Tomaatin ehtii kylvää vielä maaliskuussa – sammal helpottaa kastelua

Piha
Tomaatin ehtii kylvää vielä maaliskuussa – sammal helpottaa kastelua
Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Nyt on aika kylvää pitkän taimikasvatusajan vaativat kasvit, kuten tomaatti, jos mielii saada kunnon sadon ensi kesänä. Tomaatille sopiva taimikasvatusaika sisällä on noin 8 viikkoa, sen jälkeen taimet pitäisi saada istutettua oikealle kasvupaikalleen. Liian pitkä taimikasvatusaika saa taimet venymään honteloiksi.

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Kasvusammal vähentää liikakasteluriskiä

Kylvöä varten tarvitaan uutta multaa ja puhtaat astiat, jotta vältytään kasvitaudeilta. Taimikasvatukseen valitaan siihen tarkoitukseen kehitetty multa.

‒ Jos tiedät olevasi runsaskätinen kastelija, kannattaa kylvöihin valita elävästä rahkasammaleesta valmistettu kasvualusta, kasvusammal. Se pystyy varastoimaan vettä, mutta säilyttää silti juurille välttämättömän ilmatilan. Taimikasvatusvaiheessa yleisin virhe on tukehduttaa taimien juuret liikakastelun seurauksena. Kun astian pohjassa on reikä ylimääräisen veden poistumista varten, kasvusammal säilyttää märkänäkin riittävän ilmavuuden. Rahkasammaleesta valmistetut kasvualustat eivät myöskään homehdu muiden kasvualustojen tavoin, mikä on valtti taimikasvatuksessa, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Taimet voidaan kylvää pieniin ruukkuihin, lokerikkoihin tai laakeaan astiaan hajakylvönä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun taimien lehdet kasvavat toisiinsa kiinni, on taimet siirrettävä suurempaan ruukkuun.

Lannoita ruukutuksen yhteydessä

Tomaatintaimi koulitaan, eli istutetaan isompaan ruukkuun, muutaman viikon kuluttua kylvöstä. Jos taimi on venähtänyt, tehdään ruukun multaan taimea varten syvä kuoppa, johon venynyt varsi voidaan upottaa alimpia lehtiä myöten.

Istutuksen jälkeen kannattaa antaa varastolannoitus. Ruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon annostellaan pari ruokalusikallista kanankakkarakeita. Lannoiterakeet peitetään kerroksella multaa.

‒ Kanankakalla varastolannoitettuja taimia voidaan kastella koko taimikasvatusaika vedellä. Taimen juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja ottavat sieltä ravinteita tarpeen mukaan. Liikalannoituksen riskiä ei ole, kun lannoiterakeita ei sekoiteta koko ruukun multaan, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaihtoehtoisesti taimia voidaan lannoittaa kasteluveteen lisättävällä ravinnenesteellä. Jos pakkauksessa ei ole erikseen annosteluohjetta taimille, kannattaa annostus puolittaa.

Kylvöaikataulu:

maaliskuuhuhtikuutoukokuu
ananaskirsikkakaalitavomaankurkku
leijonankitakasvihuonekurkkukrassi
petuniamelonimaissi
purjosamettikukkaruusupapu
tomaattituoksuhernesalkopapu

5 vinkkiä taimikasvatukseen

  1. Älä kylvä liian aikaisin.
  2. Käytä kylvöön ja ruukutukseen uutta multaa ja puhtaita astioita.
  3. Kastele maltilla. Kasvusammal vähentää ylikastelun riskiä.
  4. Harvenna taimet ajoissa.
  5. Lannoita taimikasvatuksen aikana.

Biolan kysyi helmikuussa puutarhaharrastajilta taimikasvatuksesta. Harrastajat kasvattavat itse sekä kukkia että vihanneksia. Taimikasvatus koetaan ennen kaikkea hauskaksi harrastukseksi. Toiseksi tärkein syy kasvattaa itse on halu varmistua taimien puhtaudesta. Myös harvinaisemmat lajit ja lajikkeet motivoivat kasvattamaan ‒ yleensä siemenvalikoima on paljon monipuolisempi kuin taimivalikoima.

Biolanin sähköiseen taimikasvatuskyselyyn vastasi helmikuussa 3 107 puutarhaharrastajaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja:

Tomaatin kasvatusohjeet >>

Taimikasvatusvinkit >>


Biolan on ollut mukana kestävän kehityksen luomisessa koko yli 40-vuotisen historiansa ajan ja on toteuttanut koko liikeideansa kestävän kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen ehdoilla. Biolan on suomalainen perheyritys ja sen nimi tulee sanoista biologinen lannoitus. Biolan pyrkii vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta kierrätysraaka-aineita hyödyntävien puutarha- ja vihersisustamisen tuotteiden, kuivakäymälöiden, ympäristöystävällisten jätevesijärjestelmien sekä muiden ekoasumisen tuotteiden avulla.

Lähde: News Cision

MAINOS
MAINOS LOPPUU