MAINOS

Toimiva keittiön valaistus

KeittiöSisustusTalo

Keittiön työvalaistuksen on oltava tehokasta, mutta välillä oleskelutilanakin toimivaan keittiöön kaivataan rauhallisempaa tunnelmaa. Tarkoituksenmukainen ja viihtyisä keittiön valaistus syntyy, kun huomioidaan mm. valon tasaisuus valaistavalla pinnalla, valon voimakkuus, värilämpötilat ja valaisinten sijoittelu.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Toimiva keittiön valaistus muodostuu hyvästä yleisvalosta, tehokkaasta työskentelyvalosta ja tunnelmavalaistuksesta. Valaisinten valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota valon lämpötilaan sekä valaistuksen voimakkuuden säädettävyyteen. Säädettävä värin lämpötila tuo vielä lisää mahdollisuuksia muokata tunnelmia tai sovittaa uusi LED-valaistus yhtenäiseksi aiemman valaistuksen kanssa. Jos valaistusta pystyy himmentämään tai värilämpötiloja säätämään, keittiön tehokas työskentelyvalo muuntautuu helposti tunnelmalliseksi illallisvalaistukseksi.

Miten syntyy toimiva keittiön valaistus?

Keittiön valaistusta suunnitellessa kannattaa huomioida valon värilämpötilan lisäksi valojen oikea sijoittelu ja riittävä valon määrä. Miellyttävä työskentelyvalo myös valaisee pinnat tasaisesti, kun taas tunnelmavalaistus voi olla hyvinkin pienille alueille kohdennettua. Valo on osa sisustusta, mutta niin ovat valaisimetkin: onkin tärkeää, että valaisimet miellyttävät silmää ja sopivat käyttökohteeseensa. Hyvin valaistu keittiö on paitsi turvallinen se myös vaikuttaa vireystilaan ja viihtyvyyteen, onhan keittiö usein myös oleskelutilaa.

Keittiön valaistus kannattaa toteuttaa pitkäikäisillä ja energiatehokkailla LED-valoilla. Limente-malliston valaisimet sopivat monenlaisiin keittiöihin. Mallisto on skandinaavisen puhdaslinjainen, ja selkeän muotoilun ansioista valaisimet sulautuvat loistavasti myös perinteisempään ja runsaampaan tyyliin. Väreinä valaisimissa ovat ajankohtaiset puhdas valkoinen, tyylikäs musta ja trendikkäät mutta klassiset rosteri ja alumiini.

Toimiva keittiön valaistus Toimiva keittiön valaistus

Työtasojen valaistus on oltava tehokasta

Keittiön välitilaan sijoitettavien valojen on ehdottomasti oltava tarpeeksi tehokkaita, valaista pinnat tasaisesti ja hyvin kohdistettuja, jotta ruuanlaitto on turvallista ja keittiön valaistus toimii. Erilaisten kalustevalaisimien lisäksi työskentelytilan voi valaista erilaisilla profiileilla tai led-nauhoilla.

Edullinen ja monikäyttöinen Led-Ribbon voidaan asentaa erillisenä tai lisätarvikkeena saatavan alumiinisen valaisinlistan sisään. Listan avulla ledinauha voidaan asentaa myös kuivauskaapin alle. Nauhassa on virransyöttöjohto molemmissa päissä, joten se voidaan katkaista halutusta kohtaa ja käyttää molemmat päät erikseen. Tällainen ratkaisu onkin ideaalinen esimerkiksi L-keittiössä, jossa valoa tarvitaan keittiön molemmilla seinillä.

Erinomainen vaihtoehto yhtenäiseksi työskentelyvalaisimeksi on myös Limente Led-Linea. Tyylikäs lista piilottaa kirkkaat LED-nauhavalaisimet sisäänsä ja saa aikaan tasaisen ja yhtenäisen valon. Valaisinta voidaan käyttää kaikenmuotoisissa keittiöissä, ja se sopii myös erinomaisesti muissa tiloissa olevien hyllyjen ja tasojen valaistukseen.

