Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Tiesitkö tämän Givernyn puutarhasta?

Piha
Claude Monet muutti perheineen vuonna 1883 Givernyyn vanhalle siideritilalle, jossa asui loppuelämänsä. Idean värikenttien muodostamaan ruutupuutarhaan hän sai vierailtuaan Hollannin tulppaaniviljelmillä 1886.

Claude Monet (1840–1926) kuului luonnossa maalaamiseen ja puhtaisiin väreihin uskoviin impressionisteihin. Hän muutti perheineen 5.4.1883 Givernyyn vanhalle siideritilalle, jossa asui loppuelämänsä. Idean värikenttien muodostamaan ruutupuutarhaan hän sai vierailtuaan Hollannin tulppaaniviljelmillä 1886. Vesipuutarhan rakentamisen hän aloitti vuonna 1893. Monet’lla todettiin 1908 harmaakaihi, mutta hän maalasi viimeiset, lähes abstraktit työnsä vielä 1920-luvulla.

Giverny taiteilijan kuoleman jälkeen

Monet jätti tilan perinnöksi nuoremmalle pojalleen Michelille, mutta käytännössä taiteilijan tytärpuoli ja vanhemman pojan leski Blanche huolehti talosta ja puutarhasta kuolemaansa vuonna 1946 asti.

Blanchen jälkeen talo jäi tyhjilleen ja puutarha ränsistyi nopeasti vain yhden puutarhurin hoidossa. Lapsettomana 1966 kuolleen Michelin jälkeen tila siirtyi Ranskan taideakatemian kautta valtiolle, jolla ei ollut varoja sen kunnostamiseen.

Taideakatemia pyysi apuun Versaillesin kunnostamista johtaneen taidekuraattori Gérald Van der Kempin (1912–2002). Amerikkalaisen vaimonsa Florencen avulla tämä löysi riittävästi erityisesti amerikkalaisia lahjoittajia, jotta Givernyn entisöinti saatettiin aloittaa vuonna 1976.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kunnostuksessa käytettiin apuna vanhoja mustavalkoisia valokuvia sekä puutarhasta säilyneitä kasviluetteloja ja perheen ystävien muistelmia. Uudistettu puutarha avattiin yleisölle vuonna 1980.

Tiesitkö?

Givernyn lähes täydellinen kopio sijaitsee Kitagawassa, Japanissa. Se perustettiin millenniumin kunniaksi Gérald Van der Kempin johdolla muistuttamaan Monet’n rakkaudesta japanilaiseen taiteeseen ja japanilaisten suuresta kiinnostuksesta taiteilijan töitä ja puutarhaa kohtaan. Jo ensimmäisenä kesänä Kitagawan puutarhassa kävi 200 000 vierasta.

Vieraile Givernyssä

Avoinna 1.4.–31.10.
ti-su klo 9.30–18.00
Pääsymaksu 6 e
Juna Pariisi–Rouen St. Lazaren asemalta. Poistumispysäkki Vernon.
Matka kestää noin tunnin. Asemalta bussikuljetus Givernyyn.
Giverny sijaitsee A13-tien varrella noin 60 km Pariisista luoteeseen.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU