MAINOS

Aivan uudenlainen sauna upealla valaistuksella

Kylpyhuone

Kun sauna edustaa parasta muotoilua, syntyy kaunis ja käytännöllinen rauhallisuuden tyyssija skandinaaviseen makuun. Valaistus tukee saunan ja kylpyhuoneen rauhoittavaa tunnelmaa. Persoonallinen saunavalaistus ja kauniisti tuikkiva tähtitaivas katossa kruunaa kylpytilojen sisustuksen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Saunojen suunnittelussa puhaltavat uudet tuulet. Nykyaikainen sauna edustaa tyylikästä, skandinaavista muotoilua ja yhtenäistä ulkonäköä. Linjakas muotoilu luo saunalle persoonallisen ilmeen ja tekee siitä erityisen mukavan käyttää.

Halusimme tehdä saunojen suunnittelussa jotain toisin. Lauteiden ulkonäössä ei ole tapahtunut suuria muutoksia vuosikausiin, joten ei ollut järkevää toistaa samaa, perustelee Peter Ruokonen Cariitti Oy:stä.

Lopputuloksena syntyivät TAIVE-lauteet, joiden ulkomuoto muistuttaa enemmän huonekalupuusepän valmistamaa tuotetta kuin perinteisiä lauteita. Ne on valmistettu kotimaisesta koivuviilumuotopuristeesta, jonka pinnalla on eurooppalainen tammiviilu. Se on tuttu materiaali huonekaluissa, mutta jota ei ole totuttu näkemään saunassa. 

Mittaa ja valitse väri siinä kaikki 

– Saunaa suunnitellessamme otamme huomioon asiakkaan toiveet projektin jokaisessa vaiheessa. Periaatteemme on, että saunan rakentamisen ei tarvitse viedä asiakkaan aikaa, Ruokonen sanoo.

Saunan saa vaikka avaimet käteen -periaatteella, jolloin asiakkaan tehtäväksi jää lähinnä tilojen mittojen antaminen ja värin valitseminen.

Palveluun sisältyy asiakkaan halutessa jälkihoito, eli yksityisiin saunoihin saunanhoitotuotteita ja julkitiloihin huoltosopimus. Kevyempää palvelua toivova asiakas voi hoitaa suunnittelun ja asennuksen itse, jolloin me vain toimitamme hänen toivomansa kalusteet.

Tunnelmallinen saunavalaistus syntyy nykytekniikalla

Cariitti käyttää led-tekniikkaa sekä kotien että julkisten tilojen valaistuksessa. Saunatilat toteutetaan joko valokuiduilla tai led-valaistuksella, kuumissa olosuhteissa kuten saunassa valokuidun lämmönkesto ei aseta rajoituksia valaistukselle. Ledien asentamisen suhteen tulee olla tarkempi, eikä niitä suositella asennettavaksi yli 90 °C:n lämpötilaan.

Tee valaistussuunnitelma ajoissa

Valaistuksella on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille, terveydelle ja turvallisuudelle. Siksi se on tärkeä elementti rakentamisessa ja sisustuksessa. Valolla rakentaminen antaa myös erinomaiset mahdollisuudet vaihdella tilan tunnelmaa. Tekniikka ei aseta mielikuvitukselle rajoituksia, kunhan valaistussuunnitelma tehdään hyvissä ajoin.

Kaikkien kodin tilojen, myös kylpyhuoneen ja saunan, valaistusta suunnitellessa olisi parasta edetä tietyssä järjestyksessä. Kun tilan sisustus on suunniteltu valmiiksi, selviää, millaisia toimintoja saunaan tai kylpyhuoneeseen halutaan. Tämän pohjalta tehdään valaistussuunnitelma. Suunnitelma on kuin kädenojennus sähkösuunnittelijalle, jonka on huomattavasti helpompi tehdä lopullinen sähkösuunnitelma, kun valaisimet ja sähköpisteet on jo määritelty. Tällaisella työjärjestyksellä vältetään suurimmat sudenkuopat, kun suunnitellaan uudisrakennuksen tai saneerauskohteen valaistusta.

Tilanne onkin sitten toisenlainen, jos kyseessä on valmis tila, jossa valaisinpisteet sekä sähkönsyötöt ja -ohjaukset ovat jo valmiina. Valmiisiin tiloihinkin on nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla valaistus voidaan toteuttaa jälkikäteen ilman, että tilaan tulee häiritseviä johtojen pintavetoja tai että ratkaisusta tulee päälle liimattu.

 

Saunavalaistus luo tunnelmaa ja lämpöä

Erilaiset sisustuksen yksityiskohdat ovat nykypäivän trendi myös saunatiloissa, ja saunavalaisimet viimeistelevät tilan tyylikkäällä ja modernilla tavalla. Valaisimilta vaaditaan kuitenkin paljon: niiden pitää luoda tunnelmaa mutta samalla kestää kuumuutta ja kosteutta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana perinteisempien saunavalaisimien rinnalle ovat tulleet erilaiset efektit kuten revontuli-, tulenloimu- sekä tuike-efekti.

