Tutkimus: Olohuone on elämän keskipiste – tällaisesta olohuoneesta Suomessa unelmoidaan

Sisustus
Sohva on suurimmalle osalle suomalaisista olohuoneen tärkein esine. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset kokoontuvat olohuoneeseen rentoutumaan, oleskelemaan sekä viettämään aikaa muiden kanssa. IKEA keräsi sisustusvinkit, joilla saat olohuoneesi vastaamaan unelmiasi.

77 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaisista viettää suurimman osan kotonaoloajastaan olohuoneessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta*. IKEA Suomen teettämän tutkimuksen vastaajista 85 prosenttia kertoo olohuoneen olevan heille rentoutumisen paikka. Olohuoneessa myös mielellään oleskellaan ja kulutetaan aikaa (74 %), ollaan yhdessä muiden kanssa (73 %), irrottaudutaan arjesta (60 %), rauhoitutaan harrastusten parissa (59 %), levätään (54 %) ja kestitään vieraita (53 %).

– Olohuone on elämämme keskipiste, jonka tulee taipua moneen eri tarkoitukseen. Me haluamme tietää suomalaisten toiveista ja inspiroida heitä tekemään omasta olohuoneestaan unelmiensa olohuoneen, kertoo IKEA Suomen viestintäjohtaja Kirsi Gotthardt.

Pienillä sisustusmuutoksilla on mahdollista muovata olohuoneesta rento oleskelutila tai kestien keskipiste.

– Säilytysratkaisuilla on helppo piilottaa turhat tavarat ennen kuin vieraat saapuvat. Kun suljettua säilytystilaa on riittävästi, saadaan esillä olevaa tavaramäärää karsittua. Lisäksi esimerkiksi sohvan irtopäälliset ovat kätevä tapa muuttaa olohuoneen ilmettä. Vieraita varten voi vaihtaa puhtaat päälliset tilalle, jos lapset tai koira ovat kuranneet arkipäälliset, neuvoo IKEA Suomen sisustussuunnittelija Riikka Härkönen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sohva on olohuoneen sydän

Olohuone on kodin tärkeä paikka, johon liittyy usein vahva tunneside. Suomalaiset liittävät olohuoneeseen vahvimmin rentouden (80 %), mielenrauhan ja tasapainon (78 %), kiireettömyyden (74 %) sekä ilon (64 %) tunteet. Sohva on 86 prosentille vastaajista olohuoneen tärkein esine. Seuraavaksi tärkeimpinä pidetään televisiota (80 %), tekstiilejä, kuten mattoa tai verhoja (69 %), viihde-elektroniikkaa (61 %) sekä tv-tasoa (60 %).

– Miehistä 68 prosenttia piti viihde-elektroniikkaa tärkeänä osana olohuonetta, kun taas naisilla vastaava luku oli huomattavasti pienempi. Naisista 80 prosenttia nosti olohuoneen tekstiilit erityisen tärkeäksi osaksi olohuonetta, kertoo Gotthardt.

Olohuoneen sisustaminen voi vaatia luovuutta, jotta kaikki perheenjäsenet kokevat tilan omakseen.

– Kätevä tapa pitää viihde-elektroniikka osana olohuonetta on käyttää suljettavia säilytysratkaisuja. Niiden avulla laitteet on helppo pitää osana olohuonetta sisustuksen yleisilmeen kärsimättä. Ilmeisten ratkaisujen lisäksi kannattaa etsiä vaihtoehtoja myös muilta huonekaluosastoilta: mikään ei estä esimerkiksi kokoamasta keittiön kaapeista säilytysratkaisuja myös olohuoneen puolelle, vinkkaa Härkönen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Unelmien olohuone on avara ja skandinaavinen

Kyselytutkimukseen vastanneista 72 prosenttia unelmoi olohuoneen avaruudesta ja väljyydestä. Vastaajien mukaan unelmien olohuone on iso, avara ja korkea. Olohuoneen tulisi olla valoisa ja isoikkunainen – myös maisemat ovat tärkeitä. Sohva on suomalaisen unelmien olohuoneen keskipiste. Suomalaisten sisustustyylissä toistuu skandinaavisuus, vaaleat värisävyt sekä materiaalina vaalea puu.

– Avaruuden ja tilan tuntua voi lisätä helposti esimerkiksi vaaleiden värisävyjen ja peilien avulla. Valaistuksella teet olohuoneestasi tilavamman, kun katsot, että valo levittäytyy huoneeseen tasaisesti. Lisäksi kalusteiden materiaalit vaikuttavat tilan tuntuun. Kiiltäväpintaiset kalusteet heijastavat valoa ja luovat siten illuusion isommasta tilasta, Härkönen kuvailee.

