Tunnelmallinen saunavalaistus syntyy nykytekniikalla

Kylpyhuone

Saunan ja kylpyhuoneen rauhaisa tunnelma on helppo toteuttaa valaistuksella. Persoonallinen saunavalaistus luodaan valokuitutekniikalla, ja kauniisti tuikkiva tähtitaivas katossa kruunaa kylpyhuoneen sisustuksen.

Addu-teksti

Nykyaikainen valaistustekniikka mahdollistaa hyvinkin vaihtelevan ja ilmeikkään valaistuksen kodin kaikkiin tiloihin. Valon voimakkuuksia ja värilämpötiloja voidaan muutella, ja keinovaloilla pystytään luomaan erilaisia luonnonvaloa jäljitteleviä efektejä, kuten tulenloimua, revontulia tai tuikkivia tähtiä.

Cariitti käyttää led-tekniikkaa sekä kotien että julkisten tilojen valaistuksessa. Saunat ja muut kuumat tilat toteutetaan valokuiduilla, koska valokuidun lämmönkesto on parempi kuin ledien.

Sauna-Näyttely-Hki

Tee valaistussuunnitelma ajoissa

Valaistuksella on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille, terveydelle ja turvallisuudelle. Siksi se on tärkeä elementti rakentamisessa ja sisustuksessa. Valolla rakentaminen antaa myös erinomaiset mahdollisuudet vaihdella tilan tunnelmaa. Tekniikka ei aseta mielikuvitukselle rajoituksia, kunhan valaistussuunnitelma tehdään hyvissä ajoin.

Kaikkien kodin tilojen, myös kylpyhuoneen ja saunan, valaistusta suunnitellessa olisi parasta edetä tietyssä järjestyksessä. Kun tilan sisustus on suunniteltu valmiiksi, selviää, millaisia toimintoja saunaan tai kylpyhuoneeseen halutaan. Tämän pohjalta tehdään valaistussuunnitelma. Suunnitelma on kuin kädenojennus sähkösuunnittelijalle, jonka on huomattavasti helpompi tehdä lopullinen sähkösuunnitelma, kun valaisimet ja sähköpisteet on jo määritelty. Tällaisella työjärjestyksellä vältetään suurimmat sudenkuopat, kun suunnitellaan uudisrakennuksen tai saneerauskohteen valaistusta.

Tilanne onkin sitten toisenlainen, jos kyseessä on valmis tila, jossa valaisinpisteet sekä sähkönsyötöt ja -ohjaukset ovat jo valmiina. Valmiisiin tiloihinkin on nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla valaistus voidaan toteuttaa jälkikäteen ilman, että tilaan tulee häiritseviä johtojen pintavetoja tai että ratkaisusta tulee päälle liimattu.

S kiuas

Saunavalaistus luo tunnelmaa ja lämpöä

Erilaiset sisustuksen yksityiskohdat ovat nykypäivän trendi myös saunatiloissa, ja saunavalaisimet viimeistelevät tilan tyylikkäällä ja modernilla tavalla. Valaisimilta vaaditaan kuitenkin paljon: niiden pitää luoda tunnelmaa mutta samalla kestää kuumuutta ja kosteutta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana perinteisempien saunavalaisimien rinnalle ovat tulleet erilaiset efektit kuten revontuli-, tulenloimu- sekä tuike-efekti.

Kuituvalo sopii saunaan

Saunan korkean lämpötilan vuoksi ledejä ei voi asentaa suoraan kiukaan yläpuolelle, eikä ledien käyttöä saunassa muutenkaan suositella. Ledejä parempi vaihtoehto saunan valaisemiseen onkin kuituvalo.

Valokuitujen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kuituvalon ansiosta valaistuksen saa sellaisiinkin paikkoihin, joissa se ei ole aiemmin ollut teknisesti mahdollista: esimerkiksi kiuas ja kiulu voidaan valaista kuituvalaistuksella. Valolla voidaan luoda rauhoittavaa tunnelmaa tai korostaa saunan eri yksityiskohtia. Valokuidulla valoa on mahdollista viedä mihin vain, sillä kuidussa ei ole sähköä eikä lämpöä, vain valoa.

Cariitti_sauna_linear_2016-muokattu

Saunavalaistusratkaisuja jokaiseen makuun

Cariitin saunavalaistusratkaisut ovat markkinoiden laajimmat ja kehittyneimmät. Cariitin lasikuiduista valmistetut valaistussarjat pystytään asentamaan saunan lauteisiin jälkikäteenkin ja voidaan sijoittaa lauteiden lisäksi myös kattoon. Valokuituprojektori eli kuituvalon valonlähde asennetaan joko löylyhuoneen ulkopuolelle (kuivan tilan projektorit) tai saunaan esimerkiksi lauteiden alle (kostean tilan projektorit).

Valmissarjojen lisäksi saunavaloja voi hankkia Cariitilta myös asiakaskohtaisesti valmistettuna. Lisäksi valikoimassa on erilaisilla efekteillä varustettuja sarjoja. Esimerkiksi kiukaan taakse voidaan kuituasennuksella ja värinvaihtajaprojektorilla luoda vaikkapa tulta jäljittelevä liekkiefekti tai korostaa kiukaasta nousevaa höyryä. Kauniisti valaistu kiuas on saunan katseenvangitsija.

Haluttu tunnelma vaikuttaa valaistukseen: savusaunaan halutaan yleensä hämärämpää valoa, kun taas lapsiperhe voi kaivata saunaansa hieman enemmän valoa. Jos saunassa halutaan käyttää paljon valoa, on suositeltavaa hankkia samalla myös himmennin. Kuituvalaistuksen lisäksi saunaan kannattaa yleensä asentaa myös siivousvalo lauteiden alle.

Valokuituvalaistuksen kruunaavat kuituihin yhdistettävät erilaiset valaisinkalusteet. Yksi saunavalaisimista voi olla esimerkiksi lämpömittari tai löylyvesiastia. Cariitin valaistuja kiuluja voi hankkia myös täysin itsenäisenä valaisimina. Saunavalaistustuotteita voit tilata täältä >

KPH+SAUNA

Tähtitaivas kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneen valaistusta suunnitellessa otetaan ensimmäisenä huomioon tilan toiminnot ja yleisvalaistus, jolta vaaditaan tehokkuutta. Sen jälkeen voidaan keskittyä tunnelman luomiseen. Valaistuksella voi korostaa tilan muotoja ja arkkitehtuuria, sillä silmä etsii valoa ja seuraa sitä. Vähäinenkin leikittely epäsuoralla valolla, himmennyksillä ja valaistuksen ryhmittelyllä synnyttää kotikylppäriin rentouttavaa spa-tunnelmaa. Yksi hyvistä vaihtoehdoista onkin asentaa kattoon ihanasti tuikkiva tähtitaivas.

Cariitin tähtitaivaspaketit koostuvat projektorista ja kuitunipusta. Osassa on mukana myös kauniit kristallit, jotka elävöittävät kokonaisuutta. Tähtitaivas on parhaimmillaan, kun se on epäsäännöllinen. Kannattaa siis jättää valojen väleihin myös tyhjiä kohtia ja joihinkin kohtiin sijoittaa tähtiä lähekkäin, jotta saadaan mahdollisimman luonnollinen lopputulos.

Tähtitaivaan asentaminen jälkiasennuksena onnistuu nykyään kätevien jälkiasennuslevyjen avulla. Levyt on valmistettu kevyestä, paloluokitellusta pir-vaahtolevystä. Levy asennetaan kattoon pienillä ripustuskoukuilla ja -vaijereilla.

