MAINOS

Turvenappi vai kookosnappi?

Piha

Puutarhuri testasi, miten kookoskuidusta tehty kasvatusnappi eroavat perinteisestä turvenapista. Esittelyvuorossa takuuvarma kukkija, kerrottu ahkeraliisa!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Miten kookoskuidusta tehty kasvatusnappi eroaa perinteisestä turvenapista? Halusimme testata asiaa ja istutimme kolmeen kookosnappiin ja kolmeen turvenappiin kurpitsansiemeniä ja laitoimme ne samaan minikasvihuoneeseen.

Ensimmäisen viikon tapahtumat lyhyesti:

  • Kookosnappi ei pysynyt kasassa (siinä ei ollut tukiverkkoa), joten se liotettiin ja laitettiin kennoon (hankalampaa verrattuna turvenappiin, jossa siis on verkko).
  • Siemeniä ei asetettu tarkasti itämissuuntaan, vaan ainoastaan tökättiin ne paikalleen.
  • Kookosmullasta nousi kaikki kolme jo kahden päivän jälkeen. Turvenapeista vain yhdessä oli kasvua.
  • Viikon jälkeen kookosmullassa olevat taimet kasvavat ja ovat valmiita koulintaan. Turvenapeista on yhä vain yhdessä hyvä kasvu, yksi verso tunkee itseään sivusta (juuret ovat kasvaneet hyvin) ja yksi on ihan mykkä.

Havainnot yhteenvetona:

  • Kookosnappi on hankalampi käsitellä.
  • Kookosnapissa siemen kääntyy ja itää paremmin.
  • Turvenapin kanssa on oltava huolellisempi kylvövaiheessa, mutta jatkokäsittely on helpompaa kuin kookosnapin kanssa.
  • Turvenapin voi jatkoistuttaa nopeammin, koska paakku pysyy kasassa paremmin kuin kookoksella.
  • Kookosnapeista pitää löytää verkotettu versio ja testata myös se.
  • Tutkimukset jatkuvat (mm. uusilla siemenillä ja pistokkailla) ja kerron taas havainnoista sitä mukaa.

Takuuvarmoja turvenappeja saat täältä, mutta kookosnapeissa on vielä haussa paremmin käsiteltävät napit. Toki teetättämämme kookosmulta yhden ja viiden litran pakkauksissa on toimivaa. Sen olen jo testannut aiemmin niin taimien jatkokasvatuksessa kuin huonekasvienkin kanssa.

Kesäkeittiön parhaat myös kookoksessa

Kesäkeittiön parhaat -idea syntyi kookosmullan myötä: pakkauksessa on persiljan, basilikan ja salaatin siemenet sekä jokaiselle oma kookosmultapussi. Niissä nuo saavat kasvaa vaikka koko kesän tai toki ne voi siirtää maahan tai (hienompiin) ruukkuihin kasvamaan. Paketti on varmasti myös kiva tuliainen eikä ole hinnalla pilattu: koko setti nyt vain 3,95 € (ovh 7,90) täältä.

Nämä on kylvetty maanantaina ja kaikissa näkyy jo ituja.

Virvan vinkki luonnonvalon maksimoimiseen

”Aina ei ole mahdollisuutta viritellä valoja joka paikkaan. Olen käyttänyt valon heijastuksia siihen ongelmaan. Liimasin rikkoutuneen peilin mappikansion sisäsivuille. Olen sijoittanut sen kasvien taakse pystyyn. V-muotoisena se lisää heijastusefektiä ja pysyy hyvin pystyssä. Kasviruukut olen sijoittanut folion päälle ja levittänyt vaalean verhon kasvien taakse. Näillä konsteilla ulkoa tuleva valo lisääntyy.”

Itse käytin (ennen led-valojen aikakautta) myös sellaista ideaa, että päällystin foliolla pahveja ja sijoitin niitä kasvien ja etenkin kylvöastioiden taakse. Käytännössä idea on siis sama kuin Virvallakin, toteutuksessa vain pieni ero. Väliä ei ole miten toteuttaa, kasvit kyllä kiittävät ja hyötyvät kaikista tavoista!

Sarin vinkki idätyslautalla tapahtuvaan idätykseen

”Kokeilin ensimmäistä kertaa lautalla idättämistä ja nimenomaan omilla keijunmekon siemenillä. Kun en viitsinyt alkaa leikata styroksia, käytin kuplamuovia, jossa on isot kuplat. Hyvin kelluu ja toimii! Suunnittelin seuraavassa satsissa ottaa kokeiluun ’ilmatyynyt’, joita teidän paketeissanne on täytteenä.”

Miksi keijunmekon ostosiemenet eivät idä, mutta itse kerätyt itävät?

Moni on ihmetellyt, miksi kaupasta ostetut keijunmekon siemenet eivät idä kunnolla, mutta omasta kasvista syksyllä kerätyt siemenet itävät loistavasti.

Syy siihen voi olla hyvinkin looginen. Keijunmekon siemenen ympärillähän on luonnostaan sellainen ohut ”huntu”, jonka tarkoituksena on siirtää ja pitää siemen kosteana. Hento huntu rikkoutuu helposti, kun siemenet pakataan pusseihin koneella ja niitä kiikutellaan pusseissa paljon, ennen kuin ne tulevat kauppaan.

Suosittelen ottamaan keijunmekoista syksyllä aina siemeniä talteen, jos haluat niitä idättää ja kasvattaa seuraavina vuosina. Tai sitten kaikkein helpoimmalla pääset, kun tilaat keijunmekon istutusvalmiit taimet (esikasvatettuina 6 kpl -> 7,90 €) täältä.

Esittelyvuorossa kerrotut ahkeraliisat

Ahkeraliisoista vähemmän tunnettuja ovat uudet kerrotut ja kompaktit lajikkeet. Valitsin tälle vuodelle (viimevuotisten kokemusten ja testien perusteella) neljä lajiketta. Kaikki ovat ”kukkimisihmeitä”, ja ne kasvavat ns. kokoonsa eivätkä rojahtele ja veny. Kerrotut kukat kestävät erinomaisesti sadetta, kukkivat takuuvarmasti koko kesän syksyyn asti, niitä ei tarvitse latvoa tai karsia eikä edes poistaa kukkineita kukkia. Kauniit värit ja terve lehdistö viimeistelevät ne täydellisesti!

Neljä tainta laitetaan 23–25 cm ruukkuun / amppeliin. Tämän vuoden uutuuden Whiten (4 kpl -> 9,95 €) voit tilata täältä, Pinkin (4 kpl -> 9,95 €) täältä, Purple Stripen (4 kpl -> 9,95 €) täältä ja ahkeraliisa & poutapilvi -yhdistelmän (4+4 = 8 kpl -> 12,55 €) täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

idättää idätys kookoskuitu kookosmulta kookosnappi siemen siemenkylvö taimi


Lisää samasta aiheesta