MAINOS

Tue omenapuiden oksia, tilaa talvivalkosipulit ja tarkkaile härmää

Piha

Syksyn runsaan omenasadon vuoksi omenapuun oksia kannattaa tukea. Hanki nyt talvivalkosipulit, siisti herukkapensaita sekä tarkkaile hometta ja härmää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Omenoita piisaa, oksille tukea

Omenasato alkaa valmistua, ja vaikka omenat ovat ehkä hiukan tavallista pienempiä, niitä tulee paljon! Jopa niin paljon, että oksat alkaa olla tiukoilla ja voivat revetä. Kannattaa vaikka varoiksi rakennella omenapuiden tukia, ettei suotta käy vahinkoa.

Talvivalkosipuli, mikä se on?

Talvivalkosipulilla tarkoitetaan sitä, että valkosipulinkynnet istutetaan myöhään syksyllä maahan ja nostetaan seuraavana kesänä isoina sipuleina ylös. Niille tyypillistä ovat isot ja aromikkaat sipulit. Käytännössä tunnetuin lajike on ollut Aleksandra, mutta nyt Ziemai-lajike on syrjäyttämässä sitä paremman talvenkeston ja aromikkaamman maun vuoksi.

HUOM! Tämän Ziemain varauslista täyttyy huimaa vauhtia, joten kannattaa varata nyt ja vinkata kaikille kavereillekin, että piipahtaa varaamassa omansa täällä >

Herukka- ja karviaissato tallessa, siistittäisiinkö pensaita vähän?

Herukka- ja karviaissato alkaa olla tallessa, ja nyt on hyvä aika siistiä pensaita hieman. Poista huonot ja kärsineet oksat nyt ja tee varsinainen kasvuleikkaus keväällä.

Tarkkaile härmää ja harmaahometta, ennakointi tärkeää

Kosteat ja lämpimät ilmat nostavat härmän ja harmaahomeen riskiä etenkin tiheissä kasvustoissa. Niitä kannattaa tarkkailla, ja paras ensiapu on aina poistaa saastuneet lehdet. Niitä ei saa jättää kasvuston lähelle, sillä itiöt leviävät helposti. Kasvustoja kannattaa myös harventaa, jotta ilma pääsee liikkumaan kasvien välissä ja kasvit kuivuvat, jolloin riski pienenee huomattavasti. Yleensä harva kasvusto pysyy puhtaana ilman sen suurempia temppuja. Kastelu kannattaa tehdä aamuisin, jotta kasvusto ehtii kuivua päivällä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, Kodinkukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harmaahome herukka härmä marjapensaat marjapensas mustaherukka Omena omenalajikkeet


Lisää samasta aiheesta