Tiedätkö, mitä sähkötöitä saat tehdä itse?

LämmitysTalo

Sähkötyöt voivat olla maallikolle hengenvaarallisia, eikä edes kokenut rakennusalan ammattilainen saa tehdä sähkötöitä ilman sähköurakointioikeutta. Lue lista myös maallikoille sallituista sähkötöistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sähköalla maallikolla tarkoitetaan jokaista, jolla ei ole sähköalan ammattilaisen pätevyyttä. Maallikko ei saa tehdä sähköalan töitä, paitsi jotain ihan vähäisiä askareita – ja niitäkin, jos tietää varmasti, mitä tekee.

Maallikko saa

  • vaihtaa sulakkeen
  • asettaa lauenneen automaattisulakkeen ja vikavirtasuojan toimintakuntoon
  • vaihtaa valaisimen lampun
  • vaihtaa loisteputken sytyttimen
  • vaihtaa valaisimen sokeripalan
  • vaihtaa sähkölaitteen rikkoutuneet yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan.

 ↑ Lampun vaihto on ehkä yleisin sähkötyö kotona, ja sen saa tehdä itse, kunhan tietää, mitä tekee. Ennen lampunvaihtoa täytyy katkaista valaisimeen tuleva sähkö. Katto- ja seinävalaisimen sähkö voidaan katkaista luotettavasti asunnon pääkytkimellä tai poistamalla valaisinryhmän sulake tai avaamalla johdonsuojakatkaisija. Pistotulpalla varustetun valaisimen sähkö katkaistaan irrottamalla valaisimen pistotulppa pistorasiasta. 

Monelle jo pelkästään sähköalan termit ovat tuntemattomia, saati sitten itse tehtävät. Olivatko kaikki edellisen listan termit sinulle tuttuja?

Tarkista tästä, mitä sähköalan korjaustöitä maallikko saa tehdä.

Ohjeita sähkötöihin, joita saa tehdä ilman muodollista pätevyyttä.

↑ Jatkojohdot keräävät pölyä ja aiheuttavat turvallisuusriskin. Järkevintä on asennuttaa lisää pistorasioita, mikä on ammattilaiselle kuuluvaa työtä. (Kuva Anne Yrjänä)

Timpuri ei ole sähköasentaja

Kaikki varsinaiset – käytännössä siis lampun tai sulakkeen vaihtoa isommat – sähkötyöt tulee teettää sähköalan ammattilaisella, jolla on sähköturvallisuuslain edellyttämä pätevyys. Sähköasentaja tarvitaan muun muassa lisäämään pistorasioiden määrää ja korjaamaan rikkoontuneet valokytkimet.

Sähkön kanssa ei sovi leikkiä ja asian luulisi olevan aivan selvä kaikille, mutta silti15–34-vuotiaista suomalaisista jopa 17 prosenttia uskoo, että myös rakennusmiehet saavat tehdä sähköasennuksia. Viidennes lisäksi luulee, että LVI-ammattilaiset saavat tehdä sähkötöitä, kertoo Löydä sähkömies -palvelun tutkimus.*

– Kyvykkääksi tiedetty rakennusmies tai edes paikkakunnan paras kirvesmies eivät ole oikeita henkilöitä tekemään sähköasennuksia. Kaikki sähkötyöt tulee teettää sähköalan ammattilaisella, jolla on sähköturvallisuuslain edellyttämä pätevyys, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Sellaiselta sähköurakoitsijalta, jolla on oikeudet sähkötöihin, saa myös verotuksessa kotitalousvähennykseen oikeuttavan kuitin. Sähköurakoitsijoiden yhteystiedot saa helpoiten sähköistysalan yhteisestä Löydä sähkömies -verkkopalvelusta.

*Taloustutkimus Telebus 04/2017, N=1002, virhemarginaali +-2,5 %. Otos edustaa tilastollisesti yli 15 vuotta täyttänyttä manner-Suomen aikuisväestöä.

Lähteet: stul.fi, tukes.fi, stek.fi

Kuvat: stul.fi, Pexels.com

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

lampun vaihto pistorasia pistotulppa sähkäri sähköasennus sähköasentaja sähköasentajan ammattipätevyys sähköisku sähkötyöt sähkötyötä timpuri


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: