Tutkimus: Eräretki kannattaa järjestää porukassa ja vähintään viikoksi

Suomessa eräilyllä on pitkät perinteet ja väkilukuun suhteutettuna meillä metsästetään enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Monet hakeutuvat luontoon rentoutumaan, mutta lähes yhtä monet lujittavat myös ystävyyssuhteita metsän keskellä, paljastaa Metsähallituksen tutkimus.
Luontohavainnot, eväiden syönti, matkan suunnittelu ja mahdollinen saalis ovat luontoretken suola. Sokerina pohjalla on kuitenkin seura ja reissun fiilistely porukassa, kertoo Metsähallituksen tutkimus.
Tutkimuksessa selvitettiin metsästäjien ja kalastajien kokemuksia luonnon tuottamasta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta mielihyvästä. Sekä metsästäjät että kalastajat kokivat fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kasvaneen eräreissuilla eniten, heti perässä tulee sosiaalinen hyvinvointi.
Eräilijöiden hyvinvointi kasvoi eniten pitkillä reissuilla pohjoiseen kavereiden kanssa. Etelä- ja Länsi-Suomen alueelle suuntautuneet metsästys- ja kalastusreissut jäivät eräilijöiden kokemissa hyvinvointivaikutuksissa hännille.
– Luontoon lähdetään ennen kaikkea irtautumaan arjesta. Mitä enemmän reissu eroaa arjesta, sitä suuremmat ovat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset hyödyt, Metsähallituksen erikoissuunnittelija ja toinen tutkimuksen tekijä Mikko Rautiainen kertoo.
Uusien maisemien, tuttavien ja kokemusten lisäksi eräreissut tarjoavat Rautiaisen mukaan vielä jotain, mitä sohvaperunan on vaikea saada kotoa käsin.
– Luonnossa retkeilyyn kuuluu aina elämyksellisyys. Koskaan ei voi tietää, millaisia kokemuksia kertyy ja tuleeko saalista. Leffaillat kotona harvoin tuottavat yhtä paljon yllätyksiä.
Eräretki kokonaisvaltaista yhdessäoloa
Metsähallituksen tutkimuksen mukaan suosituinta eräilyseuraa on tuttu kaveriporukka. Kaksi kolmesta metsästäjästä kertoo lähtevänsä reissuun kavereiden kanssa. Kalastajistakin puolet ottaa kaverit mukaan ja kolmannes perheen.
Porukalla reissaaminen on kokonaisvaltaista yhdessä olemista ja ryhmähengen luomista. Tyypillisesti metsästys- tai kalastusporukka matkustaa, majoittuu, syö ja viettää iltaa yhdessä. Myös tunteet jaetaan – oli se sitten ilo onnistuneesta saaliin kaadosta tai pettymys karkuun päässeestä vonkaleesta.
Rautiaisen mukaan päivän kuitenkin kruunaa hetki, kun koko porukka kokoontuu yhteen taukopaikalle ja jakaa päivän sattumukset.
– Kyllähän se on hienoa iloita onnistumisista yhdessä kavereiden kanssa. Ja aina kalareissulla tarvitaan haavimiestä yhtälailla kuin sitä virvelinheittäjääkin.
Tietolaatikko: Näin eräretki onnistuu
1. Luvat kuntoon
Eräreissua suunnittelevan pitää ensimmäiseksi muistaa hankkia tarvittavat luvat. Sekä kalastus- että metsästysluvat ja moottorikelkkaluvat saa osoitteesta eraluvat.fi.
2. Hanki oikeanlaiset varusteet
Varusteet pitää hankkia maaston ja matkan keston mukaan. Huonot varusteet pilaavat helposti koko reissun.
3. Mitä pidempi matka, sitä tarkempi valmistelu
Pitkät ja haasteelliset reissut vaativat tarkkaa suunnittelua. Jos mielessä siintää pitkä reissu, kannattaa suunnitteluunkin varata runsaasti aikaa.
4. Ota kaveri mukaan
Jos matkaseuraa ei löydy omasta lähipiiristä, sitä voi etsiä erilaisilta keskustelupalstoilta ja paikallisista kalastus- ja metsästysseuroista. Kokeneiden eräilijöiden seurassa on turvallista reissata.
5. Nauti luonnosta
Luontoon lähdetään ennen kaikkea irrottautumaan arjesta. Luonnon rauhassa on hyvä ladata akkuja ja valmistautua taas uusiin seikkailuihin. Muista kunnioittaa luontoa, älä roskaa tai häiritse eläimiä.
Lisätietoja:
Metsähallitus
erikoissuunnittelija Mikko Rautiainen
mikko.rautiainen@metsa.fi
Metsähallituksen ja Oulun Diakonissalaitoksen tekemässä Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta – tarkastelussa metsästäjät ja kalastajat -tutkimuksessa selvitettiin Metsähallituksen lupa-asiakkaiden metsästys- ja kalastusmatkoilla kokemia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Tutkimuksen kohteena olivat valtion alueille metsästys- tai kalastusluvan vuonna 2013 hankkineet henkilöt. Tutkimus julkaistiin 28.8.2014. Tutkimusaineisto kerättiin internet-kyselyllä. Metsästäjistä vastaajia oli 4653, joista miehiä oli 4 513 ja naisia 140. Kalastajista vastaajia oli 1 797, joista miehiä oli 1 668 ja naisia 129.
Lähde: Deski.fi
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
eräily erämaa eräreissu eräretkeily kalareissu kalastus kalastusluvat metsästyslupaTuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja