MAINOS

Tutkimus: Sisävessa lisää mökin viihtyvyyttä

KylpyhuoneMökki

Mökki ei ole vain kesää varten, vaan lähes 70 prosenttia suomalaisista viettää siellä aikaa myös kesäkuukausien ulkopuolella. Kasvaneen käyttöasteen myötä mökille onkin alettu kaivata mukavuuden lisäämiseksi sisävessaa, ja joka neljänneltä sellainen jo löytyy, selviää Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

– Suomalaiset ovat mökkikansaa ja tutkimuksemme mukaan mökeillä viihdytään kasvavassa määrin ympäri vuoden. Tämän myötä mökeille kaivataan yhä enemmän mukavuuksia, kuten sisävessaa ja juoksevaa vettä, kertoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Suomalaisen Työn Liiton teettämän mökkitutkimuksen mukaan yli puolet (56 %) suomalaisista haluaisi mökilleen sisävessan. Valtaosa turvautuu kuitenkin vielä perinteiseen ulkohuussiin.

– Taustalla on yleinen harhaluulo, että sisävessan asentaminen on valtava rakennusurakka, joka vaatii paljon rahaa ja remontointiosaamista, Rautia-ketjun valikoimapäällikkö Heikki Valkeapää sanoo.

Sisävessan edellytyksenä pidetään usein toimivaa viemäröintijärjestelmää ja vesieristyksiä. Näin ei suinkaan ole. Modernit käymäläratkaisut ovat helppohoitoisia, hajuttomia ja toimivat ilman vettä.

– Kuivakäymälä mahtuu pieneenkin tilaan, joten sen voi sijoittaa lähes mihin vain: komeroon, varastoon tai pukutilaan. Tilaa vessa vie parhaimmillaan vain neliömetrin, Valkeapää kertoo.

Joka mökille löytyy oma vaihtoehto

Tuotevaihtoehtoja löytyy erilaisia, joten ennen sisävessan hankintaa on hyvä kartoittaa omat tarpeet. Rautia-ketjun valikoimapäällikkö Heikki Valkeapää kehottaa kiinnittämään ennen kaikkea huomiota käyttömäärään ja siihen, onko tilassa sähköt.

– Sähköttömään tilaan soveltuu parhaiten erotteleva kuivikekäymälä tai pienikokoinen eko-wc. Molemmat ovat helppoja asentaa ja huoltaa, mutta edellyttävät tuuletusputken asentamisen katolle. Sen sijaan sähköllä toimivaan pakastavaan käymälään ei tarvita tuuletusta lainkaan, ja kulutuskin on vain 0,73 kWh vuorokaudessa, Valkeapää kertoo.

Kaikkein vaativimpaan makuun Valkeapää suosittelee sähköllä polttavaa käymälää. Siinä jätettä ei tarvitse muiden mallien tavoin jälkikompostoida lainkaan, sillä lopputuloksena syntyy vain pieni määrä tuhkaa.

– Nykytarjonta on niin laaja, että joka mökkiin ja makuun löytyy varmasti sopiva ratkaisu pienelläkin vaivalla. Jos sisävessa on haaveissa, kannattaa vaihtoehtoihin tutustua tarkemmin mökkipaikkakunnan Rautiassa, Valkeapää opastaa.

Milloin mökillä käydään?

  • 32 % vain kesäkuukausina
  • 38 % keväällä, kesällä ja syksyllä
  • 30 % ympärivuotisesti

Mökin varustelutaso

  • 26 % mökiltä löytyy sisä-wc
  • 56 % mielestä ihanteelliselta mökiltä löytyy sisä-wc

Panostus mökin viihtyvyyteen

  • 35 % todennäköisesti lisääntyy merkittävästi tai jonkin verran
  • 60 % todennäköisesti säilyy ennallaan
  • 4 % todennäköisesti vähenee merkittävästi tai jonkin verran

Rautia on mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa, joka muistuttaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksista maamme työllisyystilanteeseen. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2016 ja siihen vastasi 2222 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:

Suomalaisen Työn Liitto

www.suomalainentyo.fi | www.sinivalkoinenjalanjälki.fi

Rautakesko Oy

www.kesko.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnushelpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2016 kampanjassa on mukana noin 50 yritystä sekä mm. Rautia-ketju. 

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

eko-wc sisävalaistus ulkohuusi wc


Lisää samasta aiheesta