Siirry pääsisältöön

Uima-allas tuo rannan riemut omalle pihalle

Piha

Tuskastuttaako ajatus helteisestä kesäpäivästä? Perhe kärttää rannalle, mutta pitkä matka hikisessä autossa ei houkuttele. Rakenna pihallesi uima-allas, niin pääset rantaleikkeihin vaivatta.

Uima-allas kotipihassa ei ole Suomessakaan uusi keksintö. Ensimmäiset altaat rakennettiin jo 60- ja 70-luvun vaihteessa. Useimmat halusivat uima-altaan sisälle, mutta ulkoaltaitakin rakennettiin. Osa silloin tehdyistä altaista on edelleen käytössä, vaikka 70-luvun energiakriisi sammutti allasinnsotuksen vuosiksi.

Viime vuosina suomalaiset ovat innostuneet altaista uudelleen, mutta ulkoaltaat kiinnostavat nyt enemmän kuin sisäaltaat. Perinteisten altaiden kanssa suosiosta kilpailevat lämminvesialtaat. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Allasmalleja on monenlaisia

Helpoimmin pääset polskimaan hankkimalla ison muovi- tai kumialtaan, jonka seinämät nousevat pystyyn, kun se täytetään vedellä. Talven tullen allas rullataan varastoon. Maan pinnalle pystytettävä uima-allas on helppo purkaa ja pakata mukaan vaikka esimerkiksi muutossa.

Markkinoilla on uima-allaspaketteja, jotka sisältävät kaikki varusteet tikkaista puhdistus- ja hoitovälineisiin asti. Voit hankkia myös pelkän allasmuovin ja rakentaa kehikon itse esimerkiksi vesivanerista. Voit myös valaa altaan betonista tai muurata muottielementeistä.

Kehikkokaan ei ole välttämätön, vaan voit asettaa allasmuovin kuopan pohjalle hiekka- tai ruokamultakerroksen päälle. Allaspakettien kehikot on valmistettu hirrestä, painekyllästetystä puusta, syöpymättömästä alumiinipellistä tai sinkitystä ja maalatusta teräspellistä.

Markkinoilla on pyöreitä, soikeita, suorakaiteen tai kahdeksikon muotoisia malleja sekä kulmikkaita altaita. Elementeistä muuraamalla altaasta voi tehdä vaikka sydämen muotoisen. Altaan sisäpinnan muodostava pussi on vinyyliä, UV-säteilyltä suojattua pvc-muovia tai pvc-muovilla päällystettyä nailonkangasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Osa uima-altaista myydään paketteina, joihin sisältyy myös asennus. Ohjeiden avulla asennat altaan itsekin, ainakin jos olet tehnyt rakennustöitä aikaisemminkin. Avuksi tarvitset yhden kaverin. Pyöreän altaan asentaminen on helpointa, sillä se ei tarvitse erityisiä tukirakenteita, kuten monimutkaisempi muoto.

Sijoita allas kuivaan paikkaan tai salaojita alue, jotta routa ei vahingoita allasta. Jos upotat altaan maahan, kaiva kuoppa hieman allasta suuremmaksi. Varo, ettet riko allasmuovia asentamisen aikana terävillä työkaluilla tai kengillä.

 

Teksti: Anne Kytölä Kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU