Testissä maaliruiskut – apua isojen pintojen maalaamiseen

Piha Talo
Maaliruisku on korvaamaton väline isojen pintojen nopeaan maalaamiseen. Testasimme kuusi ruiskua. Valitse omiin tarpeisiisi parhaiten sopiva maaliruisku – lue testitulokset!

Maaliruiskut ovat hyviä työkaluja seinien ja kattojen maalaamisesta lauta-aitoihin, kalusteisiin ja oviin. Jotta maaliruiskun käyttö toisi ajansäästöä, sitä on käytettävä suuriin pintoihin tai hankaliin kohteisiin. Maalin ohentaminen oikeaan juoksevuuteen ja laitteen puhdistaminen käytön jälkeen vaativat nimittäin aikaa.

Myös pintojen huolellinen suojaaminen vaatii aikaa. Maaliroiskeet leviävät kaikkialle, joten varaudu peittämään kaikki ne pinnat ja kohteet, joita et halua maalata. Pienemmät kappaleet voi maalata isossa, yhdeltä sivulta avonaisessa pahvilaatikossa, jolloin valtaosa maalista osuu laatikon sisäpuolelle.

Huom! Hinnat ovat vuoden 2013 tasolla!

Näin maaliruiskut testattiin:

Testaamamme maaliruiskut ovat tavallisia nikkarille tarkoitettuja laitteita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maaliruiskut testissä

Tehokkuus/tulos: painoarvo 40 %

Arvioimme laitteiden materiaalilaatua. Vaikuttavatko ne kestäviltä vai onko vaarana, että oleellisimmat osat hajoavat pian? Arvioimme myös seinien ja kattojen maalausjälkeä. Tekevätkö maaliruiskut tasaista jälkeä vai suihkuaako maali liian nopeasti, jolloin se saattaa valua? Vai tuleeko maalia liian vähän, jolloin pinnan maalaaminen vie pitkään?

Ergonomia: painoarvo 20 %

Laitteen paino ratkaisee, kuinka pitkään sitä jaksaa käyttää. Joitakin malleja käytetään hartiavaljaiden avulla, toisia seisotetaan lattialla, jolloin riittää, että maalari kantaa mukanaan pitkän letkun päässä olevaa pistoolikahvaa ja maalisäiliötä. Jos aiot maalata paljon, on hyvä, jos kantamus on mahdollisimman pieni. Tarkista myös, mikä on laitteiden ulottuvuus ja onko laitetta siirrettävä usein.

Käyttö: painoarvo 40 %

Onko laite helppo vai vaikea purkaa ja koota? Kuinka työlästä laitteen puhdistaminen on? Kuinka helposti suutinta voi säätää niin, että ruisku vaihtuu leveästä kapeaan ja pystysuunnasta vaakaan? Tarvitaanko molempia käsiä? Voiko suutinta säätää pysäyttämättä laitetta?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Arvosanat

9–10 | Ylivoimainen, parempaa ei löydy
7–8 | Oikein hyvä, laatutuote
4–6 | Tyydyttävä, kohtalaista tasoa
2–3 | Välttävä, keskitason alapuolella
0–1 | Ala-arvoinen, kannattaa välttää

Lue tästä testitulokset!

Black & Decker HPLV400-QS – vankka ja helppo

Arvosana 8,3

Maaliruiskut testissä, Black & Decker HPLV400-QS maaliruisku

Ylimääräinen täyttöaukko maalisäiliön sivulla on todella kätevä, sillä näin maalia voi lisätä irrottamatta säiliötä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tehokkuus/tulos: Kaikki tässä laitteessa vaikuttaa vankalta ja kestävältä. Maalausjälki on hyvä, mutta väriä ei tule kovin paljon ulos, joten kärsivällisyyttä tarvitaan. Suutin on varsin herkkä, joten maali pitää ohentaa oikein.

Ergonomia: Kumipäällysteisen kahvan ansiosta laitetta voi käyttää pitkään väsymättä. Kuusi metriä pitkä letku tuo liikkumavapautta eikä sido käyttäjää laitteeseen. Pehmeä ja kevyt, helposti käsiteltävä letku.

Käyttö: Helppo käyttää niin seinien, lattian kuin katonkin maalaamiseen. Laite on helppo purkaa ja puhdistaa pienellä mukana tulevalla harjalla. Laite on myös helppo koota. Ilmamäärän ja ruiskusuuttimen säätäminen opastetaan havainnollisin kuvin.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Earlex HV3900 – helppo käyttää

Arvosana 8,2

Maaliruiskut testissä, Earlex HV3900 maaliruisku

Ruiskun säätö sujuu nopeasti yhdellä kädellä laitetta sammuttamatta. Näin voit nopeasti vaihtaa leveästä maalisuihkusta kapeaan.

Tehokkuus/tulos: Materiaalit ja yksityiskohdat vaikuttavat hyviltä. Ruisku jättää hyvän maalausjäljen, ja maalin suihkuamista on helppo hallita. Laite toimii yhtä hyvin sekä vesiettä öljymaaleilla.

Ergonomia: Letku on melko pitkä, mutta ei niin pehmeä kuin voisi toivoa. Varustukseen kuuluva neljän litran selkäsäiliö on kätevä suuria pintoja maalattaessa. Hyvä, käteeen sopiva kahva ja säätökahva, jolle ylettyy hyvin.

Käyttö: Kaikki laitteen toiminnot täytöstä maalaamiseen ja puhdistamiseen sujuvat helposti. Suuttimen ja säiliön asennus ja niiden irrotus käyvät vaivatta, ja letkun voi kiertää koneen ympärille, kun konetta ei käytetä.

