Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Tietoturvapäivä tukee vuonna 2009 vanhempien mediakasvatusta

Sisustus
Vanhempi, tutustu lapsesi median käyttöön! Tietoturvaviikko käynnistyy 4.2.2009 ja huipentuu Kansalliseen tietoturvapäivään tiistaina 10.2.2009. Hankkeen yhtenä pääteemana on tänä vuonna vanhempien mediakasvatuksen tukeminen.

Mediakasvatuksen monet haasteet kotona

Monet vanhemmat tuntevat epävarmuutta lastensa median ja erityisesti internetin käytöstä. Epävarmuuden taustalla on lasten ja vanhempien erilainen tapa käyttää sähköisiä medioita. Samaan aikaan kun lasten vanhemmat kokevat netin arkielämästä erillisenä virtuaalimaailmana, on netti lapsille arkipäiväinen foorumi, jossa vietetään aikaa vanhojen ja uusien tuttavuuksien kanssa. Netti on lapsille ja nuorille merkittävä kasvamis- ja oppimisympäristö. Siellä koetaan iloja ja suruja, pelkoa ja jännitystä, rentoutumista ja paljon muuta.

Vuoden 2009 Kansallisen tietoturvapäivän tehtävä on rohkaista vanhempia kiinnostumaan lasten ja nuorten käyttämistä sähköisen median palveluista. ”Tutustuminen nuorten käyttämiin palveluihin kannattaa. Turhat pelot väistyvät oikean tiedon tieltä ja samalla vanhemmille tulee realistinen käsitys lastensa tärkeistä ajanvietteen muodoista”, Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Peura muistuttaa.

Vaikka lapset ovat usein vanhempiaan etevämpiä sähköisten medioiden käytössä, ei heillä ole vanhempiensa elämänkokemusta. Aivan kuten elämässä muutenkin, myös netissä on hyvät ja huonot puolensa. Siksi on oleellisen tärkeää, että vanhemmat ovat kiinnostuneita lastensa käyttämistä palveluista, keskustelevat heidän kanssaan netin ja muiden medioiden tarjoamista kokemuksista sekä ennen kaikkea muodostavat perheen sähköisten medioiden käytön pelisäännöt.

Mediakasvatusoppaat vanhemmille

OAJ:n ja Educa-messujen tuoreen selvityksen mukaan opettajat kaipaavat vanhemmilta enemmän vastuuta lasten ja nuorten nettikasvatuksesta. Tietoturvapäivä-hanke on yhteistyössä viestintäministeri Suvi Lindénin käynnistämän Mediafoorumin kanssa tehnyt vanhemmille mediakasvatuksen tueksi Mediakasvattajan kenttäoppaat, jotka antavat vinkkejä mediakasvatukseen neuvolaikäisten ja peruskouluikäisten lasten ja nuorten vanhemmille. Oppaita on jaossa neuvoloiden ja koulujen kautta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

”Tänä vuonna 13 vuotta täyttävien lasten vanhemmat ovat lisäksi saaneet Mediakasvattajan kenttäoppaan suoraan kotiin”, hankkeen puheenjohtaja ja Viestintäviraston viestintäjohtaja Anna Lauttamus-Kauppila kertoo.

Viestiä tukee niin ikään lasten vanhemmille suunnattu mediakasvatustesti, joka löytyy osoitteesta www.tietoturvakoulu.fi. Sivustolta löytyy myös paljon muuta hyödyllistä tietoa internetistä ja mediakasvatuksesta vanhemmille, opettajille ja koululaisille.

Tietoturvaviikolla tapahtuu

Mediakasvatuksesta ja tietoturvasta voi tulla kysymään asiantuntijoilta lauantaina 7.2.2009 klo 10-16 järjestettävässä Tietoturvaviikon yleisötapahtumassa Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä.

Nuorille järjestetään Kulttuuriareena Gloriassa (Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki) Tietoturvapäivänä 10.2.2009 klo 18-22 rock-konsertti, johon on vapaa pääsy ja ikäraja 13 vuotta. Esiintyjinä ovat Happoradio, Phoenix Effect ja Pin Ion.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tietoturvapäivä on vuosittainen kampanja, jossa pyritään viestinnän ja yhteiskunnallisen mainonnan keinoin kertomaan kansalaisille, miten internetin ja muiden sähköisten medioiden käyttö olisi mahdollisimman turvallista ja fiksua. Tietoturvapäivässä on mukana 36 yritystä, järjestöä ja viranomaista.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU