Siirry pääsisältöön

Tommin piha uusiksi – neuvoja vanhojen puiden ja nurmikon hoitoon.

Yleinen
Katso myös artikkeli Tommin piha uusiksi.
Katso myös artikkeli Tommin piha uusiksi.
Teksti: Hanna Hentinen
1. Nurmikko on paikoitellen lähes pelkkää sammalta.
– Yleensä sammaleesta halutaan eroon, koska sitä pidetään merkkinä huonosta nurmikon hoidosta. Sammal on ominaista ravinneköyhälle tai varjoisalle nurmikolle ja savimailla liian tiiviille maaperälle.

– Kalkin puute ei ole sammaloitumisen syy. Päinvastoin karhunsammalet viihtyvät kalkitussa maaperässä.

– Sammal on kaunis ja helppohoitoinen pinta. Japanissa on aina arvostettu sammalpuutarhoja. Sammal ei kestä jatkuvaa kulutusta, mutta alueilla, joilla ei kuljeta päivittäin, sammal on erittäin hyvä vihreä pehmeä pinta.

– Kun lannoitat nurmikkoa tarpeeksi, sammal ei saa yliotetta nurmikosta. Koska nurmikkoa leikataan jatkuvasti, nurmikko tarvitsee myös paljon ravinteita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Esimerkiksi Tommin piha on luonnostaan karu, ja suuret puut vievät maaperästä viimeisetkin ravinteet. Niinpä nurmikkoa tulisi lannoittaa ahkerasti koko kasvukauden ajan. Hyvin kasvava nurmikko lisää tietenkin leikkuun tarvetta, mutta ensiluokkainen nurmikko onkin kohtalaisen suuritöinen.

2. Vanhat omenapuut saavat lannoituksen samalla, kun nurmikko lannoitetaan.

– Kun omenapuita leikkaa tarpeeksi, niistä tulee yleensä upeita. Vanhat hedelmäpuut ovat usein korkeita, tiheitä ja monirunkoisia. Runko voi olla osittain halkeillut. Puuaines on kuitenkin niin kovaa, että puut kestävät hyvin nuorennusleikkauksia.

– Poista ensin kaikki kuolleet ja repeilleet oksat. Poista oksat, jotka kasvavat rungosta varsinaisen latvuksen alapuolelta. Poista suuria eläviä oksia kerrallaan vain muutama, ettei puu kasvata vesiversoja. Jätä puuhun kestäviä laajakulmaisia oksia. Poista vanhat kääpiöversot kokonaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Typistä vanhoja pääoksia 1-1,5 metrin päästä rungosta. Puusta on tarkoitus tehdä matala, leveä ja harvalatvuksinen.

3. Useimmat pensaat ränsistyvät jo parissakymmenessä vuodessa.

– Suuriksi ja puumaisiksi kasvavat pensaat, kuten pihasyreeni ja mongolianvaahtera, elävät hyvinkin vanhoiksi. Niitä kannattaakin vaalia kaikin tavoin.

– Rungollisia pensaita ei alasleikata, vaan harvennetaan. Kun poistat tyviversoja ja huonokuntoisia alaoksia, saat syreenistä kauniin kukkivan pikkupuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Vanhojen mongolianvaahteroiden kiemuraiset oksat henkivät japanilaista tunnelmaa. Väärään suuntaan tai liian tiheässä kasvavia oksia poistamalla ohjaat puun kasvua ja saat esiin sen kauneuden.