vastaa keskivertotulosta. 90/45 -kulmavaste johtaa helposti harhaan. Terä on kavennettu, jotta sahalla voi sahata myös ahtaissa kohteissa.
Ergonomia: Kahva ja osa kahvan yläosan sisäpinnasta on päällystetty pehmeäksi ja liukumattomaksi. Kahva on hieman ahdas, jos kädet ovat isot tai jos työskentelee hansikkaat kädessä.

Hinta: n. 23 €
www.bahco.com

Kongsberg
Malli: Supertef 2200
Arvosana 4,2

Kestävyys on tyydyttävää. Muilta osin tämä saha ei vastaa hyvän käsisahan vaatimuksia. Päihittää tehokkuudessaan vain alemallin.

Teho/kestävyys: Terä on hiukan jäykempi kuin alemallissa ja tämän vuoksi sahaa on hieman helpompi ohjata. Kahva on vankkaa, iskunkestävää muovia. Se on tukevasti ruuvattu kiinni kolmesta kohdasta.
Toiminta: Hampaat ovat pienet, mutta jättävät testin leveimmän sahausuran. Kärsivällisyys joutuu koville sekä pitkittäis- että poikittaissuuntaan sahattaessa. Testikappaleen katkaisuun tarvittiin peräti 29 vetoa. Syiden pitkittäissuuntaan sahaus on toivotonta. Kulmavaste on hyvin tarkka. Teräkärkeä ei ole kavennettu.
Ergonomia: Kahvassa on hyvin tilaa ja se on sopivan kokoinen. Kahvan yläosan sisäpinnassa on päällyste, joka tuntuu hyvin kovalta ja sileältä. Kahvan muut sisäpinnat ovat valitettavasti kovat ja terävät.

Hinta: n. 20 €
www.hitachi-powertools.fi

Biltema
Malli: 16 409
Arvosana 3,8

Alesaha, jonka teho ja mukavuus on keskivertoa heikompi. Kahva on liian pieni ja hennosti muotoiltu. Liian kallis sahan laatuun nähden.

Teho/kestävyys: Millimetrin paksuisen terän jäykkyys ja vakaus on tyydyttävä. Kahva, erityisesti sen alempi osa, on hennon oloinen ja vaikuttaa vaarallisen heikolta. Kahva on tukevasti ruuvattu kiinni läpimenevillä 5 mm koneruuveilla.
Toiminta: Hyvin pienet, perinteiseen tapaan haritetut hampaat, joiden sahausominaisuudet ovat keskivertoa heikommat. Sahattaessa saa liikuntaa: testikappaleen sahaus vaati 28 vetoa! Rakennussahatavaran pitkittäissahaus ei onnistu. Kulmavaste on hyvä, ja vääristymää on hyvin vähän. Terän kärki on hyvin kavennettu.
Ergonomia: Sileästä muovista tehty kahva, jonka reunat ovat terävät. Kahvan sisäpinta on niin pieni, että sormet osuvat kahvan vastakkaiseen pintaan. Tähän väsyy nopeasti.

Hinta: n. 12 €
www.biltema.fi


Testin toteuttaja ja kuvat:
Tee itse -lehti