Kuituvalo sopii saunaan

Valokuitujen käyttömahdollisuudet saunassa ovat lähes rajattomat. Kuituvalon ansiosta valaistuksen saa sellaisiinkin paikkoihin, joissa se ei ole aiemmin ollut teknisesti mahdollista: esimerkiksi kiuas ja kiulu voidaan valaista kuituvalaistuksella. Valolla voidaan luoda rauhoittavaa tunnelmaa tai korostaa saunan eri yksityiskohtia. Valokuidulla valoa on mahdollista viedä mihin vain, sillä kuidussa ei ole sähköä eikä lämpöä, vain valoa.

Ledit saunassa

Vaikka ledejä saunassa voikin käyttää, tulee ledien asennuksessa huomioida että niitä ei asenneta liian kuumaan kohtaan, Cariitin tuotteilla suositeltava maksimi on +90°C ympäristölämpötila. Sähköturvallisuusmääräysten johdosta, ledejä ei saa asentaa suoraan kiukaan yläpuolelle, tähän löytyy käyttötarkoitukseen erikseen suunniteltu kuituvaloratkaisu.

Saunavalaistusratkaisuja jokaiseen makuun

Cariitin saunavalaistusratkaisut ovat markkinoiden laajimmat ja kehittyneimmät. Cariitin valaistussarjat pystytään asentamaan saunan lauteisiin jälkikäteenkin ja voidaan sijoittaa lauteiden lisäksi myös kattoon. Kuitusarjoissa projektori, eli kuituvalon valonlähde, asennetaan joko löylyhuoneen ulkopuolelle tai saunaan, lauteiden alle, max. 80 cm lattiasta.

Valmiiden sarjojen lisäksi saunavaloja voi hankkia Cariitilta myös asiakaskohtaisesti valmistettuna. Lisäksi valikoimassa on erilaisilla efekteillä varustettuja sarjoja. Esimerkiksi kiukaan taakse voidaan kuituasennuksella ja värinvaihtajaprojektorilla luoda vaikkapa tulta jäljittelevä liekkiefekti tai korostaa kiukaasta nousevaa höyryä. Kauniisti valaistu kiuas on saunan katseenvangitsija.

Haluttu tunnelma vaikuttaa valaistukseen: savusaunaan halutaan yleensä hämärämpää valoa, kun taas lapsiperhe voi kaivata saunaansa hieman enemmän valoa. Jos saunassa halutaan käyttää paljon valoa, on suositeltavaa hankkia samalla myös himmennin. Kuituvalaistuksen lisäksi saunaan kannattaa yleensä asentaa myös siivousvalo lauteiden alle.

Valokuituvalaistuksen kruunaavat kuituihin yhdistettävät erilaiset valaisinkalusteet. Yksi saunavalaisimista voi olla esimerkiksi lämpömittari tai löylyvesiastia. Cariitin valaistuja kiuluja voi hankkia myös täysin itsenäisenä valaisimina.

Tähtitaivas kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneen valaistusta suunnitellessa otetaan ensimmäisenä huomioon tilan toiminnot ja yleisvalaistus, jolta vaaditaan tehokkuutta. Sen jälkeen voidaan keskittyä tunnelman luomiseen. Valaistuksella voi korostaa tilan muotoja ja arkkitehtuuria, sillä silmä etsii valoa ja seuraa sitä. Vähäinenkin leikittely epäsuoralla valolla, himmennyksillä ja valaistuksen ryhmittelyllä synnyttää kotikylppäriin rentouttavaa spa-tunnelmaa. Yksi hyvistä vaihtoehdoista onkin asentaa kattoon ihanasti tuikkiva tähtitaivas.

Cariitin tähtitaivaspaketit koostuvat projektorista ja kuitunipusta. Osassa on mukana myös kauniit kristallit, jotka elävöittävät kokonaisuutta. Tähtitaivas on parhaimmillaan, kun se on epäsäännöllinen. Kannattaa siis jättää valojen väleihin myös tyhjiä kohtia ja joihinkin kohtiin sijoittaa tähtiä lähekkäin, jotta saadaan mahdollisimman luonnollinen lopputulos.

Perinteisten valaisimien sijaan valonlähteinä kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa voidaan käyttää myös led-valaistuja pesualtaita ja pyyhenuppeja. Niissä oleva satiinilasinen osa saa valon hehkumaan pehmeästi.

Yhdessä tilassa kannattaa käyttää samaa värilämpötilaa, jotta valaistus olisi koko tilassa sävyltään samanlainen. Joissakin tapauksissa värilämpötilan vaihtelusta tai samaan tilaan sijoitettavista eri lämpötilojen valaisimista saa mielenkiintoista vaihtelua ihan tarkoituksellakin.

Muista myös, että märkätilojen valaisimia valitessa pitää huomioida IP-luokka: esimerkiksi kosteissa tiloissa pitää sen IP-luokan olla 44. Kosteissa tiloissa led-valaisimien IP-luokka voisi mieluimmin olla korkeampikin, jotta voidaan varmistua, ettei kosteus aiheuta korroosiota ja hapettumia valaisimen elektroniikalle.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kuituvalo kuituvalot kylpyhuone kylpyhuoneen valaistus lauteet led ledit sauna