MAINOS

Tulisija tarpeen mukaan

Lämmitys

Puun polttaminen voi alentaa lämmityskustannuksia huomattavasti – erityisesti talvipakkasilla tehokas takka tai uuni tasaa energiankulutuksen huippuja. Lämmön lisäksi tulisija on kodikas sisustuselementti sekä usein mainio apu ruuanlaitossa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Jøtul F 373.

Tulisijan käyttötarkoitus on hyvä olla selvillä ennen uuden takan tai uunin hankkimista. Tarvitsetko tehokkaan lämmönlähteen, ruuanlaittovälineen vai pelkästään kotoisan sisustuselementin?

Avotakka on ihana tunnelmantuoja, mutta sen lämpö karkaa nopeasti harakoille. Metalliset ja valurautaiset kevyttakat ja kamiinat tuottavat nopeasti lämpöä ja sopivat erinomaisesti esimerkiksi vapaa-ajanasuntoihin. Kiertoilmatakka luovuttaa lämpöä tasaisesti ja nopeasti takkasydämen avulla, varaava takka puolestaan lataa lämmön itseensä ja levittää sitä ympärilleen pitkään. Markkinoilla on myös erilaisia yhdistelmätulisijoja takkaleivinuuneista hellatakkoihin.

Tulisija kannattaa asentaa keskeiselle paikalle lämmitettävään alaan nähden, jotta lämmitys olisi tehokasta. Keskeinen sijainti takaa myös sen, että tulen tunnelma välittyy mahdollisimman laajalle.

Tehokas tulisija säästää energiaa

Hyvällä varaavalla tulisijalla voidaan tuottaa jopa puolet pientalon lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Nykyaikaiset tulisijat ovat tehokkaita ja ympäristöystävällisiä, sillä uusissa takoissa ja uuneissa on huomioitu vähäpäästöisyys ja lämmitysteho polttotekniikkaa parantamalla. Puun polttaminen erityisesti pakkaskaudella säästää kodin energiakustannuksia, ja tulisija on oivallinen varalämmönlähde odottamattomien energiakatkosten aikana.

Jos tulisija on liian pieni, sitä joudutaan lämmittämään liikaa ja sen käyttöikä lyhenee. Liian tehokas takka puolestaan kuumentaa kotia kohtuuttomasti. Lämmöntarpeeseen vaikuttaa erityisesti tilan koko, mutta myös talon lämmöneristyksellä, tiiviydellä ja ilmanvaihdolla on merkitystä.

CE-merkintöjen avulla muun muassa tulisijan tehon, hyötysuhteen ja hiilidioksidipäästöjen vertailu on melko helppoa, kunhan muistaa pitää varaavat takat erillään kevyttakoista. Ne toimivat erilaisilla periaatteilla, joten teholukematkin poikkeavat toisistaan.

Uutta taloa rakennettaessa tulisija kannattaa huomioida jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa, jotta pystytään miettimään parhaimmat tekniset energiansäästöratkaisut. Remonttikohteissa on syytä tarkistaa, onko taloon aikoinaan tehty varaus takan rakentamiselle. Samalla selvitetään, onko olemassa oleva hormisto paloturvallinen. Rakennusvalvontaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin.

Vaivattominta on teettää tulisija muurarilla, mutta monet kevyttakat ja kamiinat pystyy rakennustaitoinen asentamaan myös itse.

Näin lämmität tehokkaasti

  1. Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta, sillä kostean puun lämpöarvo on huono. Anna puiden kuivua sisällä ainakin vuorokausi ennen polttamista. Älä polta roskia tai käsiteltyä puuta.
  2. Lado puut tulipesään vaakatasoon ja sytytä tuli päältä, jotta turhaa savua ei muodostu.
  3. Avaa hormipelti, kun sytytät puut. Jos veto on heikko, jätä tulisijan luukku hetkeksi raolleen syttymisen jälkeen. Varmista riittävä hapensaanti myös polton aikana.
  4. Älä täytä tulisijaa liikaa. Usein sopiva määrä puuta on puolet pesästä ja 2–3 kg/h. Tulisijaa ei kannata lämmittää liian pitkään, yleensä pari tuntia riittää. Noudata aina valmistajan tai muurarin ohjeita.
  5. Peltiä voi pienentää loppuvaiheessa. Sulje pelti kokonaan vasta, kun hiillos on sammunut.
  6. Paloturvallisuuden ja energiansäästön vuoksi asuinkiinteistöjen tulisijat ja savuhormit pitää nuohota kerran vuodessa, vapaa-ajanasunnoilla kolmen vuoden välein.

