MAINOS

Tutkimus: Perinteiset roolit jylläävät perhejuhlien järjestämisessä – naiset kantavat vastuun

Sisustus

Naiset kantavat suurimman vastuun perhejuhlien suunnittelusta ja huolehtivat myös juhlaväen kuvaamisesta, kertoo ifolorin tuore tutkimus. Toukokuu ja kesäkuukaudet ovat ylioppilasjuhlien, ammattiin valmistumisen, häiden ja muiden perhejuhlien kiireisintä aikaa. Suomen johtava kuva-alan yritys ifolor halusi selvittää, miten suomalaiset nykyään järjestävät perhejuhlia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ifolorin markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen yllättyi siitä, että naiset kaiken muun suunnittelun ja järjestämisen ohella vastaavat pitkälti myös juhlien valokuvaamisesta. Perinteisesti on ajateltu kuvaamisen olevan suomalaisissa perheissä lähinnä miesten hallussa.

– Äidit kantavat kuvaamisesta enemmän vastuuta kuin isät. Lähes 60 % äideistä kertoo olevansa perhejuhlien pääasiallinen kuvaaja, Pietarinen sanoo.

– Vaikka tasa-arvo miesten ja naisten välillä on Suomessa kehittynyt myönteiseen suuntaan, perhejuhlien järjestämisessä perinteiset roolit jylläävät edelleen. Tutkimuksemme mukaan vastuu perhejuhlien suunnittelusta ja järjestämisestä lankeaa pääasiassa naisten kontolle. Äideistä liki 80 % suunnittelee juhlia kunnolla, kun taas isistä vain puolet, Pietarinen kertoo.

Ifolor tutki myös muuttuvien perhemuotojen vaikutusta suomalaiseen juhlakulttuuriin.

– Meitä kiinnosti, miten uusperheet selviytyvät perhejuhlien järjestämisestä, kun mukana on edellisiä puolisoita ja isovanhempia monestakin eri kokoonpanosta. Oletimme, että juhlissa olisi enemmänkin jännitteitä, mutta tulos yllätti. Suomalaiset näyttävät hoitavan aika sujuvasti haastavatkin tilanteet. Joka kolmas oli jopa sitä mieltä, että uusperheys ei ole lainkaan vaikuttanut juhlien järjestämiseen. Pelkästään oman uusperheen kesken halusi juhlia vain joka neljäs uusperheessä elävä.

Tutkimuksessa käytiin läpi myös eron jälkeisiä tunnelmia. Eronneista viidennes kertoi lopettaneensa perhejuhlien järjestämisen, mutta vain 7 % koki perhejuhlat ahdistaviksi.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat itseensä perhejuhlien dokumentoijana: 70 prosenttia vastaajista ei ole koskaan käyttänyt ammattikuvaajaa perhejuhlissa.

– Jos ihmiset tilaavat ammattikuvaajan, he haluavat hänet nimenomaan häihin. Meidät kuitenkin yllätti, että tutkimuksemme mukaan suomalaisista vain 8 % pitää omaa hääkuvaa yhtenä elämänsä arvokkaimmista kuvistaan. Edelle menee jopa oman lemmikin kuva, jonka valitsee yhdeksi tärkeimmistä kuvista 16 prosenttia suomalaisista.

”Harmittaa, kun juhlia ei kuvattu kunnolla” – prosenttilukuja suomalaisten perhejuhlista

  • 11 % uusperheessä elävistä kutsuu myös entiset puolisot mukaan perhejuhliin
  • 30 % mielestä perhe- ja sukujuhlat eivät ole yhtä merkittävässä roolissa elämässä kuin juhlat ystävien kanssa
  • 23 % suomalaisista kuvaa perhejuhlia aina ja 38 % ainakin useimmiten
  • 4 % suomalaisista ei kuvaa perhejuhlia koskaan
  • 66 % mielestä on tärkeää, että kaikki juhliin osallistuvat näkyvät kuvissa
  • 60 % mielestä ryhmäkuvien ottaminen perhejuhlissa on luontevaa perhemuodosta riippumatta
  • 58 % on joskus harmittanut, että hänen juhliensa valokuvaaminen on ollut puutteellista
  • 57 % mielestä on tärkeää, että juhlista otettuja kuvia jaetaan osallistujille
  • 27 % on enemmän kuvia juhlista ystävien kanssa kuin perhejuhlista

Lähde: Ifolor: Kuluttajaselvitys suhteesta kuviin ja kuvaamiseen, 2018

Ifolor teetti perhejuhlien suunnittelua sekä kuvaamista koskevan tutkimuksen ”Kuluttajaselvitys suhteesta kuviin ja kuvaamiseen 2018” Kantar TNS:llä. Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2018, ja siihen osallistui yhteensä 1053 15–79-vuotiasta suomalaista, joista ydinperheisiin kuului 49 % ja uusperheisiin 9 %.

Lähde: Mynewsdesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

perhejuhla perhejuhlat pihajuhlat puutarhajuhlat tutkimus tutkittua


Lisää samasta aiheesta