MAINOS

Tuholaistorjujilta vaaditaan jatkossa tutkinto

Piha

Ammattimaisesti tuholaisia torjuvien pitää jatkossa pätevöityä, ennen kuin he voivat myydä palveluitaan. Tuholaistorjujien on suoritettava tutkinto vuoden 2016 loppuun mennessä. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tutkinnon tavoitteena on suojata työntekijöitä, sivullisia ihmisiä ja ympäristöä tuholaistorjuntaan käytettävien kemikaalien haittavaikutuksilta sekä ohjata biosidivalmisteiden asianmukaiseen käyttöön.

Tutkinto tulee pakolliseksi syyskuun alussa voimaan tulleen uuden kemikaalilain myötä. Lain mukaan ammatinharjoittajien on jatkossa osoitettava pätevyys ja rekisteröidyttävä viimeistään 31.12.2016. Myös tuholaistorjuntayritysten pitää rekisteröityä vuoden 2016 loppuun mennessä.

Tuholaistorjunnassa käytetään ihmisille ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja

Tuholaistorjujat pystyivät vielä 80-luvulla kouluttautumaan desinfektoreiksi, mutta sen jälkeen varsinaista koulutusta alalla ei ole ollut, ja yrittäjäksi on voinut ryhtyä kuka tahansa. Tuholaistorjunnassa käytetään ihmisille ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja, joiden haittavaikutuksia halutaan tutkinnon avulla ehkäistä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tulee ylläpitämään rekisteriä tutkinnon suorittaneista tuholaistorjujista ja torjuntaa tekevistä yrityksistä.

Tiesitkö tämän tuholaisista ja biosideista


Torakka on kellistetty.

  • Tuhoeläimet aiheuttavat monenlaista haittaa ihmisille, kotieläimille, rakennuksille ja tarvikkeille: ne voivat levittää sairauksia, pilata elintarvikkeita ja tuhota rakenteita. Tyypillisiä tuholaisia ovat rotat ja hiiret sekä hyönteiset, esimerkiksi lutikat.
  • Ammattimaista tuholaistorjuntaa tehdään yleensä kemiallisesti käyttämällä biosidivalmisteita eli eliöntorjunta-aineita.
  • Tuholaistorjunnan lisäksi biosidivalmisteita käytetään muun muassa puunsuoja- ja desinfiointiaineina sekä kiinnittymisenestoaineina veneiden pohjissa.
  • Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät biosidivalmisteet. Tukes voi hyväksymispäätöksessään rajoittaa valmisteen vain ammattimaisten tuholaistorjujien käyttöön.

 

Lähde: Tukes

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biosidi tuholaiset tuholaistorjuja tuholaistorjunta