Moderni valurautainen kamiina

Valurautainen Jøtul F 373 on palkittu muotoilustaan. Tulipesää kannattelee pylväsjalka, ja sivulasien ansiosta tuli näkyy hyvin. Saatavana lasisia ja vuolukivisiä paneeleita sekä tulipesän kääntömekanismi. Noin 2 190 €

www.jotul.com

keddy_sk1002

Takkakasetti avotakkaan

Avotakkaan asennettava valurautainen energiasydän parantaa avotakan lämmitysominaisuuksia, koska lämpö ei karkaa suoraan hormista ulos. Keddyn Superkasetin muotoilun lähtökohtana on tunne avotakasta: suuret erkkerin muotoiset lasiluukut välittävät tulen tunnelman koko huoneeseen. 1 830 €

www.keddy.fi

tiilirakenne_hellaponttouuni_

Ruuanlaittoon ja lämmitykseen

Pönttöuunin kätevällä sovelluksella onnistuu lämmittämisen lisäksi myös ruuanlaitto. Matala valurautakansinen hellapönttöuuni on suosittu ratkaisu niin kesämökeillä kuin moderneissa kodeissakin. 2 600 € (sis. muuraus)

www.tiilirakenne.fi

hopealoimu_kaakeli

Tyylikäs takkaleivinuuni

Varaava Kevo TLU2-K/A -takkaleivinuuni on tilaa säästävä vaihtoehto, koska lämmönlähteen lisäksi tulisijaa voidaan käyttää leipomiseen ja ruuanlaittoon. Eri pintamateriaalivaihtoehtoja. Alk. 5 600 €

www.takka.fi

takkamaailma_hsdz_anthrazit_

Tunnelmaa keittiöön

Haas+Sohn-puuliesien muotoilu varmistaa sen, että liesi sopii myös nykyaikaiseen keittiöön. HSDZ 75.5 Easy -lieden väreinä antrasiitti, valkoinen ja rst. Saatavana myös terästasolla. Alk. 2 190 €

www.takkamaailma.fi

hartman39_9813

Ulkotakka pidentää terassikautta

Schiedel KingFire -terassitakka on tyylikäs tunnelman ja lämmön tuoja terasseille, pihoille ja kesäkeittiöihin. Takka on helppo pystyttää itse suoralle, tukevalle ja palamattomalle alustalle. Saatavana kahta eri kokoa. Alk. 1 300€

www.schiedel.fi

takkamaailma_westfire_37

Kamiinasta lämpöä nopeasti

Nopeasti lämmittävät kamiinat ovat suosittuja esimerkiksi saunatuvissa ja loma-asunnoilla. Kevytrakenteinen Westfire Uniq 37 on saatavana jalallisena tai ilman jalkaa. 990 €

www.takkamaailma.fi

tiileri_veera

Varaava kiertoilmatakka

Tiilerin varaava kompaktinkokoinen Veera-takka alkaa luovuttaa lämpöä nopeasti sytyttämisen jälkeen ja lämmittää pitkään, kun kuumana pysyvä tiilirunko saa ilmankierron jatkumaan. Saatavana useita eri värejä ja vaihdettava laattakoriste. 3 250 € (sis. asennus)

www.tiileristore.fi

contura_salzburg_c_r

Maalaa mieluisaksi

Nordpeis Salzburg -takan kiertoilmatoiminto antaa lämpöä välittömästi tulen sytyttyä, ja varaava massa lämmittää pitkään. Takan voi asentaa itse pinoamalla mittatarkkoja betonimoduuleita päällekkäin. Sileä betoninen pinta on helppo maalata haluttuun sävyyn. 4 950 € (sis. rahdin, savu- ja sytytyspellin)

www.nordpeis.fi

sisustustakka_umbria

Tunnelmallinen sisustuselementti

Hormiton Ruby Fires Umbria -takka tuo kotiin elävän tulen tunnelmaa. Seinään kiinnitettävä biotakka ei tarvitse hormia, sillä puun sijasta takassa palaa etanoli. Alk. 1 535 €

www.suomensisustustakka.fi

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

takka takkalämmitys takkamalli takkamallit tulisija tulisijan valinta tulisijat


Lisää samasta aiheesta