MAINOS

Tutkimus: Suomalaiskodeissa energiatehokas valaistus – haasteena lamppujen vaikeat pakkausmerkinnät

Sisustus

Suomalaisten siirtymä hehkulampuista kohti energiatehokkaampaa kodin valaistusta on hyvässä vauhdissa. Asia käy ilmi IKEA Suomen Taloustutkimuksella teettämästä kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan* yli puolet suomalaisista on vaihtanut suurimpaan osaan kotinsa valaisimia energiatehokkaat LED-lamput, joiden uskotaan olevan energiatehokkain vaihtoehto kodin valaistukseen. Kaunis ja toimiva kodin valaistus on suomalaisille tärkeää, mutta haasteita on valaistuksen termien ymmärtämisessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tutkimuksen mukaan vain joka neljäs suomalaistalouksista on vaihtanut kaikkiin kotinsa valaisimiin energiatehokkaat lamput. LED-lamput koetaan energiatehokkaimmaksi vaihtoehdoksi kodin valaisuun, ja niihin onkin vaihtanut vajaa puolet vastaajista (46 %).

Ledien tuoteominaisuuksien koetaan olevan kohdillaan niin hinnan, valovärin, lampun nopean syttymisen kuin kantojen yhteensopivuudenkin osalta. Joka kolmas suomalainen kokee kuitenkin kodin valaistuksen hankkimisen edelleen hankalaksi. Haasteita on erityisesti pakkausmerkintöjen ja valaistuksen sanaston ymmärtämisessä ja siten oikean lampun valitsemisessa (59 %).

– Näyttää siltä, että monen kuluttajan hankalaksi kokema siirtymä energiatehokkaaseen kodin valaistukseen on hyvässä vauhdissa Suomessa. Pakkausmerkinnät kuitenkin vaikeuttavat edelleen omaan kotiin soveltuvan valaistuksen valintaa. Ennen riitti, että osasi valita lampun wattimäärän ja kannan oikein. Nyt lamppupakkauksissa mainitaan wattien lisäksi myös valon väriä kuvaava kelvin-arvo, valon tuottoa kuvastava lumen, ehkä myös värintoistoindeksi CRI. Nämä termit eivät ole vielä kuluttajille tuttuja, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Energiatehokkuus ja vastuullisuus kiinteä osa IKEA-tuotteiden strategiaa

Kolme neljästä (74 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että LED-lamput ovat energiatehokkain vaihtoehto kodin valaisuun. Kolmannes pitää parhaimpina energiansäätölamppuja ja pienloistelamppuja.

LED-lamppujen arvioidaan kuluttavan keskimäärin lähes 60 % vähemmän energiaa hehkulamppuihin verrattuna. Ledit ovat vieläkin energiatehokkaampia kuin valtaosa suomalaisista arvioi; vain kolmannes (30 %) suomalaisista tietää LED-valojen kuluttavan jopa 80 % vähemmän energiaa verrattuna hehkulamppuihin. Laadukkaiden LED-valojen etu on myös niiden pitkä elinikä. Vastaajien mielestä sopivin hinta LED-lampulle** on noin 4 euroa (keskiarvo 4,26 euroa, mediaani 3,99 euroa).

– Suomalaisilla on ilmeisen hyvin selvillä led-valojen ominaisuudet. Takavuosien mielikuvat kalliista ja kylmää valoa tuottavista ledeistä on historiaa. Silti paljon on vielä tehtävää. Kotitalouksen ja myös työ- ja toimistotilojen valaisu vie paljon energiaa Suomen kaltaisessa maassa, jossa ison osan vuodesta on pimeää. Vaihtamalla energiatehokkaisiin lamppuihin olisi saatavissa helppoja säästöjä meidän suomalaisten energiankulutukseen, Suvanto summaa.

IKEA on siirtynyt myymään ainoastaan energiatehokkaita LED-lamppuja syyskuusta 2015 alkaen. Myös tavaratalojen valaistuksessa käytetään LED-valoja. IKEA LEDARE -led-lamppujen etu moniin muihin saman hintaluokan tuotteisiin on niiden korkea CRI- (Color Rendering Index) eli värintoistoindeksi. Värintoistoindeksi kertoo kuinka hyvin valolähde eli esimerkiksi lamppu toistaa valaisemiaan eri värejä. CRI-indeksin skaala on 0–100, jossa lukema 100 kertoo valon toistavan värisävyjä täydellisesti. IKEA LEDARE -led-lamppujen CRI-arvo on korkea, 87.

