MAINOS

Toimiva valaistus – 10 vinkkiä

Sisustus

Miten syntyy toimiva valaistus? Lue kymmenen käytännönläheistä vinkkiä ja iloitse loistavasta valosta kaikissa kodin tiloissa!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Valaistusta suunniteltaessa tulisi huomioida oikea valon sijoittelu, riittävä valo ja miellyttävä värilämpötila. Tärkeää on myös, että valaisimet näyttävät sinusta hyviltä ja ovat tarkoituksenmukaisia käyttökohteeseen. 

1. Spotti vai profiili?

Haluatko spottimaisia valaisimia vai yhtenäistä profiilivaloa? Spottimaisella valaisimella on mahdollisuus luoda elävämpi valaistus. Profiilivalo tuottaa hyvää valoa, mutta valo ei sinänsä erotu sisustuksesta. Spotteja ja profiileja voidaan myös yhdistää käyttämällä esimerkiksi keittiön välitilassa toista ja kaapin päällä toista.

2. Mistä sähköä?

Tarkista, missä paikoissa on sähköä saatavilla. Vanhan pistorasialla varustetun loisteputkivalaisimen voi helposti korvata Luna-2-pistorasialla, jossa kytkin ohjaa valaistusta. Pistorasian perään kiinnitetään virtalähde ja siitä johdotus valaisimille.

Muista, että spottivalaisimille tarvitaan jokaiselle oma johto, profiilimallisille taas yksi johto per profiili.

3. Työskentelyvalon tehokkuus

Työskentelyvalolla on oltava riittävä valoteho ja sijoitusetäisyydet siten, että valo on tasaista. Esimerkiksi keittiön työtilan voi valaista kalustevalaisimien lisäksi erilaisilla profiileilla tai led-nauhoilla. 

Valomäärästä kertovat lumenit (lm): mitä pienempi lampun lumen-arvo, sitä himmeämpi valo on.

4. Valotehoon vaikuttavat pintamateriaalit

Huomioi valotehossa myös pintamateriaalit: mitä tummempia ja mattapintaisempia materiaaleja tilassa on käytetty, sitä enemmän valoa tarvitaan.

5. Värilämpötilat

Värilämpötilojen tulisi olla samassa tilassa yhtenäisiä. Mitä suurempi kelvinarvo on, sitä kylmempää (sinisempää) valo on. Vastaavasti mitä pienemmäksi arvo menee, sitä lämpimämmän (keltainen) sävyistä valo on.

Jos tilassa on jo eri valaisimia, uuden valaisimen sama sävy voidaan varmistaa valitsemalla CCT-värilämpötilasäädettävä valaisin. Näin voidaan säätää uuden valaisimen sävy sopimaan jo olemassa oleviin. Säädettävien valaisimien säätöalue on hyvin laaja, 2 700–5 500 K.

6. Valaistuksen ohjaus

Mieti, mistä valaistusta halutaan ohjata eli millaiset kytkimet tarvitaan, mitkä valot palavat milloin ja mitä valaisimia halutaan himmentää.

Langattomilla kytkimillä ohjaamisen päättäminen voidaan tehdä jälkikäteen tai ihan viimeisenä. Niitä voidaan jälkikäteen tarvittaessa lisätä vaikkapa ulko-oven viereen. Johdollisissa kytkimissä kytkimet ja niiden paikat tulee päättää ensimmäisenä.

7. Epäsuora valo tuo tunnelmaa

Epäsuora valaistus esimerkiksi kaapien päällä, sokkelissa tai peilin takana on hyvä lisävalo ja tuo tunnelmaa. Sijoita valaisimet niin, etteivät ne häikäise tai osu katsojaa silmiin. Kaapin sisälle sopii kapeakeilainen valonlähde tai pienitehoinen valo. Voit myös himmentää valotehon pieneksi. Yläkaappien päällä ja sokkeleissa kannattaa käyttää pisteetöntä valoa, etteivät pisteet heijastu katon vai lattian kautta epämiellyttävästi.

8. Ra-arvo vähintään 80

Tarkista, että värintoistoindeksi eli Ra-arvo on vähintään 80. Mitä suurempi arvo, sen luonnollisempana valaistavien kohteiden värit toistuvat.

Valaistuksen sävyt ja niiden luomat väritilat vaikuttavat kaikkeen, mitä teemme ja miten tunnemme.

9. Valitse oikea IP-luokka

Tarkista, että valaisin on tilaan sopiva! Valaisimen IP-luokka kertoo sähkölaitteen tiiviydestä, ja eri tiloissa vaaditaan erilaisia IP-luokkia. 

10. Sisusta valaisimilla

Valaisin voi olla myös sisustuselementti. Yhdistele esimerkiksi mustaa ja valkoista. Huomioi valaistuksen yhtenäisyys: esimerkiksi riippuvalaisimissa on tarjolla erikokoisia valaisinpareja, jotka mahdollistavat yhtenäisen valaisinten ilmeen koko tilassa huolimatta siitä, että tarvittu valon määrä vaihtelee tilan eri kohdissa.

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

epäsuora valo keittiön valaistus led Limente olohuoneen valaistus ra-indeksi työskentelyvalo valaisimet


Lisää samasta aiheesta