Ulkomaalaus onnistuu näin!

Talo

Muutamalla yksinkertaisella niksillä voit varmistaa, että kotisi ulkomaalaus on kestävä ja näyttävä. Katso ammattilaisen vinkit!

1. Tee pohjatyöt kunnolla

Maalaustyön pohjatyöt ovat tärkein asia, jotta maalipintaa kestää pitkään. Vaikka käytössäsi olisi täydelliset välineet ja materiaalit, ulkomaalaus ja maalipinta ei kestä, jos pohjatyöt on tehty hutiloiden – lopputuloksena on lohkeileva ja irtoileva maalipinta, jota joudut uusimaan vuoden tai parin päästä.

Jos teet huoltomaalausta vanhaan seinään, seinät on käsiteltävä homepesulla. Se poistaa seinästä jo aluilleen päässeen homekasvuston. Jotta home ei iske seiniin uudelleen, seinä on syytä käsitellä myös homeenestoaineella. Myös maalispesu on tarpeen. Se karhentaa seinän pintaa ja huuhtoo pois rasvan ja lian. Näin uusi maali tarttuu seinään paremmin.

 

Huolellisten pohjatöiden ansioista maalipintaa kestää pitkään, eikä lohkeile tai irtoile. 

Puhdista katto painepesurilla ennen pinnoitusta. Tiilikaton huolto tehdään maalaamisen sijaan pintakäsittelyaineella. Ennen käsittelyä tiilikatto puhdistetaan painepesurilla. Pesun ja kuivumisen jälkeen voit korvata rikkinäiset tiilet ehjillä ja käsitellä katon kasvustontorjunta-aineella.

Myös peltikatto puhdistetaan painepesurilla ennen maalausta. Peltikaton pesuun käytetään vähintään 200 barin painetta ja 800 litran tuntikulutusta. Tavallisella pesurin suuttimella pinttynyt lika ei lähde kokonaan irti, jolloin lopputuloksena on lohkeileva ja irtoileva maali.

Käytännössä peltikattoa on mahdoton puhdistaa tarpeeksi hyvin kotoa löytyvillä välineillä. Ainoa vaihtoehto on vuokrata ammattilaiskäyttöön tarkoitettu, tehokas painepesuri. Peltikaton pesuaine ei saa kuivahtaa, mutta sen on kuitenkin annettava vaikuttaa tarpeeksi pitkään – ole siis tarkkana!

Käytä kattojen ja julkisivun maalauksessa turvallisia välineitä tai pyydä ammattilaisen apua.

2. Muista työturvallisuus

Seinien ja kattojen maalaus voi olla elämän ja kuoleman kysymys. Jos henkiriepusi on sinulle kallis, älä yritä maalata seinää varaston perältä löytyneillä, nitisevillä A-tikkailla, vaan vuokraa tarvittavat turvavarusteet. Käytännössä katon maalaamiseen tarvitaan vähintään turvavaljaat.

Seinien maalaus puolestaan onnistuu joko nostimen, maalaustelineen tai maalaamiseen suunniteltujen tikkaiden avulla. Asiallisilla varusteilla ulotut helpommin maalaamaan koko seinän, eikä sinun tarvitse kurkotella pensselillä seinän ja katon rajaan.

3. Valitse oikea maali

Vanhan seinän huoltomaalauksessa maalin valinnalla on valtava merkitys. Tähän on yksinkertainen nyrkkisääntö: öljyohenteisen maalin päälle maalataan aina vesiohenteisella maalilla. Vesiohenteisen maalin päälle puolestaan voi maalata vain lisätä vesiohenteista maalia.

Jos et tiedä, millaisella maalilla pinta on aiemmin maalattu, et pysty sitä päällisin puolin mitenkään päättelemään. Sen sijaan maalien ammattilainen osaa arvioida, mitä maalia seuraan on käytetty – ota siis ammattitekijään yhteyttä.

Suuntaa siveltimen vedot aina ylhäältä alaspäin, ja etene siveltimenvedoilla kuivasta kohti märkää aluetta.

4. Älä pihistele maalissa

Telalla tai pensselillä maalaaminen on jatkuvaa tasapainoilua sopivan maalimäärän ja vedon pituuden kanssa. Jos pihistelet maalissa, maalausjäljestä tulee laikukas ja raidallinen. Älä maalaa liian pitkillä vedoilla. Jos toisaalta maalaat liian lyhyillä vedolla, lopputulos ei todennäköisesti ole kaunis.

Uusi tela voi imeä jopa puoli litraa maalia. Anna siis maalin imeytyä rauhassa telaan, jottei tela jää liian kuivaksi.

Maalaa aina ylhäältä alaspäin ja etene siveltimenvedoilla kuivasta kohti märkää aluetta. Näin varmistat, että pensselin- tai telanvedot sulautuvat toisiinsa mahdollisimman hyvin.

