MAINOS

Uima-allas pihalle – piristysruiske mökkeilylle

Piha

Somerolaisen kesämökin käyttäminen oli vähentynyt, koska lähimpään rantaan oli matkaa. Ystävien uima-altaasta lähtenyt kipinä rakentaa pihalle uima-allas muutti mökin ympäristön ja palautti mökille elämän.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kesähelteet ovat Suomessakin saaneet ihmiset joko hakeutumaan veden äärelle tai virittämään pihalleen jos jonkinlaista vesipistettä. Varsinais-Suomessa Somerolla sijaitsevalta kesämökiltä oli lähes kahden kilometrin matka lähimpään uimapaikkaan, mikä ei oikein jaksanut innostaa liikkeelle. Kaikilla mukavuuksilla varustettu mökki oli muilta osin kunnossa ja vain alle tunnin ajomatkan päässä kotoa. Kun mökin omistaja oli käynyt katsastamassa ystävien pihalle rakennetun uima-altaan ja selvittänyt sen hankinta- ja rakennuskustannukset, oli päätös helppo. Allas oli saatava – heti!

Oikean paikan valinta

Altaan sijainti mietittiin tarkkaan. Altaalle haluttiin paikka, johon aurinko paistaa koko päivän ja johon pääsee helposti pulahtamaan suoraan saunasta. Lisäksi maaperän sopivuus kaivamiselle piti huomioida, koska lähellä oli myös kalliota. Onneksi vastaan ei tullut yllätyksiä, kun kaivuri alkoi työstää altaalle sopivaa kuoppaa.

Kaivettu hiekka levitettiin aivan kuopan viereen, jotta altaan vierustaan rakennettavalle kesäkeittiölle saatiin tasainen alusta. Kuopan pohjan tasoittamiseksi tilattiin kuormallinen soraa, joka levitettiin lapiolla ja tiivistettiin maantiivistäjällä.

Sopiva allas löytyi netistä

Kaikilla on omat makunsa ja mieltymyksensä, niin myös altaan valinnassa. Tästä altaasta haluttiin riittävän syvä, jotta aikuinenkin voi siinä uida, ja muodoltaan pyöreä, jotta sen asentaminen ei vaadi erityisiä tukirakennelmia. Lisäksi altaaseen haluttiin tehokkaat puhdistuslaitteet, jotta vettä ei tarvitse vaihtaa kesken kesän.

Kustannusten piti mahtua 3 000 euron budjettiin. Sopiva allas löytyi pientalojapiha.fi-sivujen kautta Ala-Peite Oy:n valikoimasta. 150 cm syvä ja 4 metriä halkaisijaltaan oleva allas suodattimineen täytti vaatimukset. Budjetista jäi rahaa vielä kemikaaleihin ja muihin tarvikkeisiin. Allas tilattiin netin kautta, ja se toimitettiin pihaan muutamassa päivässä.

Asennus päivässä

Kun pohjatyöt tehtiin huolellisesti, sujui itse altaan asentaminen päivässä. Asennuksessa oli mukana omistajan lisäksi hänen aikuinen poikansa ja päällysmiehenä vastaavanlaisen altaan itselleen asentanut ystävä. Yksin allasta ei kannata lähteä asentamaan, koska tietyt työvaiheet vaativat useita käsiä ja voimaakin on hyvä olla riittävästi. Altaan rullana toimitettava metallireunus painaa sen verran, että sen nostaminen varovasti kuopan pohjalle vaatii vähintään kahden raavaan miehen voimat, ellei käytössä ole erillistä nostolaitetta.

Iso terassi ja pihakeittiö täydensivät kokonaisuuden

Koska puolitoista metriä syvä allas upotettiin vain reilun metrin syvyyteen maahan, rakennettiin sen ympärille iso terassi n. 30 cm maanpinnan tasoa korkeammalle. Muu terassialue oli hieman alempana, mikä rajasi allasalueen omaksi kokonaisuudekseen.

Altaan viereen tehtiin kesäkeittiö. Valokatteella suojatussa keittiössä mahtuu sekä grillaamaan että syömään isollakin porukalla eikä vesisadekaan haittaa. Muutosten ansiosta pihasta muodostui varsinainen kesän huvittelukeskus ja hiipunut kesämökkeily heräsi uudelleen henkiin.

