MAINOS

Tulisija kannattaa uusia

Lämmitys

Vanhan tulisijan vaihtaminen uuteen kannattaa. Tehokas uusi tulisija polttaa puuta puhtaasti, ja varaavat tulisijat tuottavat parhaimmillaan jopa puolet kodin lämmitysenergiasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Tulikiven Deco Aalto -takka kaunistaa kotia.

Lämmityskauden alkaessa useimmissa omakotitaloissa nautitaan taas elävän tulen lämmöstä ja kodikkaasta tunnelmasta. Suomalaisissa pientaloissa lämmityskäytössä on 2,2 miljoonaa tulisijaa, ja pientalojen lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 %. Polttopuulla tuotettu energiamäärä (15 TWh) vastaa Olkiluodon kahden reaktorin vuosituotantoa.

Säästä lämmityskuluissa

– Kaikki tulisijat eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita lämmönlähteitä, esimerkiksi avotakat ovat surkeita lämmöntuottajia. Niiden hyötysuhde on vain 20–30 %. Uuden varaavan tulisijan hyötysuhde on noin 80 %, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n puheenjohtaja Tuomo Järvinen kertoo.

– Avotakan vaihtaminen tehokkaaseen varaavaan takkaan ja lämmittäminen hyvälaatuisella sekapuulla voi hyvinkin säästää lämmityskuluissa noin 1000 kWh / pinomotti, Järvinen sanoo.

Varaavalla tulisijalla voidaan tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta.

Puhdasta energiaa

Vanhan tulisijan pienhiukkaspäästötkin saattavat arveluttaa. Modernilla palotekniikalla varustetut tulisijat polttavat puuta tehokkaammin ja puhtaammin kuin vanhat takat. Uudet tulisijat on myös tuotetestattu ja CE-hyväksytty standardien mukaan.

Tulisijaa valittaessa kannattaa miettiä paitsi tulisijan lämmitystehoa, kokoa ja ulkonäköä, myös omia lämmitystottumuksia ja -tarpeitaan.

 

Valmista parissa päivässä

Tulisijan vaihtaminen on helpompi projekti kuin moni uskookaan. Uusi tulisija- ja hormiyhdistelmä asennetaan yleensä parissa päivässä, mutta paikalla muuratun tulisijan valmistumista joutuu odottamaan hieman pitempään.

Yleensä tulisija ja hormi uusitaan samaan aikaan. Tulisijan turvallisuustestin mukainen maksimilämpötila määrää hormin sopivuuden tulisijaan. Hormiliittymän koko ja muoto sekä vaaditut turvaetäisyydet palaviin materiaaleihin on aina varmistettava.

Tulisijan vaihdon yhteydessä kannattaa miettiä myös hyvä säilytyspaikka lämmityspuille. Polttopuut kannattaa säilyttää lähellä tulisijaa, mutta kuitenkin niin, ettei palovaaraa aiheudu. Kuiva puu syttyy helposti, palaa tehokkaasti ja puhtaasti. Siksi polttopuut pitäisi tuoda sisälle vuorokautta ennen polttamista.

Lue lisää: Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY

Lähde: Dakota Lavento, kuva: Tulikivi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

takat takka takkalämmitys takkaremontti tulisija tulisijan valinta tulisijat