Tomaatti on suomalaisten suosikkivihannes

Piha
Kotimainen tomaatti on voittaja suomalaisten suosikkivihannesta etsittäessä. Tänäkin vuonna kotimaassa viljeltyjä tomaatteja syödään lähes 40 miljoonaa kiloa. Talvikuukausiin verrattuna suomalaiset lähes nelinkertaistavat tomaattien syömisen kesäaikaan.

Oman maan sadon lisäksi kaukomailta Suomeen rahdataan vuosittain tomaatteja noin 15–20 miljoonaa kiloa. Tuonti keskittyy lähinnä talveen ja erikoistomaatteihin läpi vuoden.

Toukokuun myötä tomaatin kulutus nousee huippuunsa. Talvikuukausiin verrattuna suomalaiset lähes nelinkertaistavat tomaattien syömisen kesäaikaan.

– Mitä ilmeisimmin keskeisin syy tähän on kotimaisuus. Suomalaiset arvostavat suomalaisten vihannesten turvallisuutta, terveellisyyttä, puhtautta ja raikkautta. Myös kotimaiset työpaikat sekä vastuullisuus ympäristöstä painavat kuluttajien valinnoissa, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Tomaatilla monia terveysvaikutuksia

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tomaattien maailmanlaajuisen suosion yksi syy voi olla arviot niiden suotuisista terveysvaikutuksista. Erityisesti tomaatin sisältämän lykopeenin arvioidaan joidenkin tutkimusten mukaan olevan suositeltavaa erityisesti miehille. Runsaan lykopeenin saannin on useissa tutkimuksissa todettu suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta.

Tomaatteja viljellään noin 400 kauppapuutarhalla kaikkialla Suomessa. Tärkeimmät tuotantoalueet ovat Pohjanmaa, Satakunta ja Varsinais-Suomi.

Valtaosa tuotannosta on tuttuja pyöreitä tomaatteja, mutta erilaisten mini-, luumu-, helmi- ja kirsikkatomaattien viljely yleistyy vähitellen. Myös keltaisia, ruskeita, raidallisia, violetteja ja vaaleanpunaisia lajikkeita viljellään pieniä määriä.

Tomaattiviikkoa vietetään 13.-19.5.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Kauppapuutarhaliitto