Katso asennuskuvat!

Maantiivistäjällä tasoitettuun ja vatupassilla tarkistettuun pohjaan piirrettiin langan ja kepin avulla ympyrä (Ø 4 m), jonka ulkoreunoille (ympyrän reunasta 10 cm) aseteltiin tasaisin välein 30 x 30 cm:n betonilaatat.

Hiekkapohjalle laattojen sisäpuolelle aseteltiin uretaanilevyjä (paksuus 5 cm), jotka teipattiin toisiinsa ilmastointiteipillä.

Levyjen päälle koottiin sinisistä kaarevista muoviprofiileista ympyrä (n. 10 cm levyjen reunan sisäpuolelle) metallireunan asennusta varten.

Painavan metallireunarullan alle kannattaa laittaa kestävä levy, jonka päällä rulla avataan. Läpivientien (kuvassa harmaa neliö) tulee olla yläosassa ja sijaita oikeassa kohdassa lähellä pumppua.

Kun metallireuna on saatu asetettua siniseen profiilikehään, yhdistetään sen päädyt toisiinsa alumiinikiilalla varovasti vasaralla naputtamalla.

Allaspussi laitetaan pohjalle ja hierotaan mahdollisimman tasaisesti paikalleen. Reunat nostetaan metallireunuksen päälle.

Pussi kiinnitetään reunuksen päälle sinisen muoviprofiilin ja kumivasaran avulla. Vältä pussin joutumista pahasti kierteelle.

Kun pussi on kiilattu reunukseen, voidaan pohjalle laskea muutama sentti vettä. Sitten pohja ja reunat yritetään saada mahdollisimman tasaisiksi hieromalla kaikki rypyt pois. Tämä jälkeen allasta voi alkaa täyttää.

Jos allas on maan sisällä, voi altaan eristää liimaamalla uretaanilevyjä sen ulkopuolelle. Liimana käytetään uretaanivaahtoa.

Lopuksi tehdään altaan läpiviennit niille valmiiksi stanssatuille paikoille altaan kylkeen sekä kytketään pumppu ja suodatinjärjestelmä ohjeiden mukaan. Kun veden pinta on ylempänä olevan pintaventtiilin aukon puolivälissä, voidaan pumppu käynnistää.

Teksti & kuvat: toimitus

Uima-allas puhtaaksi

  • Mittaa ensimmäisenä veden pH-arvo. Ihanteellinen pH (7,0–7,4) parantaa kloorauksen hyötyä ja uintimukavuutta. Arvoa voi säätää tasapainottavilla aineilla.
  • Bakteereita ja viruksia ehkäiset parhaiten desinfioivilla puhdistusaineilla, joiden määrä riippuu veden pH:sta, lämpötilasta ja puhtaudesta. Desinfiointiin on saatavilla myös kloorittomia aineita.
  • Tee vedelle sokkiklooraus aina uima-allaskauden alussa tai jos altaassa on huonolaatuista vettä: pH:n tasapainottamisen jälkeen veteen lisätään normaalia suurempi määrä desinfiointiainetta.
  • Uima-allas ei pysy siistinä pelkillä kemikaaleilla. Suodatinpumppu, roskien keräys allashaavilla ja allasimurit huolehtivat osaltaan altaan puhtaudesta.
  • Leväongelmia torjuu parhaiten tasapainotettu ja desinfioitu vesi. Leväntuhoainetta on kuitenkin hyvä lisätä veteen viikoittain, varsinkin jos allas on ahkerassa käytössä. Myös kuumuus ja kovat vesisateet lisäävät leväkerrostumia.
  • Peitteet suojaavat allasta silloin, kun sitä ei käytetä. Kesäisin veden saa pidettyä lämpimänä lämpöpeitteellä, ja lukittava allaspeite suojaa allasta talviaikaan.

Lähde: Swim & Fun Scandinavia: Käsikirja – uima-altaat 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesämökki rakentaja uima-allas


Lisää samasta aiheesta