Hengitysliitto Helin korjausneuvonnan päällikkö, tekniikan tohtori Juhani Pirinen kuvaa Vuorenmaiden taloa tyyppiesimerkiksi 1940- ja 1950-lukujen puurakenteisista omakotitaloista. Suurin virhe on ollut huolimattomuus maata vasten olevien rakenteiden toteutuksessa.
– Väärin tehdyt korjaukset ovat homeongelmien taustalla huomattavasti harvemmin kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä. Vauriot ovat pääosin alkuperäisissä rakenteissa. Tämänkin talon perustukset oli tehty sen ajan rakennustapoja noudattaen. Kun betonilaatta oli valettu kostean hiekan päälle ja kastunut, olivat sitä vasten olleet purutkin kastuneet ja homehtuneet.
Ongelma toistuu 1960- ja 1970-lukujen taloissa ikään kuin uutena versiona.
– Silloin betonilaatta siveltiin bitumilla ja sen laitettiin 10-20 senttiä mineraalivillaa. Bitumisivelyn tasosta riippuu talon käyttöikä: vanhimmat alkavat nyt olla vaaravyöhykkeessä. On odotettavissa, että kaikki yläpuolelta lämmöneristetyt betonilaatat ja niiden eristeet joudutaan ennen pitkää vaihtamaan. Näitä taloja on Suomessa arviolta noin 150-200 000.
Vaikka nykypäivän rakennusmääräykset ovat tiukempia ja tarkempia kuin ennen, ei homeongelmaa voiteta tulevaisuudessakaan.
– Kun rakentaminen paranee, ihminen heikkenee ja reagoi yhä pienempiin epäpuhtauksiin, Pirinen epäilee.
Oma riskinsä piilee myös talopakettien tehtaalla rakennetuissa ja valmiina talon elementeissä mukana tulevissa LVI-järjestelmissä. Liitokset tehdään kuitenkin työmaalla.
– Jos perustukset eivät ole suorat ja talot väkisin runtataan paikoilleen, ei liittymistä voi tulla kunnollisia. Kun niihin tulee ilmanvuotokohtia, voi tapahtua homehtumista.
Hometalon korjaamista Pirinen pitää rakentamisen vaikeimpana lajina.
– Yksin ei pidä yrittää, vaan etsiä homevaurioihin erikoistunut asiantuntija avuksi. Talo pitää ennen ostoa tutkia tosi huolellisesti. Jos rahat ovat tiukalla, niin rakenteiden peruskorjaukseen pitää sijoittaa ensin ja vasta sitten, jos jotain jää, on sisustuksen vuoro.
Pirinen painottaa korjauksessa myös suunnittelua.
– Ensin pitää etsiä korjaussuunnittelija, ei remonttimiestä. Kun korjaussuunnitelma on tehty, rakennusmiehet osaavat kyllä seurata sitä. Sama toimisto saisi toimia sekä suunnittelijana että valvojana.