 

Bosch PFS 10SE WALL PAINT – raskas mutta tehokas

Arvosana 8,0

Bosch PFS 10SE WALL PAINT maaliruisku

Isompi ja tehokkaampi kuin muut testilaitteet. Suuren koon vuoksi seinään tulee kuitenkin helposti roiskittua liian paljon maalia.

Tehokkuus/tulos: Koko laite vaikuttaa hyvin vankalta ja on erittäin tehokas. Sillä saa isot pinnat maalatuksi hyvin nopeasti. Maalin annostusta on syytä tarkkailla, sillä muuten maalia tulee niin paljon, että se alkaa valua.

Ergonomia: Pehmeä, pitkä letku helpottaa työtä. Se on myös tarpeen, sillä laite painaa yli viisi kiloa. Maalisäiliön kansi on hyvä, sillä sen ansiosta säiliötä ei tarvitse puhdistaa, jos työtä on tarkoitus jatkaa seuraavana päivänä.

Käyttö: Laite oli hieman hankala koota puhdistamisen jälkeen, sillä osia on runsaasti. Jos laitteella on tarkoitus maalata jotakin muuta kuin seinäpintaa, kahva on vaihdettava toiseen (lisävaruste). Suutinta on helppo säätää.

 • Säiliö: 1 litra
 • Paino ilman maalia: 5,2 kg
 • Hinta: 180 €
 • www.bosch.fi

 

Wagner W 670 – helppo puhdistaa

Arvosana 7,7

Wagner W 670 - maaliruisku

Loistava maaliruisku, jota voi maalaamisen lisäksi käyttää pölyjen pois puhaltamiseen ja ilmapatjojen täyttöön erikoissuuttimen avulla.

Tehokkuus/tulos: Muoviosat ja yksityiskohdat ovat laadukkaita ja kokonaisvaikutelma hyvä, vaikka kyseessä ei olekaan ammattilaislaite. Työnjälki oli paras suurimmalla nopeudella, pienellä nopeudella tulos oli heikko.

Ergonomia: Kevyt laite, jota kannetaan hartiavaljailla tai isosta kahvasta. Letkun pitäisi olla pidempi, jotta laitetta ei tarvitsisi maalattaessa kantaa. Myös sähköjohto vaatii jatkojohdon käyttöä.

Käyttö: Puhdistaminen sujuu mukavan helposti ja vaivattomasti, koska kahvan voi irrottaa suukappaleesta napsauttamalla. Ruiskusuuttimen säätöön tarvitaan kaksi kättä, ja kone on tällöin aina pysäytettävä.

 • Säiliö: 0,8 litra
 • Paino ilman maalia: 2,8 kg
 • Hinta: 190 €
 • www.tehomix.fi

 

Biltema ES 600 – hyvä ja halpa

Arvosana 6,4

Tällä edullisella ja erinomaisella ruiskupistoolilla voi maalata jopa kalusteet. Laite toki meluaa jonkin verran, mutta se on halpa.

Tehokkuus/tulos: Muovilaatu paljastaa, että kyse on halvasta laitteesta. Toivottavasti materiaali kuitenkin kestää jonkin aikaa. Yllätyimme, mihin kaikkeen laite pystyy. Hienoa, että tämän hintaisella laitteella voi maalata kalusteita!

Ergonomia: Moottoria kannetaan olkaremmistä, joten vain pistoolia on kannettava kädessä. Tämän ansiosta lyhyt letku riittää. Pistoolikahva mukavine kytkimineen on hyvä, ja laitteella voi työskennellä pitkään väsymättä.

Käyttö: Helppo purkaa ja koota puhdistamista varten, mutta suuttimen säätö on hankalaa, sillä laite täytyy pysäyttää ja suutinta löysätä ja kiertää. Tämä vaatii kahta kättä. Putki, joka imee maalin, on helppo irrottaa.

 • Säiliö: 0,7 litraa
 • Paino ilman maalia: 3,6 kg
 • Hinta: 44,90 €
 • www.biltema.fi

 

Ryobi SSP 100 –puunsuojaukseen

Arvosana 5,3

Ryobi SSP 100 maaliruisku

Korkeakiiltolakkausta ei tällä laitteella voi tehdä, mutta sen sijaan kesämökin julkisivujen maalaamiseen laite käy hyvin.

Tehokkuus/tulos: Vankka ja kestävä vaikutelma. Laite ei puhalla lämmintä ilmaa kuten muut, vaan siinä on pieni kompressori, joka ei ruiskuta maalia hienona vanana vaan pikemminkin hieman sattumanvaraisesti. Epätasainen tulos ei siis välttämättä johdu huonosti puhdistetusta suuttimesta.

Ergonomia: Koska moottori on itse laitteessa, työnteko käy voimille. Jatkojohto on välttämätön. Kumipäällysteinen kahva on mukava. Laitteen päällä on lisäksi kätevä kantokahva.

Käyttö: Tätä mallia on hieman hankalampi purkaa ja koota kuin muita laitteita, ja laite vaatii voitelua aika ajoin. Laite pitää puhdistaa ennen suukappaleen poistoa, jotta moottoriin sisään ei pääse vettä.

 

Lue myös: Ulkomaalaus onnistuu näin!Kevät tuo maalarin – ohjeita ulkomaalaukseenUlkomaalaus onnistuu näinKosteiden tilojen maalausIkkunoiden ja ovien maalaus – 5 vinkkiä!Maalaa kolmiulotteisia kuvioita seinälleAsuntomessurakentajan kesäkuu menee pihatöissäNokkosvesi ja muut vinkit kesäkuun pihatöihin ja Kesän 2019 puutarhatuotteiden kiinnostavimmat uutuudet Kekkilältä