Torju kirvat – nauti raparperisadosta

Piha

Nauti luonnosta ja puutarhasta täysin siemauksin! Istuta kesäkukat maahan ja torju kirvat helposti. Valmista raparperista herkkuja ja pakasta uusia perunoita talven varalle.

Kesän lämpimät hellivät kasvit kasvuun nyt toden teolla. Luonto tarjoaa parastaan, ja nyt siitä kannattaa nauttia niin puuhastellen kuin ihan rauhassa sitä ihaillen. Se tarjoaa paljon ihanuuksia ja mielenrauhaa. Esimerkiksi yksi suosikkikukistani, lemmikki, puhkesi kukkaan viikolla. Niiden ihanan siniset kukat ovat aina yhtä hellyttäviä ja hienoja. Niitä voisi katsella vaikka kuinka kauan.

Lemmikki on niin sanottu 2-vuotinen kasvi eli se kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja kukkii toisena vuonna. Mitä se siis tarkoittaa? Sen kannattaa siis antaa kukkia ja tiputtaa siemenet rauhassa maahan, jotta kukkaloisto olisi turvattu taas ensi vuonna. Lemmikeillä on myös viestinsä. Eli jos saat tai annat lemmikin kukkia, niin se sisältää myös viestin: ”Älä unohda minua!”

Kirvat heräsivät myös

Kuinka pärjätään parhaiten kasvituholaisia ja tauteja vastaan? Meistä jokainen tietää, että luontoon kuulu myös nämä ”ei toivotut” kasvituhoajat ja taudit. Ne eivät ole niin paha ja vaikea asia, että niiden takia kannattaisi olla kasvattamatta kasveja. Kyllä noiden kanssa pärjää, kun ottaa huomioon hiukan asioita ennakkoon ja kasvukauden ajan.

  1. Valitse oikeat kasvit ja terveet lajikkeet eli huomioi pihan kasvuolosuhteet (aurinko/varjo), maa, tuulisuus ja valitse niille sopivat kasvit. Ne löytyvät yleensä kokeilemalla ja kasveihin sekä omaan pihaansa tutustumalla melko helposti.
  2. Kastele, lannoita ja pidä kasveista huolta muutenkin (mm. poista kellastuneet ja kuolleet kasvin osat pois ajoissa). Näin kasvi pystyy vastustamaan niin tauteja kuin tuholaisia ihan luonnostaan. Taudit ja tuholaiset iskevät aina heikkoihin kasveihin ja niiden osiin paljon helpommin.
  3. Tarkkaile kasveja useamman kerran viikossa. Olisi hyvä tapa käydä kasvin tai kasvien luona päivittäin ja hiukan jutella niille niin, että ainakin kerran viikossa tulisi käytyä jokaisen kasvin luona. Se on muutenkin uskomattoman palkitsevaa, jokainen joka sitä tekee, ymmärtää sen hyvää tekevän vaikutuksen myös itselleen. Mieli rauhoittuu, kasvista tulee paljon tutumpi, sitä ymmärtää paremmin ja puutarhanhoidon paras osa on silloin läsnä. Puoli tuntia päivässä tekee jo ihmeitä, etenkin meille itsellemme.

Jos kasvitauteja tai tuholaisia kuitenkin tulee, niin ei hätää. Nopea reagointi ja toisaalta maltillinen arviointi pelastavat lähes poikkeuksetta tilanteen – siksi säännöllinen pysähtyminen kasvin luona olisi myös tärkeää. Sillä eivät ne kumminkaan tulipaloon verrattavia hätätapauksia ole, kun ajoissa havaitaan.

Hyvää tietoa tuholaisten tunnistamisesta ja torjumisesta löytyy täältä.

Yhden yleisimmän kirvan (tuomikirva) tunnistuksesta ja torjumisesta löytyy tietoa täältä ja kuten huomaat, ei se niin vaarallinen ollutkaan! Liian rajulla torjunta-ainesohlaamisella tuhotaan helposti myös hyvät, kirvoja syövät petohyönteiset.

Jos torjuntakynnys ylittyy:

  1. Suihkutan kasvin lehdet kylmällä vesisuihkulla niin voimakkaalla paineella kuin vain kasvi kestää. Yleensä kun puristan hiukan puutarhaletkun päätä suppuun, paine on hyvä. Suurin osa kirvoista häviää jo tällä eikä muuta tarvita. Toistan tarpeen mukaan.
  2. Jos kylmävesisuihku ei auta tai sitä ei pysty tekemään, teen mäntysuopaliuoksen:

– 3 dl mäntysuopaa
– 0,5 dl spriitä (esim. Sinol)
– 1 rkl suolaa
– 10 litraa vettä

TÄRKEÄÄ! Suihkutan liuoksella kasvit 3 kertaa ja 5 päivän välein. Näin koko kanta häviää. Tämä tehoaa vain aikuisiin, ei muniin. Siksi nuo uusintakäsittelyt ovat tärkeitä. Tuhotaan aikuiset pois, ennen kuin ne ehtivät sukukypsiksi ja munia lisää.

