MAINOS

Turvallinen nosto-ovi autotalliin – katso video!

PihaTalo

Kauko-ohjaimella varustettu autotallin nosto-ovi on järkevä valinta useimpiin autotalleihin. Uusi nosto-ovi parantaa tallin yleisilmettä ja helpottaa käyttöä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

 Nosto-ovessa on saranoitu ja lämpöeristetty lamellilevyrakenne. Autotallin tummanruskea väri sopii hyvin pihapiirin ja rakennusten tyyliin.

Autotallin ovi on huomattava osa julkisivua, oli autotalli sitten erillinen piharakennus tai osa asuinrakennusta. Usein oven tyyli on yhtenäinen talon arkkitehtuurin kanssa. Monilla ovivalmistajilla on laaja profiili- ja värivalikoima, ja oviin saa myös ikkunoita ja käyttöä helpottavia erillisiä kulkuovia. Laatuun kannattaa panostaa, sillä oven on kestettävä avaamista ja sulkemista myös pakkasilla tai myrskysäällä.

1980-luvulla rakennetun autotallin kippiovi oli jo kulunut ja oven avaaminen oli työlästä: ovea piti vetää voimalla, jotta sen sai auki. Vanhan kippioven kammet ja jouset pitivät kovaa meteliä eivätkä olleet turvallisuutensa vuoksi enää parhaimmillaan. Asukkaat kiinnostuivat automaattisesti avautuvasta nosto-ovesta helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden vuoksi: turvamekanismi pysäyttää oven, jos oven jousitus pettää tai oven alla on este, esimerkiksi lapsi tai lemmikkieläin. Oven nostava ja laskeva moottori myös lukitsee oven paikalleen.

Autotallissa oli vanha ja hankala kippiovi ennen uutta nosto-ovea.

Pariovi, kippiovi vai nosto-ovi?

Autotallin oven valintaan vaikuttavat autotallin käyttötarkoitus ja oven avaamisen vaadittava tila. Esimerkiksi pariovi on käytännöllinen, jos autotallissa ei juurikaan säilytetä autoa, mutta jos auto ajetaan joka päivä talliin, kaukosäätimellä avattava nosto-ovi helpottaa kotiintuloa huomattavasti.

Pariovet vaativat paljon avaustilaa, kun taas kippioven tilantarve on huomattavasti pienempi. Lamellinosto-oven levyt taittuvat rullien ja kiskojen avulla sisäkaton alle vaakatasoon, joten se tarvitsee hieman tilaa oviaukon yläpuolelle ja sivuille, mutta ei rakennuksen ulkopuolelle. Jos oviaukon sivuilla ei ole vaadittavaa tilaa, voi talliin asentaa kippioven.

Nosto- ja pariovien käyttäminen onnistuu kaikilta; kippiovi voi sen sijaan olla hankala etenkin lyhyelle ihmiselle. Oikein asennettuna lamelliovi nousee kevyesti, ja jouset keventävät oven nostamista. Oveen saa myös helposti asennettua sähkömoottorilla toimivan nostoautomatiikan.

Autotallissa säilytetään usein arvokasta irtaimistoa, ja automatiikalla avattavan oven takana tallin tavarat eivät päädy vorojen käsiin kovinkaan helposti. Moottori pitää oven kiinni eikä erillistä lukkoa tarvita. Moottorilukon voi myös vapauttaa helposti sisäpuolelta, jolloin ovi nostetaan ja lasketaan manuaalisesti. Oveen voi hankkia myös koodilla avautuvan älylukon. Oven vieressä oleva ovikoodiavaaja helpottaa talliin pääsyä esimerkiksi pihatöitä tehdessä.

 Lamelliovi asennetaan sisääntuloaukon taakse. Lamellirakenne nousee tallin kattoon vaakatasoon oviaukon sivuille kiinnitettyjä kiskoja pitkin, eikä se tarvitse tilaa rakennuksen edestä.

Autotallin oven asennus

Esimerkkikohteeseen valittiin Crawford-nosto-ovi. Ennen tilaamista asentaja kävi mittaamassa oviaukon. Asennusvaiheessa vanha ovi irrotettiin karmeineen, kampineen ja jousineen. Sen jälkeen karmiin asennettiin lisärakenteita ja ovenpieliin lisäpuut, joilla saatiin yhtenäinen tasopinta ylhäällä ja sivuilla. Sivuille tarvittiin 8 cm kiinnitystilaa kiskoille, jotka kiinnitettiin oviaukon ympärille sisäseinään.

Yksinkertaisen ovirakenteen asentaminen voi onnistua kotinikkariltakin, nosto-oven asentaminen sen sijaan voi olla haastavaa. Purkuvaiheessa erityisesti vanhan kippioven jousien kanssa on syytä olla varovainen.

Valmis ovi avautuu ja sulkeutuu kaukosäätimen painalluksella, joten autosta ei tarvitse nousta ovea avaamaan. Kaukosäädin tunnistaa säteen noin 30 metrin päästä eli oven voi avata hyvissä ajoin. Vaikka talli ei olekaan lämmin tila, lämpöeristetty lamellirakenne pitää pahimman viiman ulkopuolella. Kestävä rakenne takaa pitkän käyttöiän.

Tarkista ja huolla autotallin ovi säännöllisesti

Autotallin oven toiminta kannattaa tarkistaa pari kertaa vuodessa. Kiinnitä huomiota avausmekanismin turvallisuuteen ja tarkista lukon toimivuus ja ulkopinta. Puinen ovi vaatii teräs- tai alumiiniovia enemmän huoltoa, sillä se on välillä maalattava. Jos ovi ei avaudu ja sulkeudu sujuvasti eikä ongelmaa ole helppo korjata, kannattaa hankkia uusi ovi. Automatiikan asentaminen ei tee huonoa ovea paremmaksi.

Katso video kuinka nosto-ovi vaihdettiin!

 

Mitä maksoi?

  • Hintaan vaikuttavat mm. oven materiaali, koko, eristys ja kauko-ohjaus.
  • Materiaalit 1 700 €, työt 500 € (yht. 2 200 €), kotitalousvähennysten (150 €) jälkeen yht. 2 050 €.
  • Asennus kesti noin päivän, ja hintaan kuuluivat tarkat mittaukset sekä purkujätteiden poisvienti.

Teksti ja kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

autotalli autotallin ovet autotallin ovi autotallinovet autotallinovi lamellinosto-ovi nosto-ovi


Lisää samasta aiheesta

Aiheeseen liittyviä tuotteita