MAINOS

Tutkimus: puutarha kiinnostaa, tietoa halutaan lisää

Piha

Kekkilä on kartoittanut suomalaisten puutarhakäyttäytymistä toteuttamalla laajat kuluttajatutkimukset sekä Suomessa että Ruotsissa. Puutarhatrendi on kasvussa molemmissa maissa, mutta kuluttajissa löytyy selviä eroja maiden välillä. Puutarha ja sen hoito onkin yhä suositumpi harrastus.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvä multa – onnistunut lopputulos

Mullan ostamista kartoittaneessa Kekkilän tutkimuksessa suomalaisilta ja ruotsalaisilta kuluttajilta kysyttiin mm. hyvän mullan koostumuksesta. Yllättävän harvalla oli aiheeseen liittyvää tietämystä, vaikka vain laadukas kasvualusta varmistaa hyvän lopputuloksen.  Ruotsalaisista 13 % koki tietävänsä, mistä laadukas multa koostuu, suomalaisista 24 %.

– Se, että puutarha kiinnostaa entistä enemmän, on hieno asia. Onkin harmillista, jos kasvatusinto laantuu puutteellisten tietojen vuoksi. Kasvin tarpeisiin parhaiten sopivalla mullalla ja lannoitteella on keskeinen merkitys onnistuneessa lopputuloksessa, toteaa Kekkilän kategoriapäällikkö Jarno Aho.

Kasvattamisen helppous on tutkimusten mukaan kuluttajille tärkeää hyvän kasvutuloksen ohella.

– Kekkilällä on vuosikymmenien kokemus ammattiviljelytuotteista sekä Suomessa että vientimaissamme. Ammattilaisten tarpeisiin kehitettyjä tuotteita on hyödynnetty erityisesti erikoismultatuotteissamme, joista uusimmat lanseerasimme kuluttajille viime vuonna. Niiden avulla kasvattamisessa onnistuminen on tehty mahdollisimman helpoksi, Aho jatkaa.

Kekkila_perunat

Oma puutarha, omat perunat. Itse kasvatettu ruoka koetaan puhtaana. Kuva: Kekkilä

Mitkä asiat ovat nousussa juuri nyt?

  • Itse kasvatettu ruoka koetaan puhtaaksi
  • Viihtyisämpi puutarha on monen toive
  • Luomuviljely
  • Puutarhanhoito on suosittu harrastus, ja se koetaan rauhoittavana, rentouttavana ja kuntoa kasvattavana
  • Kaupunkiviljely

Hyvät neuvot menevät tarjousten edelle

Kuluttajille tärkeää ovat hoito-ja käyttöohjeet ja selkeät opasteet. Nämä nähdään tärkeämpinä kuin hyvät tarjoukset tai edulliset hinnat. Myös uutuustuotetarjontaa ja neuvontapalvelua kaivataan.

Naisille hyvä taimet ja laaja valikoima ovat tärkeitä, miehille taas palvelun nopeus ja ammattitaitoinen henkilökunta. Nuorille hinnat merkitsevät enemmän kuin vanhemmalle kohderyhmälle. Vanhemmilla ammattitaitoisen henkilökunnan merkitys korostuu, kun taas nuorille valikoimien monipuolisuus on selvästi tärkeämpää.

Internet on ylivoimainen tietolähde; 42 % väestöstä etsii netistä tietoa kotipuutarhan hoitoon. Tietoa kaivataan erityisesti kasvien hoidosta, kasvupaikkavaatimuksista, kasvuolosuhteista, puiden ja pensaiden leikkauksesta sekä kasvien istutuksesta ja kestävyydestä.

Lähteet: Kekkilä ja tutkimustoimisto Kopla (heinäkuu 2015) – Suomalaisten ja ruotsalaisten mullan ostoprosessitutkimus. Vastaajia oli 2 000.
TNS Gallup, Kotipuutarhatutkimus 2015. Vastaajia oli 2 566. Kaikilla on käytössään joko piha, palsta tai parveke.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvualusta multa puutarha puutarhaharrastus puutarhanhoito