MAINOS

Valitse multa oikein ja säästyt monelta murheelta

Piha

Multa kannattaa tilata harkiten. Tutustu kasvualustan tuoteselosteeseen jo ennen tilaamista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Älä kelpuuta pihallesi mitä tahansa maa-ainesta. Tarkista ennen seosmullan tilaamista, että valmistaja kuuluu Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylläpitämään rekisteriin

Tuoteselosteesta ilmenee

 • Mullan käyttötarkoitus
 • Mullan happamuudesta kertova pH-luku
 • Ravinneanalyysien tulokset

Moni multa päältä kaunis – valmistusaineet vaihtelevat

Kasvualustan rakennetta voi arvioida niiden perusteella. Puutarhaan käytettävän mullan joukossa on oltava kivennäismaalajeja kuten savea, hietaa ja hiekkaa. Veden- ja ravinteidenpidätyskyky ovat tärkeitä ominaisuuksia, joten monet valmistajat sekoittavat multaan eloperäistä ainesta kuten kompostia. Se tuo multaan hidasliukoisia ravinteita ja parantaa rakennetta sekä kasvuominaisuuksia. Tuoteselosteesta näet, onko raaka-aineena käytetty biojätettä tai jätevesilietettä.

 • Tilavuuspaino. Ihanteellinen luku vaihtelee kasvualustan ja sen käyttötarkoituksen mukaan 0,7–1,2 kiloa litraa kohti.

Nuuhki ja hypistele

Hyvä ulkokäyttöön tarkoitettu multa on tukevaa, jolloin se säilyttää rakenteensa tiivistymättä. Laadukkaan mullan voit puristaa nyrkissä köntiksi. Jos aines tuntuu kimmoisalta, valmistusaineena on runsaasti vaaleaa raakaa kasvuturvetta. Se hupenee maatuessaan, ja maanparannusvaikutus jää lyhytaikaiseksi. Kokkareita ja muruja ei kannata säikähtää, sillä ne vähentävät liettymistä. Kasvualustan pitää tuoksua oikealta mullalta, vaikka sen valmistamiseen olisi käytetty kompostia tai jätevesilietettä. Oudolta haisevaa seosta ei kannata levittää puutarhaan. Joskus kasassa seisoneessa mullassa typpiyhdisteitä on saattanut muuttua ammoniakiksi, mutta haju häviää päivässä tai parissa. Mikäli mahdollista, tutustu kasvualustaan jo ennakkoon mullan valmistajan sekoituskentällä.

Pyydä tuoteseloste

Lannoitevalmistelaki velvoittaa antamaan seosmullan ostajalle tuoteselosteen. Velvoite ei koske käsittelemätöntä maa-ainesta kuten hiekkaa ja peltomultaa. Osa mullan toimittajista ei kuulu Eviran ylläpitämään rekisteriin, jolloin tuotteen ja sen raaka-aineiden, kuten kompostin ja hiekan, laatu ei aina vastaa lain vaatimuksia. Tuoteselosteeseen kannattaa tutustua jo ennen tilaamista.

Valitse tarpeesi mukaan säkki- tai irtomultaa

Sekä pakattu että kuormittain myytävä sekoitemulta koostuvat useista raaka-aineista, muun muassa kivennäismaasta, tummasta tai vaaleasta kasvuturpeesta, erilaisista komposteista sekä lannoitus- ja kalkitusaineista. Tuoteselosteesta ilmenee käyttötarkoitus, jota kannattaa noudattaa. Esimerkiksi niitylle tarvitaan vähäravinteista hiekkaista multaa ja pihanurmikolle multavaa seosta. Jos multaa käyttää vastoin käyttötarkoitusta, ostajalla ei ole valitusoikeutta tuotteesta.

Kuormittain ja suursäkeissä myytävä seosmulta sopii kaikkialle puutarhaan maanparannukseen ja kasvualustaksi. Yleismullan lisäksi saatavana on erikoismultia esimerkiksi kasvimaalle, nurmikolle ja perennoille. Niiden saatavuus vaihtelee paikkakunnittain ja mullantoimittajan mukaan.

