Tutkimus: Nämä ovat suomalaisten suosikki jouluruoat

Keittiö

Lidlin tuoreen tutkimuksen mukaan joulun suosituimmat ruokalajit ovat yhä kinkku, lanttu- ja porkkanalaatikko sekä joulutortut, -piparit ja -konvehdit. Yli puolet suomalaisista kaipaa kuitenkin joulun ruokalajeihin lisää vaihtelua tai syö jouluna jotain muuta kuin perinteisiä jouluruokia. Jopa kolmasosa nuorista olisi valmis jättämään kinkun kokonaan.

Lidlin teettämän jouluruokatutkimuksen* mukaan 40 prosenttia suomalaisista nauttii jouluna edelleen mahdollisimman perinteisistä jouluruoista, mutta lähes puolet suomalaisista (48 %) kaipaa joulupöytään vaihtelua ja uusia ruokalajeja. Joka kymmenes (11 %) on kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin tai syö jouluisin jotain ihan muuta.

– Vaihtelunhalusta huolimatta joulukinkku on yhä joulupöydän suosituin ruokalaji. Se kuuluu 82 prosenttiin suomalaisten joulupöydistä. Perinteiseen jouluruokaan kyllästyneiden joulupöytään se kuuluu kuitenkin huomattavasti harvemmin, kertoo Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs.

Myös perinteiset laatikot pitävät pintansa suosituimpien jouluruokien kärjessä. Lanttu- ja porkkanalaatikko katetaan 77 prosenttiin ja perunalaatikko 66 prosenttiin joulupöydistä. Rosollia tarjotaan 67 prosentissa suomalaisista joulupöydistä.

– Erityisesti nuoret kaipaavat joulupöytään jotain täysin uutta. Lähes viidesosa 18–29-vuotiaista on kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin tai syö jouluna jotain muuta. Jopa 35 prosenttia heistä voisi jättää kinkun kokonaan pois joulupöydästä. 41 prosenttia olisi valmis luopumaan lanttulaatikosta ja 32 prosenttia porkkanalaatikosta, Heinrichs sanoo.

Kinkun suosio hiipuu – kasvis- ja kalaruoat nousussa

Tutkimuksen mukaan 10 prosenttia suomalaisista aikoo vähentää porsaanlihan osuutta joulupöydässä. Kinkun sijaan pöytään katetaankin kala- ja kasvisruokia. Kasvisruokia joulupöytään aikoo lisätä 17 prosenttia ja kalaruokia 16 prosenttia suomalaisista.

– Tämä trendi näkyy myös meillä Lidlissä. Isojen joulukinkkujen sijaan hankitaan pienempiä, tuoresuolattuja joulukinkkuja. Kinkkua saatetaan tarjoilla joulun juhlapöydässä vain aattona, ja välipäivinä nautitaan muista ruokalajeista. Monipuoliset kala- ja kasvisruoat sekä riista- ja porotuotteet näkyvätkin tänä jouluna Lidlin valikoimassa yhä enemmän. Ne eivät vielä täysin syrjäytä kinkkua, mutta tarjoavat vaihtoehtoja niille, jotka kaipaavat vaihtelua joulupöytään, Heinrichs kertoo.

Suosituin kalaruoka joulupöydässä on graavikala. Se kuuluu jopa 64 prosenttiin suomalaisten joulupöydistä. Seuraavaksi suosituimpia ovat silli (51 %), kylmäsavustettu lohi (46 %) ja lämminsavustettu lohi (32 %) sekä mäti (28 %). Lipeäkala maistuu vain 13 prosentille suomalaisista.

Herkuttelu kuuluu joulunviettoon

Suosituimpia jouluherkkuja ovat joulutortut (76 %), -piparit (70 %) ja -konvehdit (70 %). Ne maistuvat erityisesti naisille. Jouluna nautitaan lisäksi riisipuurosta (65 %) ja glögistä (63 %). Pöytään katetaan runsaasti myös erilaisia juustoja – joka toiselle suomalaiselle (55 %) joulun tärkeimpiin antimiin kuuluvatkin juustot.

