Tiedot ilmenevät Bionova Consultingin tutkimuksesta, jossa selvitettiin tiilen ympäristövaikutusta rakentamisessa. Tutkimuksen tilaaja on Suomen tiiliteollisuusliitto.
– Tiiliseinän valmistuksessa ja rakentamisessa syntyviä CO2-päästöjä vastaavat päästösäästöt saavutetaan keskimäärin 58 vuodessa tiilijulkisivun varaavan vaikutuksen kautta, sanoo tutkimuksesta vastanneen Bionova Consultingin toimitusjohtaja Panu Pasanen. Tämän jälkeen syntyvät päästövähenemät ovat pelkkää säästöä. Tutkimuksessa oletettiin, että rakennusta lämmitetään keskimääräisellä kaukolämmöllä.
Tutkimuksen pohjana käytettiin Poriin rakennettua, energia- ja rakenneratkaisuiltaan tavanomaista Porin DiaVilla -palvelukerrostaloa sekä aineistoa useista aiemmin tehdyistä tutkimuksista. Tutkimuksessa DiaVillan tiilijulkisivun osuudeksi koko rakennuksen päästöistä 50 vuoden elinkaaritarkastelussa saatiin n. 1,4 % ja sadan vuoden aikajaksolla n. 0,8 %.
Tutkimuksesta ilmeni, että tiilen lämmönvarausominaisuudesta johtuen tiilijulkisivun takana olevan ilmaraon lämpötila on lämmityskaudella keskimäärin noin asteen verran ulkolämpötilaa korkeampi. Tällä on merkitystä sekä rakennuksen energiankulutukseen että sen päästöihin elinkaaren aikana.
MAINOS– Kun otetaan huomioon tiilen pitkäaikaiskestävyys, vähäinen huollon tarve sekä sen energiaa säästävät ominaisuudet, on tiili sekä energiankulautuksen että ilmaston kannalta erinomainen materiaali, kertoo Juha Karilainen Suomen Tiiliteollisuusliitosta.
Tiilijulkisivun valmistuksen ja käytönajan energiansäästön CO2-päästöt, kaukolämpö.
Vaikka tiilien valmistuksessa syntyykin päästöjä, on niiden osuus Suomen kokonaispäästömäärästä vain alle 0,04 %.
– Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että poltettu tiili on elinkaarensa aikana vähäpäästöinen ja energiaa säästävä julkisivumateriaali. Kun tiili tunnetaan lisäksi pitkäikäisenä ja vähän huoltoa vaativana julkisivumateriaalina, on se myös yksi varteenotettava materiaali vähähiilisiä alueita kaavoitettaessa, Karilainen toteaa. Tiilijulkisivuhan kestää parhaimmillaan vuosisatoja.
MAINOSLähde ja lisätietoja: tiiliteollisuuliitto
Tutkimuksen toteutus: Bionova Consulting