IKEA jatkaa myös valaistukseen liittyvää, pitkäjänteistä Brighter Life for Refugees -avustustoimintaansa yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) kanssa. IKEA tarjoaa pakolaisleireille aurinkoenergialla toimivia katuvaloja ja lyhtyjä. Avustustoiminnan avulla IKEA on kerännyt vuoden 2016 alkuun mennessä 30,8 miljoonaa euroa pakolaisleirien valaistukseen ja uusiutuvan energiantuotannon tukemiseen Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä.

*   Taloustutkimus 8/2016. (N=2400, valtakunnallisesti edustava otos 15–79-vuotiaita suomalaisia. Kysely tehtiin ajalla 15.7.–9.8.2016.) 

** Tutkimuksessa esimerkkinä LED-lampusta käytettiin E27-kantaista 6,3 W lamppua (400 lumenia, 2700 kelviniä), joka energialuokaltaan A+ ja jossa paloaikaa 25 000 tuntia.

Taustatiedote: IKEA tutki suomalaiskotien valaistusvalintoja

IKEA Suomen Taloustutkimuksella elokuussa 2016 teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi myös muita suomalaisten ajatuksia kodin valaistukseen liittyen.

Suomalaiset mieltävät valaistuksen tärkeäksi osaksi sisustamista. Neljä viidestä vastaajasta (83 %) sanoo näin. 

Monen mielestä (39 %) hankalin huone valaista on olohuone. Myös keittiön valaiseminen tuottaa haasteita (19 %). Muut huoneet ovat näihin verrattuna valaistuksellisesti helpompia.

Kodin valaistuksen kokemukseen ja riittävyyteen vaikuttavat tutkimuksen mukaan yllättäen myös sukupuoli, asumismuoto sekä talouden koko. Naiset pitävät keittiön ja kylpyhuoneen valaisemista hankalampana kuin mitä miehet, mikä ehkä kumpuaa kylpyhuoneen erilaisista käyttötavoista. Yhden hengen talouksissa makuuhuone ja olohuone koetaan hankalimmiksi valaista kuin muissa talousmuodoissa. Omakotitaloasukkailla haasteita on keittiön ja saunan valaisemisessa. Kerrostalossa asuvat mainitsevat muita useammin eteisen ja makuuhuoneen.

– Hyvä valaistus nivoutuu parhaimmillaan huomaamattomasti ja saumattomasti toimivaan arkeen. Ihanteellisin valaistus on muunneltavissa vuodenaikojen ja tilanteiden mukaan. Joskus tarvitaan hyvää työvaloa, toisinaan tunnelmoidaan. Valaisimia valitessa tulisi myös miettiä, minkä väristä valoa kukin lamppu tuottaa. Jos samassa tilassa on lämpötilaltaan kovin erilaisia valoja, lopputulos voi tuntua selittämättömän sekavalta, sanoo IKEA Suomen valaisimista vastaava tuoteryhmäpäällikkö Sami Österberg.

Sopivan, toiminnallisen ja riittävän valaistuksen toteuttaminen omaan kotiin on haastavaa Suomen kaltaisessa maassa, jossa jo vuodenaikojen vaihtelu antaa oman haasteensa valaistuksen valintaan. Kesällä valoa on runsaasti, välillä häikäisyyn asti – ja kesäinen valo on sävyltään pehmeää ja lämmintä. Talvella valoa on niukasti, ja vähäinenkin valo on sävyltään usein sinistä ja valo tulee matalalta.

– Tekemässämme tutkimuksessa huomasimme valaisinten ja lamppujen pakkausmerkintöjen olevan suomalaisille osittain vaikeasti ymmärrettäviä. Tässä riittääkin tekemistä meille ja myös muille kodintuotteiden tekijöille, miten alan termistö tehtäisiin suomalaiskuluttajille tutummaksi, Österberg toteaa.

Lisätietoja:

IKEA Suomi

www.IKEA.fi

IKEA-visio on luoda parempi arki monille ihmisille. Visionsa ja liikeideansa mukaisesti IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja, nerokkaita kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. IKEA-konsernilla on tällä hetkellä 328 tavarataloa 28 maassa. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa, sekä IKEA-lähipiste Jyväskylässä.

Lähde: ePressi, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiatehokas energiatehokas asuminen energiatehokas valaistus energiatehokkuus led valaistus


Lisää samasta aiheesta