– Herkuttelu kuuluu olennaisena osana joulunviettoon. Siksi ei olekaan ihme, että suosituimpien jouluruokien kärjessä on näin monta makeaa herkkua. Erityisesti vaihtelua kaipaavien joulupöydästä löytyy juustoja. Maukas pari juustoille valmistuu esimerkiksi Lidlin Jouluaitta-merkin vaaleasta piparkakkutaikinasta. Myös joulutortut saavat joka vuosi uusia, trendikkäitä muotoja. Lidlin valikoimasta löytyy perinteisen luumutäytteen lisäksi erilaisia marmeladeja, kuten mustikka ja päärynä-kinuski, vinkkaa ostopäällikkö Riikka Nordqvist.

Joulupöydissä alueellisia eroja

Joulun ruokalajeissa ja suhtautumisessa perinteisiin jouluruokiin on selkeitä eroja eri puolilla Suomea. Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa asuvat kaipaavat eniten vaihtelua perinteisiin jouluruokiin. Tuttuun ja perinteiseen joulupöytään luotetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa.

– Pohjois- ja Itä-Suomessa syödään eniten perinteisiä joululaatikoita, kuten lanttu- ja porkkanalaatikkoa, mutta perunalaatikko ei ole siellä yhtä suosittu. Bataattilaatikko ja maksalaatikko puolestaan ovat löytäneet tiensä erityisesti länsisuomalaisten joulupöytiin, Heinrichs sanoo.

Kinkku kuuluu joulupöytään koko Suomessa, mutta kalkkunaa syödään eniten Länsi-Suomessa. Se löytyy joka viidennestä (22 %) länsisuomalaisesta joulupöydästä. Erilaisista kala- ja äyriäisruoista nautitaan erityisesti Uudellamaalla. Kalaruokien sijaan Itä-Suomessa joulupöytään valmistuu karjalanpaisti. Rosolli maistuu eniten Etelä-Suomessa.

Joululimppu on suosituin Länsi-Suomessa, jossa se kuuluu jopa 56 prosenttiin joulupöydistä. Itä-Suomessa joululimpun tilalla maistuvat karjalanpiirakat. Niitä tarjotaan joka toisessa (55 %) joulupöydässä. Pohjois-Suomessa joululeiväksi katetaan useimmin rieska, Uudellamaalla ja Etelä-Suomessa saaristolaisleipä.

– Joulun herkuttelusta suomalaiset ovat kuitenkin yhtä mieltä. Leivonnaiset ja muut jouluun kuuluvat herkut, kuten joulutortut, -piparit ja -konvehdit, glögi ja riisipuuro maistuvat kaikille ympäri Suomen, Riikka Nordqvist toteaa.

Joulun suosituimmat ruokalajit – mitä kuuluu joulupöytään?

Liha- ja kalaruoat:

  • kinkku 82 %
  • graavikala 64 %
  • silli 51 %
  • kylmäsavustettu lohi 46 %
  • lämminsavustettu lohi 32 %
  • mäti 28 %
  • karjalanpaisti 21 %
  • kalkkuna 17 %
  • lipeäkala 13 %
  • riista-/poronkäristys tai muut riistaruoat 10 %
  • äyriäiset 9 %

Joululaatikot ja lisukkeet:

  • lanttulaatikko 77 %
  • porkkanalaatikko 77 %
  • rosolli 67 %
  • perunalaatikko 66 %
  • keitetyt perunat tai perunamuusi 64 %
  • sienisalaatti 41 %
  • erilaiset vihersalaatit 39 %
  • maksalaatikko 30 %
  • punajuurisalaatti 25 %
  • bataattilaatikko 16 %
  • paahdetut juurekset tai kasvikset 14 %
  • punajuuri-aurajuustovuoka 10 %

Leivonnaiset ja muut jouluherkut:

  • joulutortut 76 %
  • joulupiparit 70%
  • joulukonvehdit 70%
  • riisipuuro 65 %
  • glögi 63 %
  • juustot 55 %
  • joululimppu 49 %
  • luumu- tai sekahedelmäkiisseli 36 %
  • hedelmä-/taateli- tai muu kuivakakku 28 %
  • karjalanpiirakat 23 %
  • saaristolaisleipä 21 %
  • joulupulla 18 %
  • luumurahka 17 %
  • suklaakakku tai muu täytetty kakku 14 %
  • rieska 12 %

* Tutkimustiedot perustuvat Lidlin tilamaan jouluruokatutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1003 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista.

Lähde: News Cision


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

joulu joulukinkku joululaatikot jouluperinne jouluperinteet joulupöytä jouluruoka

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: