MAINOS

Kuntaverovertailu 2012: Keskipalkkaisen perheen veroissa tuhansien eurojen erot

Talo

Vuonna 2012 tuloverotus on Manner-Suomen kunnista kireintä Siikalatvassa, jossa keskipalkkainen perhe maksaa 4 165 euroa enemmän tuloveroja kuin Kauniaisissa, joka on puolestaan kaikista kunnista lievin verottaja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Keskipalkkainen palkansaajaperhe maksaa Kauniaisissa tuloveroja*) yhteensä 22 292 euroa ja Siikalatvassa 26 457 euroa vuonna 2012.

Kireiden verottajien kärkijoukkoon kuuluvat Siikalatvan ohella Kitee, Vihanti, Alavieska, Hämeenkoski, Kesälahti, Tohmajärvi, Lavia, Juankoski, Humppila ja Halsua.

Kevyimpien verottajien ryhmään kuuluvat puolestaan metropoliseudulta Kauniaisten lisäksi myös Helsinki, Espoo ja Tuusula. Lisäksi keveiden kunnallisverottajien kärkikymmenikössä on kuntia Varsinais-Suomesta (Naantali, Raisio ja Kaarina), Satakunnasta (Rauma, Eurajoki) ja Etelä-Karjalasta (Luumäki).

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta selvityksestä, jossa on vertailtu kunnallisia veroja maakunnittain Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Omien verotulojen merkitys vaihtelee suuresti maakunnittain

Kuntien omien verotulojen suhteellinen merkitys kunnallisten palvelujen rahoittamisessa verrattuna kuntien saamiin valtionosuuksiin vaihtelee suuresti maan eri osissa.

Uudellamaalla verotulot olivat vuonna 2011 asukasta kohden 4 338 euroa ja valtionosuudet vain 595 euroa. Toinen ääripää on Kainuu, jossa asukasta kohti lasketut verotulot olivat 3 028 euroa ja valtionosuudet 2 448 euroa.

*) kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero ja sosiaalivakuutusmaksut

Lievimmin ja ankarimmin keskituloista palkansaajaperhettä * verottavat kunnat vuonna 2012

* Perheen tulonsaajien kuukausipalkat ovat 2 907 € ja 3 556 € (Tilastokeskuksen julkaisemat naisten ja miesten keskipalkat vuonna 2011 korotettuna ansiotason 3,4 % nousulla vuodelle 2012). Vuositulo lomarahoineen on 12,5 x kk-palkka, jolloin yhteenlasketut tulot vuonna 2012 ovat 80 788 euroa.
* Sova-maksut sisältävät sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun ja päivärahamaksun sekä (alle 53-vuotiaan) työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksun.

 

Lähde: Veronmaksajien Keskusliitto, www.veronmaksajat.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kuntavero tulovero vero veronmaksajat verotusarvo