MAINOS

Tietoa valkosipulista, kompostorin tyhjennystä

Piha

Tiesitkö, että valkosipuli auttaa moneen vaivaan? Kun maa alkaa jäähtyä, on aika istuttaa valkosipulit. Sitä ennen puutarhassa voi tehdä muita syyshommia: siirrä vesiastiat säilöön, tyhjennä talousjätekompostori ja aloita kukkasipulien istutukset.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Leikkaa nurmikko, kun se on kuivunut

Vettä on satanut viime aikoina siihen tahtiin, että nyt tulossa olevat poudat ovat kuin taivaanlahja. Nurmikolle ei ole asiaa moneen päivään, mutta kyllä se varmasti ehtii vielä kuivahtaa, jotta pääsee leikkaamaan sen viimeisen kerran ennen talvea ja samalla silppuamaan sille pudonneet lehdet. Jos jätettä kertyy oikein paljon, se kannattaa korjata pois. Ohuet kerrokset eivät haittaa, ne ovat vain maalle hyväksi maatuessaan.

Kukkasipuli-istutukset alkavat

Tänä vuonna on saanut odottaa, että kelit ja etenkin maat jäähtyvät tarpeeksi kukkasipuleiden istutuksille. Nyt näyttää siltä, että maa on jäähtynyt ja seuraavat kaksi viikkoa lämpötila keikkuu viiden ja kymmenen asteen välillä, joten minä ainakin uskaltaudun istutushommin!

Vesiastiat ja letkut siirtyivät jo säilöön

Viikolla päätin, että tyhjennän vesiastiat ja letkut sekä siirtelen ne säilöön. Vesiastioista osa vain kääntyy ympäri, mutta kumminkin. En usko, että tänä syksynä tarvitsee istutuksia enää kastella, olivat ne sitten pensaita, perennoita tai kukkasipuleita. Kyllä maassa nyt kosteutta riittää! Jos nyt jonkin ruukkuistutuksen teen kuivalla mullalla, siihen saan vettä kastelukannullakin. Ei sitten tarvitse suotta kytätä pakkasten tuloa ja astioiden tai hanojen jäätymisiä.

Talousjätekompostorin tyhjennystä, tilaa talvelle

Ajattelin tyhjentää talousjätteille tarkoitetun talouskompostorin, jotta siinä olisi tilaa koko talven tuleville talousjätteille. Valmiin tavaran levittelen puiden juurille tai jatkokypsymään tai odottamaan kevättä puutarhanperälle kasaan. Peitän kasan vielä muovilla, niin se ei suotta laimene talvella. Jotkut ovat laittaneet sitä myös jätesäkkeihin ja sieltä sitten keväällä kasvimaalle, mikä on myös hyvä idea.

Kosteudenpoistoon kissanhiekkaa, onko väliä?

Viime viikolla olleesta kosteudenpoistajaniksistä tuli kysymyksiä, että onko väliä, mitä kissanhiekkaa käyttää. Ilmeisen hyvin lähes kaikki hiekat käyvät, mutta sellainen, jossa on reilusti silica-rakeita, olisi paras. Voisi kuvitella, että jos sekoittaa eri elektroniikkapakkauksissa olevia silica-raepussien sisältöjä vielä hiekan joukkoon, niin teho sen kuin paranee.

Kamferintipoilla hirvikärpäset loitolle

Leena kertoi yhden hyvän ja omakohtaisen vinkin pitämään hirvikärpäset loitolla. Hän oli laittanut pipetillä tuubihuiviin kamferintippoja. Hirvikärpäset pysyvät hyvin poissa 3–4 tuntia, ja sen jälkeen tippoja voi lisätä taas.

Valkosipulista puhetta

Valkosipulien istutusaika lähestyy hiljalleen, tosin en niitä varmaan vielä pariin viikkoon laita maahan, kun ei niillä niin kiire ole – parempi vain viileämpään laittaa. Viikolla luin pidemmän artikkelin valkosipulista ja siinä oli paljonkin hyvää tietoa, mm. tämä Sinikka Piipon osuus:

”Valkosipulin hyödyt tulevat parhaiten esiin säännöllisessä ja pitkäaikaisessa käytössä. Verenkiertoelimistöön valkosipuli alkaa vaikuttaa noin kahden kuukauden säännöllisen valkosipulikuurin jälkeen.

Piipon mukaan suositeltu määrä on syödä puolikas tai yksi valkosipulin kynsi päivässä, mieluiten tuoreena ja raakana. Silloin kaikki valkosipulin sisältämät ravintoaineet ovat vielä tallella. Nuhalääkkeeksi voi nauttia valkosipulimurskalla terästettyä kuumaa juomaa. Höyryhengitystä voi tehostaa murskaamalla kasvin kynsiä kuumaan veteen. Valkosipulia voi myös hieroa rintaan. Jotkut ovat saaneet tukkoiseen nenään helpotusta kääräisemällä valkosipulimurskaa nenäliinaan ja painamalla tupot sieraimia vasten.

Ulkoisesti valkosipulia voi kokeilla erilaisiin ihovaivoihin, kuten haavoihin, paiseisiin, kovettumiin ja ihottumiin. Se voi helpottaa lihas- ja nivelkipuja, koska iholle hierottu valkosipuli parantaa verenkiertoa.
Piippo neuvoo, että ihon kanssa kosketuksissa olevat valkosipulin kynnet on syytä käyttää öljyssä, jotta ne eivät ärsytä ihoa liikaa. Valkosipulin käyttöä on muutenkin syytä kokeilla varoen, sillä liian suuri määrä voi aiheuttaa ihoärsytystä varsinkin lapsille.

