MAINOS

Tomaattien kypsyttelyä, mansikoiden juurrutusta – hiiri- ja käärmekarkottimet paikoilleen

Piha

Raa'aksi jääneet tomaati kypsyvät hyvin myös sisätiloissa. Uusia mansikan taimia helposti rönsyistä. Mitä tehdä kukkaniitylle? Niitä tai jätä niittämättä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tomaattien kypsyttelyä – uusi menetelmä

Itse olen jo osan tomaateista kerännyt sisälle kypsymään. Tästä aiheesta on ollut viime aikoina paljonkin keskustelua, sillä uusia tutkimustuloksia on tullut julki.

Tämä vanha tomaatinviljelijän ohje ”paperin päälle, yhteen kerrokseen, kannat kiinni, pimeään ja +20°C astetta”, toimii yhä ilman muuta.

Konkreettisin asia mitä uusi tutkimus tähän tuttuun ohjeeseen on tuonut on se, että valossa kypsyminen tapahtuu jopa paremmin kuin pimeässä. Ja kypsymistähän voit jouduttaa laittamalla esim. omenan lähelle kypsytettäviä tomaatteja, jolloin siitä erittyvä etyleeni jouduttaa kypsymistä.

Tertuissa kasvavat tomaatit kannattaa kypsyttää terttuineen ja poimia niistä aina kypsiä sitä mukaan, kun ne punastuvat. Ja toki jos vain lämpöä riittää siihen, että tomaatit kypsyvät kiinni kasvustossa, niin sehän se paras ja helpoin tapa on.

Mansikoiden rönsyjen juurrutus

Mansikoiden rönsyjen juurruttaminen hakasilla on yksi helpoimpia ja varmimpia tapoja saada kevääksi uudet / lisää taimia. Eli kiinnitetään rönsy maahan / tai maahan laitettuun ruukkuun pienen u-koukun avulla. Siinä se sitten kasvaa ja juurtuu hyvin, kun saa emokasvista voimaa. Keväällä vain leikataan rönsynvarret kahtapuolta taimen poikki ja istutetaan juurtunut taimi. 

Mitä tehdään kukkaniityille nyt? Jos niität, jätä korjaamatta

Keväällä laitetut kukkaniityt ovat ilahduttaneet laajalti, mutta mitä niille nyt olisi hyvä tehdä? Ei välttämättä mitään – ne saa kasvaa ja kukkia niin kauan kuin vain niistä iloa riittää ja siinä ne myös samalla varistavat kypsät siemenet maahan, jotka taas kukkivat ensi vuonna. Toki voit myös niittää niityn, mutta jätä niitetty kasvusto paikalleen, jotta siemenet varisevat maahan.

Mitään lannoituksia tai muuta ei tarvitse tehdä. Toki jos kasvupaikalle on ilmestynyt rikkaruohoja, niin ne on hyvä nyhtää nyt pois, etteivät rehota ensi vuonna.

Kukkasipuleita niitylle 

Sain aivan loistavan idean / vinkin, että mitäs jos istuttaisi kukkaniitylle nyt myös kukkasipuleita. Silloin penkki olisi upea myös heti alkukesästä, ennen kuin niittykukat aloittavat kukintansa. Tämän loisavan idean aioin toteuttaa itsekin, kenties myös sinä? Täältä löytyy valikoimaa, josta varmasti nautit.

Hiiri- ja käärmekarkottimet paikoilleen

Vanha tuholaistorjujakaverini neuvoi, että kun puinnit on puolessa, niin tuholaistorjunnat tulee aloittaa. Silloin alkaa hiiret etsiä talviasuntojaan ja myös käärmeet hakeutuvat talvihorrospaikoilleen.

Minulla tuo käärmekarkoitin on ollut ympäri vuoden samalla paikalla jo kolme vuotta, ja siinä se on työtään tehnyt ilman mitään huoltoja tai muuta. Hyvä että sen olemassaolon edes aina muistan. Vaan eipä ole käärmeitäkään näkynyt kolmeen vuoteen.

Ja myyräkarkottimet samoin – eikä ole ollut myyristäkään haittaa, vaikka viereisellä pellolla näkyy kekoja olevan.

Molemmat karkottimet ovat valokennotoimisia ja säänkestäviä, joten huoltotarvetta ei käytännössä ole ollut lainkaan.

Ja hiiriä varten olen käyttänyt elektronisia karkottimia jo vuosia. Ne kun on ajoissa paikoillaan, niin hetken saattaa hiirulaiset vintillä vierailla, mutta ei niiden korvat kestä sinne talveksi jäädä. Ja loukusta tulevia raatoja en kyllä kaipaa lainkaan. Parempi että saavat elää ja olla vaikka pöllöjen ruokana ulkona, kun raatoina välikatossa. Myrkkyjä en käytä lainkaan, ihan jo noiden kippurahäntien takia. Eikä myrkkyjen käytön jäljiltä löytyvät ”raadot ja hajuyllärit” ole myöskään mitään sellaisia, joita haluan löytää. 

Siellä missä minulla on verkkovirtaa, olen käyttänyt tätä ja missä ei (vintillä ja maakellarissa) niin tämä patteritoiminen on ollut kätevä.

Nostaako ’aircode’ hintoja?

Aircode kuljetus takaa kukkasipulien turvallisen kuljettamisen viljelijöiltä tänne meille. Siitä heräsi kysymys, että nostaako se tuotteiden hintaa ja kuinka paljon? Tähän on mukava vastata, että ei nosta. Koska kuljetusten aikaisia hävikkejä tai huonoksi menneitä kasveja ei enää tule, niin se on ollut fiksu ja kannattava investointi kuljetusliikkeelle – ja toki myös meille viljelijöille ja myyjille. 

Ja miksi meillä ei ole samanlaisia myyntilappuja kuin kaupan sipulipakkauksissa on? Syy on oikeastaan hyvin selkeä, eli jokainen myyntilappu maksaa ja niiden kiinnitys myös, joten kun kasvien kuvat ovat kotisivuilla ja kuvastoissa, niin se kustannus on minusta turha. Ja sehän on loppujen lopuksi sinun rahallinen etu sekä samalla ympäristöteko.

Hoito- ja istutusohjeet tulevat lähetysten mukana sekä löytyvät kotisivuilta milloin vain. Syyskuvastoa voit selailla milloin vain sinulle parhaiten sopii.

Syysaurinkoisin istutusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiirikarkotin Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkaniitty kukkaniittykangas kukkasipuli käärmekarkotin


Lisää samasta aiheesta