MAINOS

Tutkimus: lumityöt hyvää hyötyliikuntaa, seura kelpaa kolaushommiin

Piha

Talvi alkoi tänä vuonna runsaslumisena. Viime päivinä monen aamu on alkanut lumitöillä. Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset mieltävät lumityöt hyväksi hyötyliikunnaksi. Vain puolet allekirjoittaa väitteen, että lumen kolaaminen olisi ärsyttävää pakkopullaa: puolet myöntää tekevänsä lumitöitä mielellään ja nauttivansa runsaslumisesta talvesta. Työvälineiden laadun koetaan vaikuttavan siihen, miten raskaalta lumityöt tuntuvat. Jotta hankiraivo ei pääsisi valloilleen, Masi-lumityövälineiden valmistaja kokosi parhaat vinkit kolaan tarttuville.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Noin 40 prosenttia suomalaisista asuu talossa, jonka lumityöt hoitavat asukkaat itse. Muiden osalta aurauksen hoitaa huoltoyhtiö. Tämä käy ilmi Masi-lumityövälineiden valmistajan teettämästä tuoreesta kyselystä. Omakoti- ja erillistaloissa lumityöt ovat erityisen tuttua puuhaa: yhdeksän taloutta kymmenestä tekee ne itse. Siksi kolaushommiin ryhdytään usein yhdessä perheenjäsenten kanssa (73 %).

Rivi- ja paritaloissa asuvista noin puolet hoitaa kiinteistön lumityöt osin tai kokonaan itse. Näissä kohteissa asuvat auttavat innokkaimmin myös muita: joka kolmas kertoo säännöllisesti auttavansa naapuria tai sukulaista lumen luomisessa. Heidän suhtautumisensa lumitöihin on keskiarvoa myönteisempää omakoti- ja kerrostaloasujiin verrattuna. Kolausapua muille tarjoavat useammin miehet kuin naiset.

Kerrostaloasukkaat pääsevät kolaamaan lunta harvakseltaan, kotonaan sitä tekee vain harva (4 %). Joka kymmenes tarjoaa kuitenkin säännöllisesti kolausapua sukulaiselle tai tutulle.

Kotien lisäksi lunta lapioidaan mökeillä ja työpaikoilla. Mökkireissuilla kolan varteen tarttuu talvisin 17 prosenttia vastaajista. Työpaikallaan lumitöihin pääsee joka kymmenes vastaaja.

Hyvää hyötyliikuntaa ja välineurheilua

Lumitöiden koetaan kuuluvan Suomen talveen. Noin puolet vastaajista kertoo tekevänsä lumitöitä mielellään. Negatiivisimmin suhtautuvat kyselyn nuorimmat vastaajat, leppoisimmin 56–65-vuotiaat: siinä missä noin puolet kaikista vastaajista pitää lumen kolaamista ärsyttävänä pakkopullana, vain joka kolmas 56–65-vuotias on tätä mieltä. Aamulla tehtävät lumityöt hermostuttavat hieman enemmän naisia kuin miehiä. Lumen poistamista kulkuväyliltä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen tärkeänä liikkumisen ja turvallisuuden kannalta.

Lumityöt eivät vie iloa runsaslumisesta talvesta. Yhteensä 56 prosenttia vastaajista kertoo nauttivansa korkeista kinoksista. Asumismuodolla ei ollut vaikutusta siihen, miten positiiviseksi tai negatiiviseksi runsaslumisuus koettiin. Moni kuitenkin kaipaa seuraa kolauspuuhiin: noin 80 prosenttia vastaajista kertoo, että lumitöitä on hauskempaa tehdä yhdessä jonkun kanssa. Seuraa kaipaavat hieman useammin naiset kuin miehet.

Lumitöitä pidetään hyvänä hyötyliikuntana. Yhteensä 94 prosenttia vastaajista allekirjoittaa tämän väitteen. Työvälineiden laatu vaikuttaa siihen, kuinka raskaalta lumityöt tuntuvat. Noin 90 prosenttia vastaajista on samaa mieltä tästä. Ehjät ja tarkoituksenmukaiset lumityövälineet tekevät työstä sujuvampaa.

Tulokset perustuvat Masi-lumityövälineiden raumalaisen valmistajan teettämään sähköiseen kyselyyn, joka toteutettiin marraskuussa 2016. Siihen vastasi yhteensä 1053 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Vastaajista 52 prosenttia oli naisia ja 48 prosenttia miehiä.

Lisätietoja:

Motoseal Components Oy

www.masitools.fi

Kotimainen Motoseal Components Oy valmistaa Masi-lumityövälineitä ja traktoreiden etulokasuojia Raumalla. Masi-lumikolissa tiivistyy yli 30 vuoden kokemus lumityövälineiden muotoilusta ja valmistamisesta: alkuvuosien Masi-lumikolat olivat ensimmäisiä lumikolia Suomessa, joiden kuupat tehtiin muovista. Masi-tuotteilla on Avainlippu-merkki.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lumenluonti lumityö lumityökalu lumityöt lumityöväline lumityövälineet


Lisää samasta aiheesta