Ota mönkijä haltuun – tunnetko kaikki lait ja säännöt?

Sisustus
Mönkijä alle ja menoksi. Mutta tunnetko mönkijöitä koskevan lainsäädännön? Tutustu ennen kuin ajat!

Mönkijä on nykyisin yhä yleisempi ajoneuvo liikenteessä ja maastossa. Näitä nelipyöräisiä vaihtoehtoja on runsaasti, joten niitä hankitaan esimerkiksi kesämökille.

Mönkkärin hallitseminen vaatii erityistä osaamista. Taitamattomissa käsissä se saattaa aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita, joten ajo-ominaisuudet tulisi opetella huolellisesti ennen maastoon tai tieliikenteeseen menemistä.

Valitse mönkijä ja sen käyttötarkoitus oikein

Suomessa on myynnissä

 • Maasto- ja katumönkijöitä
 • Mopo- ja traktorimönkijöitä
 • Jotkut mönkijöistä tulee rekisteröidä ja katsastaa.
 • Joitakin taas ei tarvitse rekisteröidä ja katsastaa.
 • Joidenkin kuljettamiseen tarvitaan B-luokan ajokortti tai AM-luokan ajokortti.
 • Tietyissä tilanteissa ajokorttia ei tarvita ollenkaan, mutta kuljettajan on oltava vähintään 15-vuoden ikäinen.

Yhteistä kaikille laitteille on se, että niillä on oltava voimassa oleva liikennevakuutus sekä tiellä että maastossa ajettaessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää Liikenneturvan Mönkijäoppaasta.

Mönkijöitä koskevan lainsäädännön tunteminen on puutteellista

”Hyvin usein meiltä kysytään ihan perusasioita mönkijöihin liittyen: kuka saa ajaa, missä saa ajaa ja tarvitaanko ajamiseen ajokorttia. Jos on hankkimassa mönkijää, tulisi ottaa selvää, minkälaisen laitteen on hankkimassa ja mihin tarkoitukseen”, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

”Mönkkäri on moottorikäyttöinen ajoneuvo. Se saavuttaa nopeuden, jossa voi tapahtua vakavia onnettomuuksia. Vastuu on aina aikuisella, jos esimerkiksi luovuttaa laitteen lapsen ajettavaksi pihapiirissä. Mönkijä moottoriajoneuvona ei kuitenkaan ole harmiton lelu. Suljetulla alueella sitä saa ajaa myös alle 15-vuotias. Usein ei tule ajatelleeksi, että mökkitie tai lähipelto ei välttämättä sellaisenaan täytä suljetun alueen vaatimuksia”, Niska huomauttaa.

Mönkijäonnettomuudet usein vakavia

Mönkijöillä tapahtuvat onnettomuudet ovat usein vakavia, sillä ilman koria, turvakaaria ja turvavöitä mönkijä ei kovin paljon anna suojaa onnettomuustilanteissa. Vuosina 2009–2012 liikennevahinkojen tutkijalautakunnat tutkivat yhteensä 26 kuolemaan johtanutta mönkijäonnettomuutta. Henkilöistä kahdeksalla kuolinsyy oli kallovamma, seitsemällä rintakehävamma. Uhreista yli puolet oli 45–65-vuotiaita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vuosina 2007–2012 hoidettiin Lapin keskussairaalassa 79 mönkijäonnettomuudessa vammautunutta. Ajoneuvon kaatuminen oli syynä vammojen syntyyn 49 tapauksessa. Mönkijän painopiste on korkealla ja se on herkkä kaatumaan. Kuljettaja jää herkästi painavan mönkijän alle puristuksiin. Törmäys esteeseen oli syynä vammojen syntyyn 14 tapauksessa.

Tyypillisimmät vammat onnettomuuksissa olivat raajavammoja. Vakavimmat vammatyypit ovat pää-, kaula- ja selkärankavammoja. Vammautuneista kuljettajista puolet käytti suojakypärää. (Lähde: VALT, Mönkijäraportti 2013).

”Kypärän käyttämättömyys on huomattava turvallisuusriski mönkijöillä ajettaessa, vaikka laki ei velvoita käyttämään kypärää aivan kaikissa mönkijäluokissa”, Niska huomauttaa.

Vinkit turvalliseen ajoon

 • Opettele ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
 • Käytä aina kypärää.
 • Mene vain raittiina mönkkärin sarviin.
 • Huomioi muut liikkujat
 • Noudata maastoliikennelakia.

Lisätietoja: www.liikenneturva.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU