MAINOS

Tutkimus: Haja-asutusalueilla jätevesiremontti lykätään viimeiseen hetkeen

Talo

Uponorin toteuttaman jätevesiremonttitutkimuksen mukaan haja-asutusalueella asuvien tietämys uudesta jätevesilainsäädännöstä on suhteellisen hyvä. Lähes 70 % vastanneista ilmoittaa, että uusi jätevesilainsäädäntö on heille tuttu ja he tietävät kuinka lainsäädännön mukaan tulee toimia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tietous ei kyselyn mukaan ole kuitenkaan parantunut viime vuodesta ja edelleen yli viidesosa vastaajista kertoo kaipaavansa asiasta lisätietoa. Kyselyn vastauksista päätellen myös jonkinlaista kapinahenkeä näyttäisi kytevän vastaajien keskuudessa, sillä kolmannes ei aio ottaa stressiä asetuksen määräajasta ja pieni osa aikoo kieltäytyä tekemästä remonttia, vaikka tarvetta olisi. 

– Epätietoisten osuus on hieman huolestuttavaa tässä vaiheessa, kun lakimuutos on ollut voimassa jo melkein puolitoista vuotta ja määräaika umpeutuu reilun vuoden päästä. Näyttäisi siltä, että tietoa tarvitaan vielä, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Jaana Honkonen vahvistaa. 

Uponorin toteuttamaan kyselyyn vastasi 563 henkilöä ympäri maata. Tutkimus toteutettiin Rakentaja.fi:ssä ja Uponorin Facebook-sivujen kautta heinäkuussa 2018. Tuloksia on verrattu viime vuonna tehtyyn vastaavaan tutkimukseen. 

Suurin osa aikoo noudattaa määräaikaa, kapinallisiakin löytyy

Ympäristönsuojelulain muutos ja uudistettu hajajätevesiasetus astuivat voimaan viime vuoden huhtikuussa. Jätevesiremontin määräaikaa on jatkettu 30.10.2019 saakka niille kiinteistöille, jotka sijaitsevat pohjavesi- tai ranta-alueilla. Vastaajista 60 % aikoo toteuttaa jätevesiremontin ennen määräaikaa. Yli 30 % vastaajista ilmoittaa, että määräajalla ei ole väliä ja jätevesiremontti toteutetaan silloin, kun ajankohta sopii itselle parhaiten. Vastaajista 6 % suhtautuu välinpitämättömästi jätevesiremonttiin, vaikka sille olisikin tarvetta. 

– Jätevesilainsäädännön useat muutokset viime vuosina ja määräajan pidentämiset ovat saattaneet vaikuttaa vastaajien mielipiteisiin. Nyt on kuitenkin oikea aika aloittaa suunnittelu, jotta jätevesiremontin ehtii toteuttaa ennen määräaikaa ja ammattitaitoisia suunnittelijoita ja urakoitsijoita on vielä hyvin saatavilla, Uponorin Jaana Honkonen painottaa.    

Jätevesilainsäädännön vaatimukset ja omasta asuinympäristöstä ja asumismukavuudesta huolehtiminen nousivat tärkeimmiksi syiksi tehdä jätevesiremontti. Myös lähivesistön suojelua pidetään aiempaa tärkeämpänä.  

– On ilahduttavaa, että suomalaiset haluavat huolehtia omasta asuinympäristöstään ja suojella vesistöjään. Lähivesistön tila vaikuttaa suoraan myös omaan asumisviihtyvyyteen, Jaana Honkonen toteaa. 

Jätevesijärjestelmän toteuttaminen vaatii suunnitelman ja luvan

Edellisvuoden tapaan maapuhdistamot ja harmaavesisuodatin ovat mieluisimmat tavat käsitellä jätevesiä. Niitä kannattaa liki 80 % vastaajista. Yli puolet vastaajista ilmoittaa, että tärkein jätevesijärjestelmän valintaan vaikuttava asia on, että valmistaja on alan pitkäaikainen toimija, joka vastaa tuotteistaan myös tulevaisuudessa. Jätevesiremontin teettäneistä yli 90 % on tyytyväisiä remontin toteutukseen ja lopputulokseen. 

– Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia, että jätevedet käsitellään asiaankuuluvasti. Rakentaminen ja muutostyöt vaativat useimmiten jätevesisuunnitelman ja luvan. Hyvä jätevesisuunnitelma ja luotettava toimittaja takaavat, että kiinteistölle hankitaan oikein mitoitettu ja kohteeseen sopiva järjestelmä, tuoteryhmäpäällikkö Jaana Honkonen painottaa. 

Lisätietoja: 

Haja-asustusalueen jätevesiasetus pähkinänkuoressa >

Jätevesijärjestelmän valinta-apuri >

Lähde: ePressi.com, kuva: Uponor

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jätevesi jätevesiasetus jätevesien käsittely jätevesijärjestelmä jätevesilaki jätevesiremontti jätevesisaneeraus


Lisää samasta aiheesta