Vielä laikukasta maalipintaakin rumempi on seinä, jossa on maalin valumajälkiä. Jotta valumajälkiä ei synny, pyyhkäise pensseli maaliasian laitaa vasten ennen vetoa.

5. Ole nopea

Tukevat maalaustelineet ovat raskaita, eikä niiden siirtäminen käy noin vain. Telineet pitäisi kuitenkin siirtää sukkelaan, sillä maalipintaan syntyy ikäviä raitoja aina työrajan kuivahtaessa.

Ahkerimmatkin maalarit haluavat pitää välillä kahvitaukoa – viimeistään silloin työrajat kuivahtavat ja jäävät näkyville seinään ikiajoiksi. Mikä neuvoksi? Maalaustyöt pitää hoitaa nopeasti, koko pinta kerrallaan. Miten se onnistuu?

Käytännössä näin nopea työskentely onnistuu vain tehokkaalla maaliruiskulla, jolla koko seinän tai kattopinnan voi maalata niin nopeasti, etteivät maalirajat ehdi kuivua. Jos et siis saa maalaukseen ja telineiden siirtämiseen avuksi koko sukua, kannattaa työhön valita pensselin tai telan sijaan maaliruisku.

Maalaaminen vaatii nopeutta, jotta maaliin ei kuivu työrajoja. Tehokas maalisuihku tekee työstä helpompaa.

6. Hanki oikeat välineet – tai jopa ammattilainen hommaan

Jotta työskentely sujuu turvallisesti ja lopputuloksesta tulee näyttävä, tarvitset vuokravälineitä: ainakin painepesurin ja tarvittavat turvavarusteet.

Helpommalla selviät, jos palkkaat työhön ammattilaisen. Saat kerralla kauniin ja kestävän maalipinnan, et joudu kuljettamaan raskaita, vuokrattuja turvavälineitä kotiisi tai miettimään, millä maalilla vanhan maalin päälle uskaltaa maalata.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

huoltomaalaus huotomaalaus katon maalaus kestävä maalipinta maalaustelineet maali peltikaton maalaus Sorcolor turvavaljaat turvavarusteet työturvallisuus ulkomalaus vesioheinteinen maali vinkit ulkomaalaukseen

Julkaisuun liitetty yritys

https://sorcolor.fi/

Sorcolor Oy – Rajattoman hyvä!

Sorosen veljekset Tuomas, Miika ja Samuel ovat kotoisin Haapavedeltä Pohjois-Pohjanmaalta. Pienessä maalaiskaupungissa maalaustyötä riitti veljeksille jo nuoresta pitäen. Perheyritys sai alkunsa v. 2013 Tuomaksen ja Miikan yhdistettyä yksityisyrittäjyys saman katon alle. Samuel tuli yritykseen mukaan sen perustamisesta lähtien ja siirtyi silloisesta työpaikastaan Uudenmaan yksikön vetäjäksi keväällä 2015. Maalauskokemusta ehtikin veljeksille kertyä yli 10 vuotta ennen Sorcolorin perustamista. Nykyään Sorcolor toimii eteläisessä Suomessa Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Työntekijöitä on yli 100 ja liikevaihtoa n. 6 miljoonaa euroa.

Usko omaan tekemiseen

Sorcolorin toiminnan keskiössä on ollut iloiset maalarit ja tyytyväiset asiakkaat. Olemme kehittäneet toimintaamme vuosi vuodelta moderneilla teknologia- ja laitehankinnoilla sekä työntekijöiden jatkuvalla koulutuksella. Haluamme olla maalausalan edelläkävijä toiminnan ammattimaisuudessa, tehokkuudessa, työn laadussa sekä teknisessä kehityksessä.

Kasvua asiakastarpeiden mukaan

Asiakastyytyväisyys on ollut Sorcolorin kasvun tärkeimpiä tekijöitä alusta asti. Seuraamme asiakaspalautetta aktiivisesti päivittäin, ja sen mukaan asiakkaamme luottavat tekemiseemme ja arvostavat erityisesti maalaustöidemme laatua ja nopeutta.

Asiakastyytyväisyyden keskiarvo on liki paras mahdollinen: 4,6!*

Vanhasta Raumasta alkaneet maalaustyöt ovat kasvaneet yli 100 työntekijän ammattimaiseksi huippuorganisaatioksi. Haluamme yhdessä muiden maalausliikkeiden kanssa nostaa maalausalan arvostusta yhteiskunnallisesti. Haluamme tarjota maalareille parhaat mahdolliset työolosuhteet, kannustavan ja kehittävän työyhteisön ja mahdollisuuden kehittää itseään maalausalan huippuammattilaiseksi. Matkamme on ollut kaunis mutta myös haasteellinen, ja uskomme sen olevan vasta alussa. 

Lue lisää: Sorcolor Oy