Säkeittäin myytävät mullat sopivat maanparannukseen ja lyhytaikaiseen kasvatukseen, esimerkiksi kesäkukkaruukkuihin ja kasvilavoihin. Turpeen ja kivennäisaineen suhdetta voit arvioida tuoteselosteen ja säkin painon perusteella. Mitä kevyempi säkki, sitä enemmän turvetta suhteessa kivennäismaahan. Vettä pidättävä turve saattaa heikentää hiekkaisessa maassa viihtyvien lajien, kuten katajien ja kivikkokasvien, talvehtimista.

mullan testaamine

Ulkopuutarhaan tarkoitetun mullan on hyvä olla jämäkkää, köntiksi puristettavaa.

Huomioi ongelmat ennakkoon

Säkkimullassa ilmenee ongelmia vain harvoin. Sen sijaan irtomullan valmistaminen on haastavaa, eivätkä laatuongelmat ole harvinaisia. Tavallisimpia ongelmia ovat outo haju, rikkaruohot ja vierasesineet. Ikävin tilanne on, jos mullassa ei kasva mikään. Sovi jo ennen multakuorman tilaamista, miten menetellään, jos laadussa on vikaa. Varmista myös, että tuote on sopiva haluamaasi käyttötarkoitukseen. Yleensä mullantoimittaja tuo uuden tuotteen tai tuote korvataan rahallisesti ilman ongelmia. Myös poiskuljetus onnistuu tarvittaessa. Jos asia ei etene, ota yhteyttä kuntasi kuluttajansuojaviranomaiseen tai Eviraan.

Testaa itse multaa

Itävyystesti antaa karkean käsityksen mullan laadusta. Kylvä kasvualustaan nopeasti kasvavia siemeniä kuten ohraa, kiinankaalia, vihanneskrassia tai rairuohoa. Seuraa siemenien taimettumista ja kasvua pari viikkoa. Jos siemenet eidät idä, multa saattaa sisältää kasvulle haitallisia aineita. Ravinteiden puutos ilmenee kasvuhäiriöinä ja keltaisuutena. Pikkutaimien kellastuminen voi taas johtua esimerkiksi liukoisen typen puuttumisesta.

Mullan ravinnepitoisuus

 • Biojätteestä ja jätevesilietteestä valmistetun mullan ravinnepitoisuus on yleensä korkea. Hitaasti liukenevien ravinteiden takia lannoitusta ei yleensä tarvita muutamaan vuoteen.
 • Tavanomaisen mullan ravinteet riittävät yleensä vuodeksi tai pariksi.
 • Mullan ravinnepitoisuus ilmaistaan joko johtolukuna tai johtokykynä.
 • Johtolukua käytetään viherrakentamiseen tarkoitetuissa kasvualustoissa ja Viljavuuspalvelun todistuksessa. Luvun pitää olla alle 10.
 • Johtokyky esiintyy pakatuissa ja rekisteröidyissä tuotteissa sekä lainsäädännössä. Johtokyvyn on oltava alle 50 mS/m, kompostimullassa alle 80.

Mullan rikkaruohot

 • Mullassa ei saa olla monivuotisten kasvien juuria tai juurakoita.
 • Irtomullassa saa olla eläviä siemeniä korkeintaan viisi kappaletta litrassa, pakatuilla tuotteilla kaksi siementä litrassa. Mikäli valmistaja ei takaa, että multa täyttää lannoitevalmisteasetuksen ehdot rikkaruohojen suhteen, sen on käytävä ilmi tuoteselosteesta.
 • Yksivuotisten rikkaruohojen siemeniä lentää helposti raaka-aineiden joukkoon ja multakasoihin. Yleisin on jauhosavikka, joka hävitetään niittämällä. Nurmikolta sitä ei tarvitse kitkeä.
 • Voit testata, sisältääkö multa rikkoja. Laita kosteaa multaa rei’itetyllä muovilla peitettyyn laatikkoon.

 

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

Asiantuntijana ylitarkastaja Arja Vuorinen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kuvatekstit:

Tarkoitukseen sopiva, paksu multakerros on puutarhan helppohoitoisuuden perusta.

Ulkopuutarhaan tarkoitetun mullan on hyvä olla jämäkkää, köntiksi puristettavaa.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

irtomulta maa-aines multa seosmulta