Vapaa-ajan asunnoista tehdään entistä useammin täysin varusteltuja kakkoskoteja. Kuitenkin nämä juoksevalla vedellä, peruslämmöllä ja karaokelaitteilla varustetut huvilat ovat osan vuodesta tyhjillään ja tällöin huoli turvallisuudesta on aiheellinen. Elektroninen etävalvonta on käytännössä ainoa ratkaisu suojata omaisuutta niin kutsumattomilta vierailta kuin ikäviltä vahingoiltakin.
 

Turvajärjestelmät ovat kehittyneet ja keventyneet joka kotiin ja jokamiehen kukkarolle sopiviksi paketeiksi. Ennen tyydyttiin perinteiseen murtohälyttimeen, mutta nykyään järjestelmään on mahdollisuus liittää myös muun muassa lämpötilan seuranta, palo- ja vuotoilmoitinjärjestelmä sekä nettikamera.

Erityisesti lämpötilan valvonta on kesämökillä tärkeää, sillä talviolosuhteissa lämmön tipahtaminen voi jäädyttää vesiputket.

Valvontajärjestelmän voi säätää hälyttämään lämpötilan muutosten lisäksi myös vesivahingosta. Tieto hälytyksestä voidaan ohjata suoraan omaan matkapuhelimeen tai tarvittaessa vartiointi-, huolto- tai kunnossapitoyhtiöön.

Räätälöityä turvallisuutta

Vapaa-ajan asuntojen turvajärjestelmät suunnitellaan aina yksilöllisten tarpeiden pohjalta. Hämeessä vaikuttava Tuomas Korhola hankki mökilleen räätälöidyn Elisa Vahdin, jonka avulla kesäpaikka on jatkuvan valvonnan alla.

Kodin ja vapaa-ajan asunnon välinen etäisyys oli yksi syy, jonka vuoksi Korholakin päätyi hankkimaan mahdollisimman kattavan valvontajärjestelmän.

– Arki muuttui huolettomammaksi, sillä järjestelmän avulla voimme tarkkailla mökin tapahtumia ympärivuorokautisesti joko kotisohvalta tai työpaikalta. Reaaliaikainen videokuva ja sensorien tila tulee suoraan tietokoneelle tai kännykkään. Älypuhelimissa toimivan sovelluksen kautta on helppo kytkeä laite päälle ja pois, joten järjestelmä on hyvin hallittavissa ja toimintavarma, Korhola kehuu tyytyväisenä.

Myös asennus sujui ongelmitta

– Asensimme laitteen itse ja aikaa kului noin tunnin verran. Sijoitimme käyttövalmiit kamerat, ovikoskettimen ja lisälaitteet paikoilleen. Tämän jälkeen aktivoimme mobiililaajakaistan ja yhdistimme järjestelmän nettiin. Palvelun aktivointi tapahtui omien nettisivujen kautta, joten paketti saatiin nopeasti käyttöön.

Vahti pelasti vahingolta

Korholan perheen mökkitarpeisiin räätälöitiin kattava ja monipuolinen turvajärjestelmä. Perhe valitsi lisälaitepaketista sisä- ja ulkokameran lisäksi liiketunnistimen, sireenin, vesivahdin, kaksi ovikosketinta sekä lämpömittarin. Kokonaisuuden hinnaksi muodostui nettiyhteyden kanssa noin 45 euroa kuukaudessa.

– Kyseessä on varsin edullista turvallisuutta, sillä järjestelmä on ehtinyt jo kertaalleen pelastaa isolta vahingolta. Syystä tai toisesta lämmitysjärjestelmän kotona/poissa -kytkin oikutteli viime talven pakkasilla ja saimme tekstiviestillä hälytyksen lämpötilan nopeasta putoamisesta. Ilmoitimme asiasta naapurille, joten lämmöt saatiin nopeasti päälle ja tilanne hallintaan, Korhola kiittelee.

Tarpeelliseksi osoittautuneen lämpömittarin lisäksi Korholan perhe pitää tärkeänä, että valvontajärjestelmän ansiosta he voivat seurata mökin tapahtumia ilman olinpaikkarajoituksia. Kahdesta kamerasta toinen valvoo sisätiloja ja toinen pihamaata.

– Turvallisuus tulee ensimmäisenä, mutta kameroiden ansiosta saamme nauttia jopa viihteellisemmästä puolesta. Ihminen pääsee harvoin seuraamaan suoraa lähetystä jännittävistä luonnon näytelmistä, kuten jäiden lähdöstä tai rannan tapahtumista. Lisäksi tallentava kameravalvonta kartoittaa kutsumattomat vieraat, joten kuvayhteys tarjoaa meille samassa paketissa sekä hupia että hyötyä, Tuomas Korhola summaa.