Näillä vinkeillä teet olohuoneestasi unelmiesi veroisen

Suomalaiset unelmoivat olohuoneen avaruudesta ja väljyydestä. IKEA Suomen sisustussuunnittelija Riikka Härkönen antaa ammattilaisen vinkit, joilla loihdit olohuoneeseesi tilan tuntua:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yhtenäinen värimaailma luo avaruutta. Suosi pinnoissa yhtenäisiä vaaleita värisävyjä. Kun kalusteet ja säilytysratkaisut noudattavat seinäpintojen kanssa samaa värimaailmaa, saat tilaan lisää tilantuntua. Vaalea puu ja luonnonmateriaalit, kuten rottinki ja bambu, lisäävät huoneeseen kodikkuutta ja lämpöä. Väriä olohuoneeseen voi halutessaan tuoda pienillä yksityiskohdilla: esimerkiksi syvät sinisen ja vihreän sävyt tai pehmeä terracotta ovat tänä syksynä ajankohtaisia.
Kalusteilla ja peileillä teet tilasta väljemmän tuntuisen. Valitse oikean kokoiset kalusteet käytettävissä olevaan tilaan. Peilit heijastavat valoa ja saavat siten tilan vaikuttamaan suuremmalta. Peiliä asetellessa kannattaa miettiä, mikä näkymä peilistä katsottavaksi syntyy.
Säilytysratkaisuilla piilotat turhat tavarat. Kun suljettua säilytystilaa on riittävästi, saadaan esillä olevaa tavaramäärää karsittua. Silloin tila kokonaisuudessaan rauhoittuu ja tuntuu, että huoneessa on tilaa hengittää. Ilmeisten ratkaisujen lisäksi kannattaa etsiä vaihtoehtoja myös muilta huonekaluosastoilta: mikään ei estä esimerkiksi kokoamasta keittiön kaapeista säilytysratkaisuja myös olohuoneen puolelle.

Valaistuksella tilavuutta. Ylöspäin suuntautuvalla valolla teet tilasta avaramman: seinän vierustoille laitettavat valonlähteet ovat tähän hyviä vaihtoehtoja. Myös erilaiset kohdevalot, taulun kehyksiin kiinnitettävät tauluvalot sekä kirjahyllyjen sisälle laitettavat valaisimet ovat toimivia vaihtoehtoja.
Ikkunat esiin. Verhojen asettelussa kannattaa kiinnittää huomiota verhotangon leveyteen. Ikkunan päälle asettuvat verhot tekevät huoneesta pienemmän tuntuisen, joten kannattaa valita reilusti ikkunaa leveämpi verhotanko. Silloin verhot jäävät ikkunan sivulle eivätkä peitä sitä. Läpinäkyvät valoverhot tuovat tilavuutta huoneeseen.

* Olohuonetta ja sen merkitystä käsittelevään tutkimukseen vastasi syyskuussa 2016 yhteensä 1 004 18–74-vuotiasta suomalaista. Kysely tehtiin paikkakunnilla, joiden läheisyydessä IKEA-tavaratalot sijaitsevat, eli pääkaupunkiseudulla sekä Raision, Tampereen, Kuopion ja Jyväskylän seuduilla. Tutkimusaineisto on painotettu sukupuolen ja iän osalta. Vastaajilta kysyttiin muun muassa olohuoneen käytöstä, tärkeistä tavaroista, hankinnoista ja tunnelmasta, minkä lisäksi vastaajat saivat vapaasti kertoa olohuoneeseen liittyvistä unelmistaan.

Olohuone on elämän keskipiste

 • 66 % viettää kotonaan suurimman osan vapaa-ajastaan
 • 77 % viettää kotonaoloajasta suurimman osan olohuoneessa tai muussa oleskelutilassa
 • 65 % viettää arkipäivänä olohuoneessa 2–6 h
 • 65 % viettää vapaapäivänä olohuoneessa 4 h tai enemmän

Olohuoneen pääkäyttötarkoitukset

MAINOS
MAINOS LOPPUU
 • Rentoutuminen 85 %
 • Oleskelu ja ajankuluttaminen 74 %
 • Viihteen kuluttaminen 73 %
 • Yhdessäolo muiden kanssa 73 %
 • Arjesta irrottautuminen 60 %
 • Rauhallinen harrastaminen 59 %
 • Lepääminen 54 %
 • Vieraiden kestitseminen 53 %

Nämä tunteet suomalaiset liittävät vahvimmin olohuoneeseen

 • Rentous 80 %
 • Mielenrauha ja tasapaino 78 %
 • Kiireettömyys 74 %
 • Ilo 64 %
 • Suomalaiset eivät juuri liitä nostalgiaa (23 %), energisyyttä (25 %) eivätkä romantiikkaa (26 %) olohuoneeseen

Nämä ovat olohuoneen tärkeimmät esineet – miesten ja naisten tärkeimmiksi valitsemat tavarat eroavat toisistaan

 • Sohva tai sohvaryhmä 86 %
 • Televisio 80 %
 • Tekstiilit, kuten matto tai verhot 69 %
 • Viihde-elektroniikka 61 %
 • Tv-taso 60 %
 • Pöytä-, seinä- tai lattiavalaisin 56 %
 • Sohvapöytä 56 %

Olohuoneen tärkeimmät esineet naisille

 • Sohva tai sohvaryhmä 89 %
 • Tekstiilit, kuten matto tai verhot 80 %
 • Televisio 78 %

Olohuoneen tärkeimmät esineet miehille

 • Sohva tai sohvaryhmä 84 %
 • Televisio 82 %
 • Viihde-elektroniikka 68 %

Unelmien olohuone on avara ja skandinaavinen

Suurin osa haastateltavista ja vastaajista (72 %) unelmoi olohuoneessa avaruudesta ja väljyydestä. Unelmien olohuone on iso, avara ja korkea. Olohuoneen tulee olla valoisa ja isoikkunainen – myös maisemat ovat tärkeitä. Sohva on unelmien olohuoneen keskipiste.

Lisätietoja:

IKEA

www.IKEA.fi


IKEA-visio on luoda parempi arki monille ihmisille. Visiomme ja liikeideamme mukaisesti IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja, nerokkaita kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. IKEA-konsernilla on tällä hetkellä 340 tavarataloa 28 maassa. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa, sekä IKEA-lähipiste Jyväskylässä. 

Lähde: ePressi.com