Tulevaisuuden keittiösuunnittelu – kilpailun voiton vei innovatiinen Lahdeke

Keittiö

Keittiösuunnittelu ja tulevaisuus oli aiheena 40-vuotiaan keittiövalmistaja Nixin alan opiskelijoille suunnatussa kilpailussa. Tutustu tulevaisuuden keittiöihin!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Keittiösuunnittelu otttaa uusia askeleita usein kilpailujen kautta. Tukevaisuuden keittiö -kilpailun haluttiin nostavan esiin uusia nuoria tulevaisuuden lupauksia, kehittävän ennakkoluulotonta ajattelua ja osaltaan edistävän kotimaisen keittiösuunnittelun monimuotoisuutta.

Tulevaisuuden keittiö -kilpailutyön suunnittelu oli osallistujille haastava tehtävä, sillä keittiö sisältää runsaasti erilaisia toiminnallisia elementtejä ja käytännön talotekniikkakin suitsii lennokkaimpien visioiden toteutusta.

Voittajakeittiö Lahdeke on lennokas, kevyt ja huonekalumainen

Voittajaksi arvostettiin Metropolia ammattikorkeakoulun Simo Lahtinen suunnitelmallaan Lahdeke. Tuomaristoa kiehtoi hänen toteutuksensa innovatiivisuus ja tavanomaisesta erottuva muotoilu.

Toisen palkinnon saivat työryhmä Sofia Fager ja Mia Okura Aalto yliopistosta suunnitelmallaan Archipelago.

– Voittajakeittiö Lahdeke on lennokas, kevyt ja huonekalumainen, mutta siinä on myös valmistusteknisesti uutta otetta. L-mallinen saareke tarjoaa käytännölliset työskentelytilat ja linjakas ilme kätkee sisäänsä kiinnostavia toimintoja, Kaisa Blomstedt kertoo raadin ajatuksista. – Yhtenäisen, seinänlevyisen kaapiston korkeiden liukuovien taakse on sijoitettu säilytystilat ja välttämättömät kodinkoneet. Neliöt ovat tehokkaassa käytössä ja toteutus sulautuu luontevasti olohuoneen jatkeeksi.

– Lahdeke edustaa orgaanisella saarekeratkaisullaan uutta, kompaktia keittiömuotoilua. Vaikka se on kooltaan massiivinen kokonaisuus, keveys ja ilmavuus ovat ensimmäisiä mielikuvia, mitä suunnitelmaa katsoessa aistii, tuomariston jäsen Helena Karihtala kiittelee.

Helena arvostaa myös toiseksi tullutta Archipelago-työtä: – Suunnitelma on skandinaavinen, muotoilultaan simppelin oloinen, mutta sisältää paljon tässä ajassa ja etenkin tukevaisuudessa eteen nousevia ekologisia ratkaisuja. Keittiö sopii joustavasti pieniin kerrostalohuoneistoihin sekä suurempiin omakotitaloihin. Ja kalusteratkaisuissa sokkelit on jätetty kokonaan pois. Plussat siitä.

LAHDEKE – tulevaisuuden keittiö – keittiösuunnittelu – 1. palkinto

  • Suunnittelija Simo Lahtinen, Metropolia ammattikorkeakoulu
Lahdeke-keittiö - Nixi

Sivuseinää hallitsee yläosan avohyllyjen osalta kevyen kaarevasti muotoiltu kaapisto.

Arkkitehtitoimistossa työuraansa assistenttina aloitteleva Simo Lahtinen oli positiivisen yllättynyt Tulevaisuuden keittiö -kilpailun voitosta:

– Kilpailun toimeksiannossa oli määritelty tarkasti keittiöön sijoitettavien kodinkoneiden valikoima. Se tavallaan rajoitti suunnittelua, toisaalta siitä oli myös paljon apua. Ensin sijoitin kaikki oleelliset toiminnot paikoilleen ja sen jälkeen keskityin muotoiluun. Yksityiskohdista voisi mainita esiin nostettavat tasot, joilla saa lisätilaa kaikkeen siihen, mitä käytetään eniten. Koko ajan piti miettiä, pystyykö suunnitelman toteuttamaan käytännössä, Simo kertoo.

– Itselleni tärkeä asia on määrätynlainen modulaarisuus, joka näkyy myös työssäni.

Lahdeke-keittio - Nixi

L-muotoista saareketta raamittaa työskentelyalueen mittainen työvalaisin ja sen putkirunko, sekä liesiosuuden päälle ripustettu liesituuletin. Työtasolla sijaitsee kolme painamalla aukeavaa lasista lisätasoa, jotka kätkevät sisäänsä helposti käytettävää säilytystilaa. Biojätteet sekä roskat saa keräysastioihin pöytätasolta aukeavista luukuista.

 

ARCHIPELAGO – tulevaisuuden keittiö – keittiösuunnittelu – 2. palkinto

  • Suunnittelijat Sofia Fager ja Mia Okura, Aalto yliopisto
Archipelago keittiö - keittiökasvimaa

Vesisaareke / aamiaisbaari, Kompostisaareke, Keittiökasvimaa, Vertikaalipuutarha

Archipelago on useasta keittiösaarekkeesta koostuva kokonaisuus. Saaristokeittiön ajatuksena on siirtyä pois perinteisestä keittiötilasta ja yhdistää se kodin oleskelutilaan saumattomasti niin toiminnoiltaan kuin visuaalisestikin. Archipelago kelluu vapaasti irti huoneiden seinistä muodostaen mielenkiintoisia poukamia ja kulkureittejä. Saarekkeiden tasoerojen avulla luodaan kiehtova ja harmoninen maisema oleskelutilaan.

Kaupunkiviljely ja sisäkompostori mukana suunnitelmassa

Archipelago-keittiö

Archipelago-keittiö. Näkymä ylhäältä

Ekologisuus, kierrätettävyys ja ravintotietämys ovat suunnitelmassa merkityksellisessä roolissa. Suunnitelmassa tutkittiin mahdollisuuksia siirtää kaupunkiviljely-ajattelua pienessä mittakaavassa kotiin.  Archipelago tarjoaa mahdollisuuden harrastaa puutarhanhoitoa kotona ja nauttia oman ruuan tuottamisesta. Kompostisaareke sisältää mm. sisäkompostorin jonka avulla tuotetaan kodinjätteistä materiaalia pienpuutarhan hoitoon.

Vesisaarekkeessa on varattu tila huuhteluveden talteenottoastialle, jonka avulla esim. perunanpesuvesi voidaan kierrättää kasteluvedeksi. Kasvimaassa ja vertikaalisessa puutarhassa voidaan kasvattaa vihanneksia ja yrttejä oman keittiön tarpeisiin samalla kun ne luovat visuaalisen keitaan oleskelutilaan. Sisäkasvit eivät vain raikasta ilmaa vaan toimivat mieltä rauhoittavina elementteinä.

 

Tulevaisuuden keittiö -kilpailun voittanut Lahdeke-keittiö valmistetaan Habitare-messuille Nixin osastolle, jossa voit tutustua uniikkikeittiön linjakkaisiin muotoihin ja käyttäjäystävällisiin ratkaisuihin. Habitare-messut 10.-14.9. 2014.

Tuomariston muodostivat sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt, sisustus- ja tilasuunnittelija Helena Karihtala, sisustusarkkitehti Susan Elo, Nixin konseptisuunnittelija Heili Kaasik ja Nixin toimitusjohtaja Sami Jaskari.

 

Lisätietoja: www.nixi.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekologinen keittiö kaupunkiviljely keittiökalusteet keittiösuunnittelu


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: