Tutkimushanke – vanhemmat talot energiaremontissa jopa nollaenergiataloiksi.

Lämmitys
VTT etsii keinoja vanhojen pientalojen energiaremonttiin, jonka avulla vanhemmat talot voitaisiin muuttaa liki nollaenergiatasoisiksi. Pilottiremontti on käynnissä luumäkeläisessä rintamamiestalossa. Tutustu!

Suomessa on yli puoli miljoona ennen 1980-lukua rakennettua pientaloa, jotka tarvitsevat energiaremontin seuraavan viiden vuoden kuluessa*.

Omakotitalon remontointi useita energialuokkia alkuperäistä paremmaksi on kuitenkin haasteellista ja valmiita konsepteja ei ole markkinoilla.

Tekesin rahoittamassa ja VTT:n tutkimassa renZEROTM-hankkeessa on etsitty keinoja toteuttaa vanhojen pientalojen energiaremontti, jonka avulla voitaisiin turvallisesti ja kustannustehokkaasti. päivittää vuosikymmenten ikäiset talot liki 0-energiatasoisiksi. Nyt renZEROTM-hanke on edennyt pilotointivaiheeseen.

Pilottikohteena toimii Luumäellä sijaitseva puurunkoinen rintamamiestalo

Koska kattoelementtien saumasta halutaan todella tiivis, asennettiin elementtien väliseen saumaan alustaansa hyvin liimautuva bitumikaista, PAROC joustoteippi XST 100.
Koska kattoelementtien saumasta halutaan todella tiivis, asennettiin elementtien väliseen saumaan alustaansa hyvin liimautuva bitumikaista, PAROC joustoteippi XST 100.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vuonna 1948 rakennettu Talo Salopelto remontoidaan kesän ja syksyn 2013 kuluessa lähes kokonaan vaipan ja talotekniikan osalta. Rakennustyöt käynnistyivät kesäkuun lopussa ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä. Tämän jälkeen VTT jatkaa kohteen seurantamittauksia vuoden verran. Konseptin lähtökohtana on, että asukkaat pystyvät asumaan kotonaan koko remontin ajan.

RenZEROTM -energiaremontointiratkaisusta pyritään tekemään helppo, nopea ja turvallinen toteuttaa rakentajan kannalta. Asukas hyötyy sekä pienentyneen energiankulutuksen että kodin uudistautumisen ja asumismukavuuden parantumisen kautta monin tavoin.

Asumismukavuutta lisäävät merkittävästi tehokkaamman ilmanvaihdon ja turvallisten rakenneratkaisujen myötä parantunut sisäilman laatu ja tasainen, vedoton sisälämpötila sekä ulkoa sisälle kantautuvien häiritsevien äänten väheneminen. Talon julkisivun voi joko entistää vanhaa kunnioittaen tai päivittää täysin uuteen asuun.

Energiaremontin myötä kiinteistön arvonnousu voi olla huomattava

Energiaremontin yhteydessä kohdetalon julkisivu, ikkunat, ovet ja katto uusitaan sekä talo lisäeristetään. Myös ilmanvaihto-, lämmitys- ja energiajärjestelmät korvataan alan uusimmalla energiataloudellisella teknologialla. Pilottikohteessa käytetään ensi kertaa Parocin, MetsäWoodin ja VTT:n kehittämää uutta tuulettuvaa eriste-elementtiä, joka on kehitetty erityisesti 1940-1970 -lukujen puurunkoisten talojen energiaremontteihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Samalla kun pilottikohteen energiankulutusta vähennetään, parannetaan talon ilmatiiviyttä sekä lisätään uusiutuvan energian käyttöä hyödyntämällä maalämpöä ja aurinkoenergiaa. Taloon asennetaan muun muassa Oilon Home Oy:n maalämpöpumppu sekä hybridivaraaja, joka mahdollistaa aurinkoenergian hyödyntämisen maalämpöjärjestelmän yhteydessä. Skaalan Alfa-ikkunat kuuluvat parhaaseen A++ -energialuokkaan ja niillä on markkinoiden paras U-arvo. Enston Enervent-ilmanvaihtolaitteissa lämmön talteenotto on toteutettu pyörivällä lämmönsiirtimellä, jonka saralla yritys on alan pioneereja.

Remontin etenemistä voi seurata nettisivuston www.renZERO.fi kautta.

RenZEROTM -hankkeessa ovat mukana Paroc Group, Oilon Home, Ensto Enervent, Metsä Wood, Skaala, Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas ja Insinööritoimisto Asko Keronen.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

* Statistiikan lähde: http://www.korjaustieto.fi/pientalot/suunnitelmallinen-talonpito.html ja http://www.pientaloteollisuus.fi/fin/tietoa_pientaloista