MAINOS

Tulppaanit ovat täällä – lämmin sepeli tarttuu jäähän

Piha

Päivien pidetessä puutarhurit alkavat innostua ja suunnitella ensi kesän pihaistutuksia. Sisällä alkaa jo vihertää: hanki kotiin kimppu tulppaaneita ja istuta sipulinkynsiä ikkunalaudalle ruukkuihin. Huoneenlämpöinen sepeli pureutuu hyvin jäähän, pidä siis yksi hiekoitusämpäri aina sisällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Päivät pitenevät hiljalleen, ja Utsjoellakin kaamos päättyi tällä viikolla. Samaa tahtia alkaa puutarhurien mieli muuttua levottoman innostuneeksi.  Nyt onkin hyvää aikaa suunnitella tulevan kesän pihaistutuksia ja rakennelmia. Pyydä vaikka paikallisia asiantuntijoita käymään, niin löydätte varmasti yhdessä hyviä ratkaisuja ja uusia ideoita. Nyt heillä on aikaa, keväällä kaikilla tuntuu olevan niin kiire, ettei kukaan jouda minnekään. Jos kirjoitit tai kuvasit muistiin havaintoja viime kesältä, nyt on hyvä hetki kaivaa ne esiin ja lukea, mitä kaikkea olit ajatellut tehdä tulevana kesänä. 

Näin tulppaanit säilyvät pitkään

Hanki upeita kotimaisia tulppaaneja piristämään niin kotia kuin työpaikkaakin. Tuoreet kukat huomataan aina, ja ne luovat ympärilleen hyvää mieltä. Hyvän tulppaanin tunnistaa suht napakoista varsista ja nupuista. Mikäli ne ovat ns. kuivasäilytettyjä, varret saattavat olla hiukan ”lötköt”, vaikka kukat olisikin tuoreita. Asia kannattaa aina varmistaa kukkakauppiaaltasi. 

Parhaiten saat tulppaanit viihtymään maljakossa, kun kotiin tuotuasi leikkaat niihin veitsellä uudet imupinnat tyviin ja laitat ne maljakkoon, jossa on n. 5 cm raikasta ja viileää vettä. Suojapaperi kannattaa jättää aluksi paikalleen ja poistaa se vasta noin tunnin kuluttua. Näin varret imevät itsensä napakoiksi ja pysyvät kauniina maljakossa pitkään. Viileä paikka antaa tulppaaneille paljon elinpäiviä lisää: yöksi ne on hyvä siirtää viileään, tulppaanit kestävät jopa + 5 asteen lämpötiloja hyvin. 

Kaatuminen ei kannata

Hiekoita pihapolut kunnon sepelillä. Huoneenlämpöinen sepeli pureutuu hyvin jäähän ja kestää pidempään paikallaan kuin kylmä. Pidä siis yksi ämpärillinen sepeliä sisällä, jotta se on aina lämmintä, kun sitä tarvitsee. 

Hiekoitusten lomassa kannattaa katsahtaa myös lintujen ruokintapaikalle. Jatka lintujen talviruokintaa ja vaihda jouluksi hommattu kauralyhde uuteen.

Ikkunalaudalla vihertää

Laitettaisiinko jo vähän vihreyttä ja terveyttä kasvamaan ikkunalaudalle? Laita valkosipulin- ja ruokasipulinkynsiä ruukkuun kasvamaan ja saat pian nauttia tuoreista versoista leivän päällä, salaateissa tai sellaisenaan.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

tulppaani tulppaanit


Lisää samasta aiheesta