Valkosipuli on voimakas yrtti myös sisäisesti käytettynä. Herkille se voi aiheuttaa vatsakipuja, pahoinvointia, ripulia, päänsärkyä ja huimausta. Joillakin on todettu valkosipulin aiheuttavan jopa kuumetta ja alentunutta verenpainetta.

Valkosipulin nauttiminen on syytä rajoittaa yhteen kynteen päivässä, sillä liiallinen valkosipulin syöminen voi ärsyttää munuaisia. Maha- ja pohjukaissuolen haavasta kärsivien ei pidä syödä valkosipulia ollenkaan.”

Itse syön yhden kynnen joka päivä. Pilkon sen joko pieniksi ja juon sen veden seassa tai pienen kynnen nielaisen sellaisenaan veden kera. Silloin ei tule käytännössä noita hajuhaittojakaan.

Valkosipulit istutan tosiaan muutaman viikon päästä ja siihen asti voin lähettää näitä myös sinulle. Sitten kun istutan, niin laitan kaikki loput maahan ensi vuotta varten. Paitsi ne, jotka säästään talven syömävaroiksi.

Talvivalkosipuleita voit tilata vielä täältä.

Tietoteos valkosipuleista

Kalevi on ystävä, viljelijä ja ennen kaikkea mies, jota hyvällä syyllä voidaan kutsua todelliseksi Mr. valkosipulimieheksi. Kalevi on kirjoittanut kirjan rakkaasta intohimostaan, valkosipulista. Kirja on käytännön tietopaketti eikä vastaavaa ole: kirjassa on avattu vuosien kokemukset, joiden avulla kasvatus onnistuu kuin ammattilaiselta heti. Kasvin taustatiedot, viljelyn eri vaiheet ja tekniikka käydään läpi sanallisesti ja monien kuvien kautta, edes internetistä ei löydy näin kattavasti tietoja.

Ensimmäinen painos loppui hetkessä, varaa siis omasi pian, sillä tämä toinenkin painos hupenee hurjaa kyytiä. Klassikoksi nousevan kirjan saat nyt täältä.

Heinillä ilmettä syysistutuksiin

Napattiin pari kuvaa siitä, miten me käytämme monivuotisia heiniä myös ruukuissa sellaisenaan tai lisäväriä tuomaan. Heinät talvehtivat eli nämä eivät ole mitään kertakäyttöjuttuja. Vie ne kellariin tai suojaa lumella, niin ne kasvavat ensi kesänä vieläkin komeammaksi – ja voihan ne toki istuttaa maahankin, jos haluaa. Monivuotiset kun ovat niin käteviä käyttää monella tapaa.

Pampaheinä roosanvärisillä kukinnoilla. Talvella kukinnot ovat kuivattuna kauniita esim. sisustuksessa.

Tässä taas mustakäärmeenparta yhdessä callunoiden kanssa antaa tyylikästä kontrastia ja molemmat kestävät hyvin pieniä pakkasiakin.

Pampaheinän, mustakäärmeenparrat sekä muutkin monivuotiset saat nyt sopivalla syysalennuksella täältä.

Puutarhassa puoli tuntia päivässä

Tänä aamuna kuuntelin ohjelmaa radiosta, jossa puhuttiin siitä, kuinka syrjäytyminen ja masennus on lisääntynyt. Se on johtanut mm. rikollisuuden lisääntymiseen sekä muihin negatiivisiin ilmiöihin. Ohjelmassa kerrottiin myös, että olisi tärkeää löytää näille ihmisille ajoissa positiivista tekemistä ja sisältöä elämiseen ja yhteiseen vastuuseen.

Minusta ainakin meillä sinun kanssasi on tähän helppo vaikuttamisen mahdollisuus vaikka heti. Ajattelepa vaikka kukkasipuleita: pussillisen niitä kun antaa, niin siinä on mukavaa tekemistä, ihanaa odottamista, iloa, muuta ajateltavaa, välittämistä ja tunnetta. Kukkasipulien hoito tuo myös mukavasti vastuuntunnetta. Puhumattakaan siitä, kun nämä sitten kukkivat keväällä ja niistä saa olla ylpeä.

Olenkin edelleen sitä mieltä, että puoli tuntia päivässä pihalla tai puutarhassa tekee ihmeitä itselle sekä läheisille ympärillä. Joten ihan jo kansanterveytemme takia, eiköhän oteta seuraaville viikoille ohjelmaan kukkasipuleiden istuttelua ja houkutellaan muitakin mukaan. Etenkin niitä, jotka eivät tahdo enää itse yksin jaksaa lähteä.

Tästä 100 sipulin pakkauksesta löytyy mukavasti puuhaa niin itselle kuin kavereillekin. Säästöpakkauksen voit tilata täältä, ja hintakin on nyt vain 19,90 € (ovh 39,80)! Koko muun syyssipulivalikoiman voit kätevästi katsoa täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kompostoida kompostointi kompostori kukkasipuli kukkasipulit nurmikon leikkaaminen nurmikon leikkaus nurmikon leikkuu


Lisää samasta aiheesta