Sun Sauna Savusauna

0.00 €

Savusauna – saunomisen suurinta juhlaa

Savusaunassa saunominen on elämys ja sosiaalinen tapahtuma, mutta yhtä hyvin siitä voi nauttia myös yksin. Monen suomalaisen mielestä savusauna tarjoaa parhaan mahdollisen saunomiselämyksen, suuren kivimäärän aikaansaama pehmeä löyly ja savusaunan tuoksu kuuluvat olennaisena osana tähän elämykseen.

Sun Sauna tuo savusaunan 2000-luvulle perinteitä kunnioittaen, tutustu savusaunoihimme ja ole yhteydessä meihin niin suunnitellaan yhdessä miten sinun saunasi toteutetaan.

Tunnetun savusaunan kehittäjän, Savumatin eli Matti Ahosen, tekemät ratkaisut ovat vuosikymmenien ajan hiottuja ja edelleen toimivia. Hyödynnämme niitä savusaunojemme toteutuksissa, sillä mielestämme ne parantavat suomalaista savusaunaa ja säilyttävät arvokasta perinnettä. Esimerkiksi savusaunamme kiuas on hänen suunnittelemansa.

Hirrestä tehty savusauna viestii perinteestä ja kutsuu saunomaan

Hirsirakennukselle ominaisen ulkonäön synnyttävät hirsipelkan koko ja nurkan rakenne. Massiivinen pelkka pitkällä nurkalla tai lohenpyrstösalvoksella ovat molemmat vanhaa perinnettä. Haapapelkka on arvostetuin materiaali savusaunaan, mutta Sun Sauna tarjoaa vaihtoehtoisesti myös kuusipelkkaa. Hirren vahvuus on 150 mm, ja hirsiä on 11-13 kappaletta seinää kohti. Piilutettu ulkopinta lisää vaikutelmaa käsityöstä ja perinteisyydestä.

Savusaunan kiuas – löylyn henki, tuoksu ja tunnelma

Palotila on ladottu tulenkestävästä tiilestä. Savusaunan kiukaassa palava puu saa riittävän määrän ilmaa palopesän pohjalla olevan arinaritilän läpi. Savukaasu virtaa tiililadonnan kaikista aukoista löylykiviin, minkä ansiosta ne lämpenevät tasaisesti. Koko kivitila on lämmityksen loppuvaiheessa noeton, eikä sieltä purkaudu ”kitkua” saunomisen aikana.

Kiukaan vaippa on vuolukiveä. Se varaa hyvin lämpöä ja on lisäksi helppo asentaa. Kivet kiinnitetään toisiinsa terästapeilla, mikä mahdollistaa lämpölaajentumisen. Tämän ansiosta kiuas kestää jopa satoja lämmityskertoja. Kiuaskivet ja palotilan tulitiilet voidaan myös vaihtaa tarvittaessa.

Palomuuri kiukaan taustalla – saunatontun kotivakuutus

Palomuuri muurataan harkoista. Seinän ja palomuurin väliin jää noin 50 mm ilmatila, joka ilmastoidaan lattian ja katon rajaan hirren läpi tehdyillä aukoilla. Ilmastoinnin tehtävänä on kuljettaa palava kaasu eli häkä ulos lämmityksen aikana. Kuopion Pelastuslaitoksen tekemässä kokeessa on todettu, että rakenne estää kaasun syttymisen palomuurin ja seinän välisessä tilassa.

Runsaasti lämmintä pesuvettä – ripaus ylellisyyttä savusaunaan

Kiukaan päälle asennetussa, ruostumattomassa vesisäiliössä lämpenee pesuvesi 80 asteeseen kiukaan lämmityksen aikana. Säiliö on varustettu ylivuotoputkella, ja sen tilavuus on 80-100 litraa. Säiliö toimii samalla myös palomuurina kattoa vasten eikä vie tilaa lattialta tai ole esteenä löylyä heitettäessä. Vesi lasketaan käyttöön turvallisesti ovipielessä olevan hanan kautta.

Savusaunanlaude ja kattopanelointi tuppeen sahatusta ja höylätystä haavasta – käsityönä tilaan sovitettuna

Vahvasta haapalankusta käsintehty laude on savusaunan tyyliin ja arvoon sopiva jota sopii ylpeänä esitellä. Sun Saunan tapaan lauderallit ovat tienkin irrotettavissa puhdistusta varten. Leveällä, kanttaamattomalla haapalaudalla tehty kattopanelointi on tyyliltään sopusoinnussa seinähirsien kanssa. Haapa on hyvä materiaali myös siksi, että se ei vuoda pihkaa.

Valmiiksi kasattuna, paikalle tuotuna

Vakiosavusaunamme on mitoitettu kuljetettavaksi täysin käyttövalmiina asiakkaan tontille. Vakiosaunasta on valmiit rakennuslupakuvat. Myymme myöskin savusaunakehikoita, joihin sisältyy ovi ja ikkuna.  kiuas, vesisäiliö ja laude asiakkaan omilla mitoilla tehtynä. Kehikon puumateriaali haapaa tai kuusta. Kysy tarjousta kanttaamattomasta haapapaneelista ja haapalankusta. Varastossamme on useita leveyksiä ja laatuja.

Lue lisää >

Jaa sosiaalisessa mediassa