Led-nauhat ja profiilit sopivat keittiön työskentelyvalaistuksen lisäksi yleisvaloksi epäsuorana valona esimerkiksi kaappien tai peilien taakse. Epäsuora valo jakaa valoa tasaisesti koko tilaan seinien ja kattojen kautta eikä valo häikäise tai heijasta häiritsevästi.

Toimiva keittiön valaistus

Riippuvalaisin luo tyylikkään yleisvalaistuksen

Pieniin keittiöihin usein riittää yleisvaloksi ruokapöydän yläpuolelle asennettu valaisin, mutta suuremmat keittiöt kaipaavat tehokkaampaa yleisvalaistusta. Keittiön kattoon voi esimerkiksi asentaa spotteja, jotka tuovat lisävaloa työskentelyalueille.

Riippuvalaisimet antavat uusia mahdollisuuksia keittiön valaistuksen suunnitteluun ja tuovat ilmavaa, ainutlaatuista ilmettä keittiöön. Riippuvalaisimet soveltuvat loistavasti ruokapöydän yläpuolelle sekä kohde- tai yleisvaloksi muihin huonetiloihin, kuten käytävälle tai vaikkapa yöpöydän päälle. Ruokapöydän valaisin kannattaa asentaa sellaiselle korkeudelle, että valaisimen alta näkee vastapäätä istuvan kasvot eli noin 60–80 cm:n päähän ruokapöydän pinnasta.

Riippuvalaisimissa on tarjolla erikokoisia valaisinpareja, jotka mahdollistavat yhtenäisen valaisinten ilmeen koko tilassa huolimatta siitä, että tarvittu valon määrä vaihtelee tilan eri kohdissa. Kaikissa Limenten riippuvalaisimissa valon lämpötila on puhtaan valkoisen lähellä oleva 4 000 kelviniä. Kun keittiön valaisinten värilämpötilat ovat samoja, valaistus pysyy yhtenäisenä ja erityylisiä valaisimia on helppo yhdistellä toisiinsa.

Esimerkiksi Pyry-valaisin on tyylikäs työvalo keittiöihin esimerkiksi ikkunan eteen tai saarekkeen tai pöydän päälle. Pyryn muotoilua on helppo jatkaa työtasoilta esimerkiksi ruokapöydän päälle kookkaammalla Isopyry-valaisimella. Myös Kajo-valaisin sopii erinomaisesti keittiön valaisimeksi. Pienen kokonsa ja skandinaavisen tyylinsä ansiosta se on helppo sijoittaa ryhmänä työvaloksi saarekkeen, pöydän tai muun yläkaapittoman tason päälle.

Valon värisävy vaikuttaa oleellisesti valosta syntyvään tunnelmaan

Oikea valaistuksen värilämpötila on virkistävä, työskentelyvalona silmille ystävällinen ja auttaa jaksamaan. Värin lämpötilan sävy ilmoitetaan käyttämällä yksikköä kelvin (K). Mitä suurempi kelvinarvo on, sitä kylmempää (sinisempää) valo on. Vastaavasti mitä pienemmäksi arvo menee, sitä lämpimämmän (keltainen) sävyistä valo on. Hehkulampun värilämpötila on 2 700 kelviniä, mikä tarkoittaa kellertävää värisävyä. Loisteputkivalaisimien värilämpötilat vaihtelevat huomattavasti laajemmalla alueella, yleensä 3 000 ja 8 000 kelvinin välillä. Suomessa yleisimmin käytettyjä ovat 3 000 ja 4 000 kelvinin valaisimet.

Oikean värilämpötilan valinta on osaksi makuasia. On kuitenkin todettu, että vireyttä vaativissa tehtävissä on suositeltavaa käyttää neutraaleja tai viileitä värilämpötiloja (4 000–5 000 K).

Toinen merkittävä tekijä on ympäristön valaistus ja väritys. Valkoisissa tiloissa kellertävä lämmin valo voi vaikuttaa tunkkaiselta ja vastaavasti sininen valo liian kylmältä, jos sitä yhdistetään lämminsävyisten värien kanssa.

Limente-sarjan valaisimissa on sekä kiinteällä että säädettävällä värilämpötilalla olevia valaisimia. Kiinteävärilämpötilallisissa valaisimissa on puhtaan valkoinen sävy ja värilämpötila on noin 4 000 K. Säädettävien valaisimien säätöalue on hyvin laaja, 2 700–5 500 K.

Limenten CCT-valaisinten värilämpötilaa voidaan säätää lämpimästä valonsävystä puhtaan valkoiseen värisävyyn. Puhdas valkoinen valo toistaa parhaiten kalusteisiin sekä esimerkiksi keittiön välitilaan ja työtasoon valittuja värejä ja raikastaa koko tilan tunnelman. Himmennyksen avulla tunnelmaa saadaan säädettyä tilanteeseen tai vuorokaudenaikoihin soveltuvaksi.

Ohjaa älykkäästi kotisi valaisimia

Ennen valaisimien hankkimista kannattaa miettiä, miten valoja halutaan ohjata. Usein vanhat kytkimet eivät sijaitse oikeassa paikassa tai eivät muuten ole sopivia uuteen valaistusratkaisuun. Huomioi ainakin kytkimien haluttu sijainti ja määrä sekä se, miten johdotukset kytkimille saadaan vedettyä vai kannattaako käyttää langattomia kytkimiä. Mieti myös, haluatko valaisimiin himmennyksen tai värilämpötilan säätämismahdollisuuden. Tämä vaikuttaa myös valaisimien valintaan.

Limente on kehittänyt erilaisia ratkaisuja LED-valojen ohjaamiseen. Yksinkertaisimmillaan käytetään käden liikkeen tunnistavaa IR-kytkintä, joka kytkee päälle tai pois päältä sen taakse liitetyt valaisimet. Limente Smart -himmentimellä LED-valaisimien valotehoa voidaan säätää 0–100 %. Limente Smart 300 ja 400 -ohjausjärjestelmät ovat langattomia, ja siksi ne voidaan sijoittaa huonetilassa vapaasti mihin tahansa.

  1. Valitse Limente-sarjasta itsellesi sopivat valaisimet.
  2. Valitse ja yhdistä langattomasti Limente Smart 400 -sarjasta sopivat kytkimet ja vastaanottimet.
  3. Yhdistä kytkimet haluttuihin valaisimiin ja kiinnitä ne haluamaasi kohtaan huoneessa.

Koko järjestelmä toimii langattomasti. Näin yksinkertaisesti ja edullisesti sinulla on valmiina kattava valaistuksen ohjausjärjestelmä. Mikäli kotonasi on langaton verkko voit kytkeä valonohjauksen siihen LIMENTE APP-ohjelman kautta ja ohjata valaistusta myös puhelimellasi. Limente valikoimassa on myös saatavissa verkkosovitin mikäli sinulla ei ole langatonta verkkoa valmiina. Luo applikaatioon haluamasi huoneet ja sijoita niihin siellä olevat valaisimet. Valaistusta voit ohjata valaisimittain tai huoneittain.

Lue myös: Näin suunniteltiin ja asennettiin ulkovalaistus – Työnallen taloon tuli spotteja, hämäräkytkin ja liikkeentunnistin, Puutarhan valaistus kuntoon, Toimiva keittiön valaistus, Ulkovalaisimet tuovat valoa syyspuutarhaanUlkovalaistus on helpointa uusia kesällä ja Led-valo on lyömätön valaistusvaihtoehto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiö keittiön valaistus keittiövalaistus Limente työvalaistus valaisimet valaisin valaistus


Lisää samasta aiheesta