Vaihtoehtoisesti teen nokkosista lannoite- tai torjunta-aineliuoksen ja käytän sitä mäntysuopaliuoksen sijaan tai vuorotellen. Se valmistuu helposti, eli kerään ämpärillisen täyteen nokkosia ja lisään haaleaa vettä ämpärin täyteen. Kansi päälle ja parin päivän päästä se on valmista käyttää sellaisenaan. Tehoaa mm. kirvoihin hyvin ja toimii myös lannoitteena samalla.

Raparperista kukat poikki

Raparperin ensimmäiset kukkavarretkin olivat jo tulleet esiin. Leikkaan kukkavarret aina heti pois, sillä ne vievät suotta voimaa. Varsista tulee minusta paremman makuisia ja niitä kasvaa myös enemmän, kun kukkavarret leikkaa pois ajoissa.

Anne lähetti meidän kaikkien herkkusuiden iloksi kaksi reseptiä, jotka vievät kielen mennessään. Raparperi ja kookos sopivat erinomaisesti yhteen. Raparperin voi korvata myös puolukalla tai omenalla.

Raparperipaistos:

  • 500 g raparpereja ja n. 1/2 dl sokeria vuoan pohjalle

Päälle tulee taikina, joka vain sekoitetaan tasaiseksi:

  • 1½–2 dl vehnäjauhoja
  • 200 g kookoshiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 2 munaa

Paista 200 asteessa n. 30 min. Tarjotaan kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Toinen kesähitti on raparperi-mansikkatiramisu:

Raparperin voi korvata keitetyillä omenalohkoilla.

  • 500 g raparpereja
  • 150 g sokeria
  • 100 g kookoshiutaleita
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 250 g rasvatonta maitorahkaa
  • 2,5 dl kuohukermaa
  • vaniljasokeria
  • 200 g paketti savoiardikeksejä tai sokerikakkupohjaa

 

  1. Sulata 50 g sokeria ja lisää raparperipalat, keitä 5 min, jäähdytä. Paahda kookoshiutaleet pannulla ilman rasvaa.
  2. Sekoita mascarpone, rahka, vatkattu kerma, loppu sokeri (100 g) sokeria ja vaniljasokeri.
  3. Lado keksit tarjoiluvuoan pohjalle, päälle raparperi- tai omenahilloke. Levitä päälle puolet mascarponeseoksesta, ripottele n. 70 g kookoshiutaleita. Lado päälle toinen kerros keksejä ja levitä loppuseos päälle tasaisesti.
  4. Anna olla jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Koristele mansikkaviipaleilla ja ripottele loput kookoshiutaleet päälle.

Kiitos Anne resepteistä!

Kesäkukkien istutuksiin nyt

Vanhan kansan toteama 15. päivä on takana ja kyllä nyt uskaltaa jo istuttaa kesäkukkia maahankin. Ruukuissahan niitä on ollut jo pitkään, mutta nyt alan istutella niitä maahankin. Kesäkukissa on se hieno piirre, että ne loihtivat pihaan heti komean ilmeen, kun ne kukkivat jo nyt ja kukinta jatkuu koko kesän, usein jopa marras–joulukuulle asti.

Uusia perunoita pakkaseen ja jouluna herkuttelemaan

Uudet perunat ovat nyt niin paljon aikaisessa, että niiden hinta alkaa olla jo edullinen, ihan säilöntääkin ajatellen. Tätä uusien perunoiden pakastusniksiä on jo taas alettu kovasti kysellä, että saa taas talvella (jouluna, uudenvuodenaattona) herkutella ja yllättää vieraat uusilla perunoilla.

Joten tässä tämä helppo niksi lyhykäisyydessään.

Säilöntä:
1. Pese uusia perunoita tarvittava määrä. Pienet siiklit ovat minusta parhaita.
2. Keitä suolavedessä n. 5 min.
3. Ota kattila pois levyltä, kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä ilman kantta.
4. Nosta jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja ime niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä tai vakuumikoneella. Itse käytän tähän tarkoitukseen pelkästään vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. On säästänyt hintansa jo monesti.
5. Ja sitten vain perunapussit pakkaseen.

Valmistus:
1. Nosta perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
2. Laita perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitä kypsiksi.
3. Herkuttele ja muistele kesää!

Hyttyset tulivat, lyhty pelasti illan

Heti kun kelit lämpenivät, nuo inisevät ystävät ilmestyivät myös ja melkoisen sankoin joukoin tulivatkin. Toissailtana kun saunan jälkeen istahdin ulos vilvoittelemaan, niin ei siinä kauaa voinut olla, kun oikein joukolla hyökkäsivät kimppuun. Onneksi kaapista löytyi hyttyslyhty – sen kun laittoi pöydälle, niin johan rauha palasi ja upeasta kesäillasta saattoi taas nauttia ilman, että koko ajan olisi pitänyt huiskia ja läiskiä.

Lyhty on tunnelmallinen tehokas ja kaiken lisäksi hajuton. Lyhdyn palaessa pöydällä maistuu ruokakin, ja tuoksutkin ovat puhtaasta luonnosta eivätkä mistään savuavasta kierukasta. Lyhdyn saat sinäkin kesäiltojasi rauhoittamaan ja tunnelmaa tuomaan täältä.

Ihanan kesäistä viikonloppua ja kesää,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hyttynen hyttyset hyttysten torjunta kirva kirvat