Jälkiasennuslevyt toimitetaan joko osissa jonka voi itse kokoonpanna tai valmiina ripustettavana elementtinä. Voit valita elementtiin haluamasi valaistuksen, esimerkiksi tähtitaivaan ja alasvalojen yhdistelmän. Kokonaisuutta voi halutessaan täydentää elementin päälle asennettavalla epäsuoralla valaistuksella.

IMG_1374

Perinteisten valaisimien sijaan valonlähteinä kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa voidaan käyttää myös led-valaistuja pesualtaita, saippuakuppeja ja pyyhenuppeja. Niissä oleva satiinilasinen osa saa valon hehkumaan pehmeästi.

Yhdessä tilassa kannattaa käyttää samaa värilämpötilaa, jotta valaistus olisi koko tilassa sävyltään samanlainen. Joissakin tapauksissa värilämpötilan vaihtelusta tai samaan tilaan sijoitettavista eri lämpötilojen valaisimista saa mielenkiintoista vaihtelua ihan tarkoituksellakin.

Muista myös, että märkätilojen valaisimia valitessa pitää huomioida IP-luokka: esimerkiksi kosteissa tiloissa pitää sen IP-luokan olla 44. Kosteissa tilaoissa led-valaisimien IP-luokka voisi mieluimmin olla korkeampikin, jotta voidaan varmistua, ettei kosteus aiheuta korroosiota ja hapettumia valaisimen elektroniikalle.

Cariitti auttaa mielellään kaikissa valaisimien valintaan tai tuotteisiin liittyvissä kysymyksissä. Yhteystiedot löydät täältä >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kuituvalo kuituvalot kylpyhuone kylpyhuoneen valaistus led ledit sauna saunan valaistus saunavalaistus valaisin valaistusratkaisu

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.cariitti.fi

Cariitti tuo elämään kirkkautta ja iloa

Muinaisen Kreikan mytologiassa tunnettiin kolme viehätysvoiman ja kauneuden jumalatarta – Aglaia (kirkkaus), Eufrosyne (ilo) ja Thaleia (kukoistus) – joiden tehtävänä oli antaa ihmisille iloa ja viehätysvoimaa. Sulottaret tunnettiin myös Khariitteina.

Cariitin tarina alkaa jo 1940-luvun lopulla, Kari Ruokosen lapsuudessa. Leluja ei tuohon aikaan liiemmin ollut, mutta kaupassa nähty taskulamppu herätti pienen Karin kiinnostuksen. Kuinka jännittävää olisikaan tutkia lampun valokeilan paljastamia salaisuuksia hämärässä metsässä, leikkiä varjoilla pimeässä kellarissa – ja kuinka sama lamppu toisi tarpeen tullen lämpöä ja turvaa. Taskulamppu maksoi 90 penniä, joka oli pikkupojalle pieni omaisuus. Kari säästi yli kahden kuukauden viikkorahansa saadakseni sen, mistä unelmoi.

Myöhemmin valaistuksesta tuli Karille ammatti. Perustettuaan muutaman valaisinyrityksen ja päädyttyään Kirkkonummella toimivan perinteikkään Valaisinpajan toimitusjohtajaksi, hän päätti perheineen ostaa yrityksen. Kun Ruokosen perheestä tuli Valaisinpajan omistaja vuonna 1998, päätettiin myös yrityksen nimi vaihtaa Cariitiksi.

Moni asia on muuttunut vuosikymmenten aikana, esimerkiksi LED-valon kehittyminen on mullistanut maailman ja valaistustekniikan kehitys jatkuu edelleen. Cariitin toiminnan ydin – ainutlaatuiset valaistuselämykset – on kuitenkin säilynyt ennallaan.

Kun moni muu valaisinvalmistaja pyrkii lisäämään valoa kansalle, Cariitti asettaa tavoitteensa korkeammalle. Cariitti haluaa tehdä valoa kauniisti, tyylikkäästi ja viehättävästi. Cariitti tuo ihmisten elämään kirkkautta, iloa ja kukoistusta, aivan kuten antiikin Kreikan sulottaret.

Lue lisää: Cariitti